Viktig informasjon om smitte, testing og karantene

Koronavirus

Har du mistanke om sykdom og lurer på om du skal testes for koronavirus?

Alle med symptomer på luftveisinfeksjon bør teste seg for koronasykdom. Du må holde deg hjemme til prøvesvar foreligger. Du finner prøvesvar på koronatesten på helsenorge.no , men hvis testen er positiv vil du bli kontaktet. 

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når allmenntilstanden er god (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon. Hos barn under 10 år med lette symptomer, kan dere se det an et par dager før eventuell test.

Bestille time til koronatest

Ønsker du å bestille time til koronatesting, kan du nå gjøre det digitalt. For å kunne bruke løsningen, må du ha bostedsadresse i Lørenskog og ha BankID/BankID på mobil.

Vi oppfordrer alle som har mulighet til å bestille time til testing digitalt. Du kan bestille time til deg selv, dine barn eller andre. Det er viktig å ha fullstendig fødselsnummer (11 siffer) til dem du bestiller time for.

Her finner du den digitale bestillingsløsningen.

Husk at du ikke trenger å ringe koronatelefonen når du bestiller time på nett.

Du kan også bestille test ved å ringe koronatelefonen på telefonnummer 67 49 50 27. Den er åpen hverdager kl. 08.30-15.00 og helg kl. 10.00-14.00

Kontakt fastlegen ved annen sykdom. Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på telefon 116117.

Hvis du har symptomer ønsker vi at du melder fra til Folkehelseinstituttet via dette skjemaet. Det gjelder selv om du ikke mistenker at du er smittet av koronavirus.

Når skal ungdom og voksne være hjemme fra skole/arbeid og testes for covid-19 - Klikk for stort bilde FHI  

Hvordan kan du redusere risikoen for smitte?

Du kan gjøre mye for å redusere risikoen for å bli smittet eller å spre smitte. God håndvask i minimum 30 sekunder er det enkleste og mest effektive tiltaket du kan gjøre. 

Håndvask

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk. 
  • Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Hold avstand

  • Unngå håndhilsning, samt kyssing og klemming, utenfor hjemmet.
  • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
  • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
  • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
  • Utsett større sammenkomster som ikke er nødvendige.
  • Unngå stigmatisering og utestengning. 

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person: Hvordan forebygge smitte?

Nedlastingslink til plakaten "Vaner som forebygger smitte"

Klikk for stort bilde

  

Hvem skal være i hjemmekarantene?

Reglene for hvem som skal i hjemmekarantene endrer seg stadig. Vi ber deg derfor sjekke folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om karantene ved reiser eller karantene ved smitte hos nærkontakt. Du kan også ringe oss på telefon 67 49 50 27 , eller ringe folkehelseinstituttets informasjonstelefon på telefon 815 55 015. 

Her finner du forklaring på hva som menes med hjemmekarantene og hjemmeisolering, og råd ved disse tiltakene.

Ønsker du å komme i kontakt med en frivillig som gjerne setter av litt tid iblant for en samtale via telefon

Tiden vi befinner oss i nå, er det mange som blir mer alene enn vanlig store deler av hverdagen sin. Heldigvis har Lørenskog et varmt lokalsamfunn og det er mange som ønsker å bidra med noe positivt. Mange innbyggere har meldt seg som frivillige og står klare til å bidra som telefonvenner/ digitale venner.

Ønsker du å komme i kontakt med en frivillig som gjerne setter av litt tid iblant for en samtale enten via telefon eller video? Ta kontakt med frivillighetskoordinatorer: Maria Veske: 905 83 703, Trine Berglie: 975 64 084.

Ta også gjerne kontakt om du har spørsmål knyttet til annen type frivillig bistand.

 

Du finner mer informasjon om koronaviruset hos Folkehelseinstituttet og på Helsenorge.