Viktig informasjon om smitte, testing og karantene

Har du mistanke om sykdom og lurer på om du skal testes for koronavirus?

Alle med symptomer på luftveisinfeksjon bør teste seg for koronasykdom. Du må holde deg hjemme til prøvesvar foreligger. Du finner prøvesvar på koronatesten på helsenorge.no, men hvis testen er positiv vil du bli kontaktet. 

Hvor raskt du får svar på prøven avhenger av testkapasiteten hos Ahus og hvor mange som tester seg akkurat nå, så dette er det vanskelig å gi et konkret svar på.

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når allmenntilstanden er god (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon. Hos barn under 10 år med lette symptomer, kan dere se det an et par dager før eventuell test.

Bestille time til koronatest

Ønsker du å bestille time til koronatesting, kan du nå gjøre det digitalt. For å kunne bruke løsningen, må du ha bostedsadresse i Lørenskog og ha BankID/BankID på mobil.

Vi oppfordrer alle som har mulighet til å bestille time til testing digitalt. Du kan bestille time til deg selv, dine barn eller andre. Det er viktig å ha fullstendig fødselsnummer (11 siffer) til dem du bestiller time for.

Her finner du den digitale bestillingsløsningen.

Husk at du ikke trenger å ringe koronatelefonen når du bestiller time på nett.

Du kan også bestille test ved å ringe koronatelefonen på telefonnummer 67 49 50 27. Den er åpen 08:30 - 15:00 alle dager. 

Testsenteret i Lørenskog ligger i Løkenåsveien 29, ved siden av Skårer kirke.

Hvis du ikke kan kjøre bil til testsenteret, kan du gå og stille deg i kø ved teltet. Du må bruke munnbind. Du kan ikke ta offentlig transport hvis du har symptomer. Husk legitimasjon.

Hvis du ikke kan gå eller av andre årsaker ikke kan komme til testsenteret, kan du ringe koronatelefonen på  67 49 50 27, og få en avtale med Koronabilen - den kjører hjem og tar testen hjemme.

Kontakt fastlegen ved annen sykdom. Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på telefon 116117.

Smittesporingsteamet i Lørenskog kommune ringer deg fra dette nummeret: 40 40 98 38. Hvis du har et ubesvart anrop fra dette nummeret ønsker vi at du ringer oss tilbake så snart som mulig! Det er veldig viktig for smittesporingsarbeidet at vi får kontakt med alle vi ringer opp.

Hvis du har symptomer ønsker vi at du melder fra til Folkehelseinstituttet via dette skjemaet. Det gjelder selv om du ikke mistenker at du er smittet av koronavirus.

Når skal ungdom og voksne være hjemme fra skole/arbeid og testes for covid-19 - Klikk for stort bilde FHI  

Hvordan kan du redusere risikoen for smitte?

Du kan gjøre mye for å redusere risikoen for å bli smittet eller å spre smitte. God håndvask i minimum 30 sekunder er det enkleste og mest effektive tiltaket du kan gjøre. 

Håndvask

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk. 
  • Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Hold avstand

  • Unngå håndhilsning, samt kyssing og klemming, utenfor hjemmet.
  • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
  • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
  • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
  • Utsett større sammenkomster som ikke er nødvendige.
  • Unngå stigmatisering og utestengning. 

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person: Hvordan forebygge smitte?

Nedlastingslink til plakaten "Vaner som forebygger smitte"

Klikk for stort bilde

  

Hvem skal være i hjemmekarantene?

Reglene for hvem som skal i hjemmekarantene endrer seg stadig. Vi ber deg derfor sjekke folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om karantene ved reiser eller karantene ved smitte hos nærkontakt. Du kan også ringe oss på telefon 67 49 50 27 , eller ringe folkehelseinstituttets informasjonstelefon på telefon 815 55 015. 

Her finner du forklaring på hva som menes med hjemmekarantene og hjemmeisolering, og råd ved disse tiltakene.

Kan jeg forkorte karantenetiden med PCR-test?

Covid-19 forskriften åpner nå for å forkorte karantenetiden med PCR-test. Når det foreligger negativt svar på prøven, tatt tidligst syv døgn etter mulig smitte, kan man avslutte karantenen. Hvis en slik test ikke er tatt, eller er tatt tidligere enn etter syv døgn, er karantenetida fortsatt ti fulle døgn.

Prøven skal tas tidligst 7 døgn etter smitte, dvs. på dag 8 i karantenen for de som har 10 dagers karantene.  for de som har smitte i husstanden og 15 dagers karantene skal testen tas tidligst på dag 13. Det forutsetter at det er tilstrekkelig testkapasitet i kommunen, og test for å forkorte karantene er i prioriteringsgruppe 6, jf. https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing-og-oppfolging-av-smittede/testkriterier/

En må forvente minst et døgn svartid på testen, dvs. at man ikke kan forvente svar før på dag 9, og man slipper således kun med en dag kortere karantene. For å bestille test for å forkorte karantenetiden, ta kontakt med teststasjonen på telefon  67 49 50 27.

PCR-test forutsetter at det er tilstrekkelig testkapasitet i kommunen. For de som er nærkontakt til smittede med den britiske virusvarianten gjelder egne kriterier. Disse får informasjon om dette via smittesporingsteamet når man blir satt i karantene.

Kan man ta "fit to flight" test i Lørenskog for å bekrefte at man ikke er syk?

Lørenskog kommune tilbyr nå antigen hurtigtest i forbindelse med deltakelse på arrangementer, innenlands- og utenlandsreiser, så sant teststasjonen har kapasitet. Det er viktig å påpeke at du har et selvstendig ansvar for å sette deg inn i de reglene som gjelder i landet man reiser fra og i landet man reiser til. Et negativt testresultat gir grønt koronasertifikat i 24 timer.

For å bestille hurtigtest må du ringe koronatelefonen på 67 49 50 27. Den er åpen 08:30 - 15:00 alle dager.

Teststasjonen i Lørenskog gir ikke ut noen attest. Hvis det ikke holder med koronapass eller utskrift fra helsenorge.no, så må du teste deg hos privat tilbyder som kan tilby "fit to flight" attest.

 

Du finner mer informasjon om koronaviruset hos Folkehelseinstituttet og på Helsenorge