Bruk refleks

Klikk for stort bildeVi oppfordrer alle til å finne frem den lille livredderen fra skap og skuffer. Ved å ta den på reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

Klikk for stort bilde

Med refleks synes du på 140 meters avstand, mens uten synes du på 25 - 30 meters hold. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 istedenfor 2 sekunder til rådighet. Dette kan være forskjellen på liv og død.


Ideelt sett bør refleksen henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene. Reflekser som beveger seg synes best. Bruker du to reflekser blir du sett fra begge sider når du krysser veien, men én er bedre enn ingen.


Riper svekker refleksjonsevnen, så bytt gjerne ut gamle reflekser du har brukt en stund. Refleksvesten blir dårligere ved vask, så ved jevnlig bruk bør den byttes årlig.

Ikke alle reflekser på markedet er godkjent. Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356.

Det ble gjennomført en nasjonal reflekstelling av voksne fotgjengere. Tellingen viste at kun 28 prosent bruker refleks. I 'Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg' er det et mål at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder og 60 prosent utenfor byer og tettsteder i 2020. Det er enda et lite stykke igjen for å nå dette målet og vi oppfordrer alle til å bidra.

Se den klassiske tomatvitsen  - denne gangen med refleks