Formannskapet har vedtatt ny lokal forskrift for Lørenskog

Barn spiller fotball - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto: Barn spiller fotball colourbox.con Regjeringen besluttet i forrige uke at Lørenskog skal flyttes fra tiltaksnivå A til tiltaksnivå B. En forutsetning for dette var at vi i tillegg innfører strengere lokale tiltak i samarbeid med Lillestrøm, Rælingen og Oslo. Nå er den lokale forskriften vedtatt. Tiltakene gjelder fra og med torsdag 6. mai.

Smittesituasjonen i Lørenskog og i vår region har gått noe ned de siste ukene. Lørenskog kan derfor gå ned til tiltaksnivå B. På grunn av at vi fortsatt har et høyt smittenivå, med 349 positive per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og en stor andel smittede med ukjent smittekilde, har måtte vi innføre strengere lokale tiltak.

– En gjenåpning av samfunnet må skje kontrollert og gradvis. Barnehagene og skolene drives i dag på rødt tiltaksnivå, med blant annet begrenset åpningstid og fjernundervisning hjemme. Dette er ikke ideelt. Av hensyn til barn og unge, er vårt mål er at barnehagene og skolene kan gå over til gult nivå så raskt som mulig, forteller ordfører Ragnhild Bergheim.

Med den nye forskriften kan butikker og kjøpesentre åpne, barn og unge under 20 år kan trene fotball med nærkontakt og voksne kan ha felles løpetrening med avstand.

– Det er nok mange som hadde sett for seg flere lettelser og mange ønsker blant annet å kunne drive aktivitet innendørs. Vi er redd for at det kan føre til en oppblomstring av smitte, noe som kan føre til at skolene og barnehagen må holdes på rødt nivå lenger enn nødvendig. Det vil vi unngå, legger ordføreren til.

Her er en oversikt over de viktigste endringene:

• Kjøpesentre og butikker kan åpne med strengere krav til smitteverntiltak, antallsbegrensning og kontroll.
  • Idretts- og fritidsaktiviteter
    • Det er tillatt å gjennomføre idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for grupper på inntil 10 personer, med minst én meter avstand.
    • Barn og unge under 20 år trenger ikke å overholde avstandskravet på én meter dersom det er nødvendig for å drive med aktiviteten.
    • Innendørs idretts- og fritidsaktiviteter er ikke tillatt.
    • Organisert trening for toppidrettsutøvere tillates både innendørs og utendørs
  • Treningssentre er ikke åpne for individuell trening eller gruppetrening med unntak av rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt en-til-en. Behovet må dokumenteres.
  • Svømmehaller åpnes for
    • skolesvømming og svømming for toppidrettsutøvere
    • rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør
    • annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen
  • Inntil 50 personer kan delta i begravelser, bisettelser og seremonier ved grav.
  • Biblioteket åpner med strenge smitteverntiltak.

Formannskapene i Lørenskog, Rælingen og Lillestrøm har likelydende vedtak.

En fullstendig oversikt over alle regler og tiltak som gjelder i Lørenskog finner du her.

Her kan du lese kommunedirektørens saksfremlegg, som ble enstemmig vedtatt.