Nå må vi alle ta smitten på alvor

Ordfører i Lørenskog Ragnhild Bergheim oppfordrer alle til å teste seg med en gang, selv om symptomene på luftveisinfeksjon er milde.  Ordfører Ragnhild Bergheim er bekymret over det høye smittetrykket i kommunen og har en klar oppfordring til alle innbyggere om å ta smittevernrådene og -anbefalingene på alvor.  

- Vi har alle et stort ansvar selv for å forebygge smittespredning. Når kommunen smittesporer etter en positiv test, opplever vi at enkelte ikke har isolert seg selv og testet seg med en gang de har kjent symptomer på luftveisinfeksjon, men har gått på skole og jobb med milde symptomer og dermed utsatt andre for smitte. Sånn kan vi ikke ha det. Opplever du symptomer som rennende nese, hodepine, nysing, hoste eller sår hals, bli hjemme og bestill en test med en gang, er den tydelige oppfordringen fra ordføreren. 

- Vi vet at de som er fullvaksinerte, ofte opplever mildere symptomer enn de som ikke er vaksinert, og ofte andre symptomer enn tidligere i pandemien. Er du i tvil om dine symptomer kan være koronarelaterte, hold deg hjemme og ta en test.  

Munnbind og nærkontakter  

Er du frisk, er det likevel viktig at du gjør ditt for å unngå å bli smittet. Derfor anbefaler kommuneoverlegen at du holder avstand til andre i det offentlig rom, gjerne en meter, og bruker munnbind innendørs i det offentlige rom hvis du ikke kan holde avstand til andre i butikken, på kjøpesenteret, i taxi eler på kollektivtransport.  

- Gjør det til en vane å ha med deg munnbind når du går ut, og bruk det dersom du ikke kan holde minst en meters avstand til andre. 

 - Det kan også være lurt å vurdere om du bør redusere antall nærkontakter. Det kan du gjøre ved å for eksempel unngå gå i butikken eller på kjøpesenteret på de tidspunktene  når det vanligvis er flest folk der, sier Bergheim.  

Gult tiltaksnivå på barneskolene

Smittetrykket i Lørenskog er nå det høyeste så langt i pandemien. De fleste som smittes, er barn i barneskolealder, og de tar ofte med smitten hjem til foreldre og søsken.  

- Vi har over tid massetestet elever ved flere skoler og klassetrinn  for å begrense smittespredningen, men i dag så vi oss nødt til å innføre gult tiltaksnivå ved alle barneskolene i kommunen i to uker. Med gult tiltaksnivå har skolene mulighet til å begrense antall nærkontakter for elevene. Vi mener dette vil gjøre det lettere å få kontroll over smitten ved barneskolene i kommunen, avslutter ordfører Ragnhild Bergheim. 

Plakat med smittevernråd - Klikk for stort bildeSmittevernråd