Vi ble med utekontakten på vakt

De fleste har hørt om utekontakten, men ikke alle vet hva deres hverdag består av. Vi, sommerreporterne, var nysgjerrige, og spurte derfor om vi kunne følge dem på en dagvakt. 

Martin og Trude - Klikk for stort bildeMartin og Trude Lørenskog kommune    

Oppsøker ungdom 

Torsdag ettermiddag møtte vi Trude og Martin utenfor Lørenskog hus. De fortalte at utekontakten er et team på bare fem, og fire av dem arbeider ute for å oppsøke ungdommer. De jobber med å skape relasjoner med ungdom for å kunne hjelpe dem på en best mulig måte. Du kan alltid kontakte dem om du trenger hjelp. De tilbyr kurs, fritidsaktiviteter, foredrag, samtaler og hjelp til alle som trenger det. 

Vi starter med å rusle gjennom Metro senter. Der er det rolig, og for det meste eldre folk i butikkene.  

– Det er for tidlig, ungdommer som dere ligger fremdeles og sover nå, ler Martin.   

Vi kommer ut av senteret, og setter oss inn i bilen deres. De skal vise oss stedene de vanligvis pleier å besøke for å møte ungdom.  

– Nå som det er sommerferie, får vi ikke akkurat vist dere en vanlig arbeidsdag. Vanligvis er vi mye på skoler, og oppsøker ungdom der, forklarer Trude.   

Vi treffer ikke på noen, men Trude og Martin forteller historier fra de ulike stedene vi besøker. Vi får høre om hyggelige bekjentskaper, men de forteller også om problemer som hærverk og våpenbruk som de har løst med sine egne fremgangsmetoder. For oss som er ungdommer selv er det betryggende å høre hvor mye utekontakten bryr seg om ting som dette.  

Vil ha en god relasjon med ungdommen 

– Det er viktig å poengtere at jobben vår ikke går ut på å ta noen på noe som helst, men å bli kjent med og forstå ungdommer, sier Trude. Hun forteller at det er viktig at de ikke oppfattes som autoritetsfigurer, i motsetning til blant annet politiet.  

Utekontakten blir heller venn med ungdommen. På denne måten kan de hjelpe dem som de ser trenger det. De vil ha en relasjon som viser at ungdommene kan stole på dem, og alltid komme dit for å få hjelp, omsorg eller råd. Treffer du på Trude og Martin når de er ute på vakt, vil de aldri kjefte eller rette en pekefinger.   

Snakk med utekontakten 

Det er lett å tro at alt utekontakten gjør er å rusle rundt ute i Lørenskog i og med at det er der mange treffer dem, men de gjør mer enn det. Utekontakten oppsøker også ungdom på skoler og fritidsklubber, og kan treffes på VOLT eller i lokalene deres i Gamleveien 83B. Om du er en voksen som er bekymret for barn eller unge kan du også ta kontakt. I tillegg kan de alltid nås på telefon: 90 27 02 26. Du kan ringe for å snakke og spørre om alt du vil, de vil gjerne prate med deg. Vi kjente selv på hvor lett det var å snakke med dem på en uformell og fin måte.   

Trude har jobbet i utekontakten i 9 år, og har mye erfaring og kjennskap til ungdom i Lørenskog kommune. Martin har også jobbet lenge med ungdom, men startet som utekontakt i Lørenskog desember 2019. Han virker allerede kjent i området, og har opplevd mye på dette halvåret.   

Vil være der ungdommen er  

Trude oppsøker ungdom - Klikk for stort bildeOppsøker ungdom Lørenskog kommune Vi kjører rundt i en times tid, og en gang iblant stopper vi for å gå en runde. Selv om det ikke er noen her nå, kikker de ofte etter spor som viser til at ungdommer har vært her. Dette er ikke for å snoke eller overvåke, men kun for å vite hvor de kan oppsøke ungdom neste gang de er ute på vakt. Tegn kan være sigarettsneiper, snus og rester av andre rusmidler. Vi skjønner at Trude og Martin har peiling, for hvor enn vi stopper kan vi finne en god del av nettopp dette.  

Til tross for en rolig dag, var det spennende å komme litt tettere på hva utekontakten faktisk driver med. Det er et viktig tilbud for å beholde det trygge miljøet vi har i Lørenskog.  

Les mer om utekontakten og hvordan du får tak i de her.