Det magiske bordet

På Finstad dagsenter er det stor stemning. Der har det kommet opp et magisk bord som skaper glede og latter. 

Lørenskog kommune satser stort på at hjemmeboende eldre skal ha et godt dagtilbud i tillegg til den hjelpen de trenger hjemme. Fire minibusser kjører ut hver morgen og henter 48 hjemmeboende fordelt på tre dagsentra.

For mange mennesker med demens er utfordringen at de blir sittende inaktive og går inn i seg selv. Det er mange som mister ord, gjerne også ordets betydning, men sang, bilder og lukt, fremkaller glede, minner og kanskje ord.

Leder for dagsentrene Jarle Opseth forteller oppglødd at de nå har fått noe som skaper begeistring på Finstad dagsenter. Det kommer latter og stemmer inne fra et rom.

– Nei se! Fuglen setter seg på fatet mitt! Nå flyr den bort.

– Har du sett . Nå spiser den opp all maten!

Det sitter en gruppe mennesker rundt et bord. Det er nokså mørkt i rommet. På bordet danser blå fugler.

Det er ikke levende fugler, men vakre allikevel.


Klikk for stort bildeFugl setter seg på fatet 

  

 

 

 

 

 

 

- Kanskje dere har lyst å spille litt ball? Det er bare to tastetrykk unna forteller en av aktivørene.

Og vipps så sender de en ball mellom seg og skårer mål at på til. Yeah! Mål! – en eldre herre løfter armene høyt i været!

Fuglene og fotballen kommer fra en boks oppe i taket.  Det er 18 forskjellig spill, fra ordspill til å skape vakre malerier eller sang og musikk.

Finstad er et dagsenter for personer med demens. Bordet er plassert slik at det også er til glede for to sykehjemsavdelinger på samme hus. Tovertafel, dette magiske bordet, er spesielt utviklet for personer med demens og skaper glede, latter og aktivitet på en annen måte enn det vi har opplevd tidligere. Konseptet kommer fra Nederland og Lørenskog kommune skal være nummer tre i landet.

 

Klikk for stort bilde Lørenskog kommune  

Gry Røste, kommunaldirektør i helse-omsorg og mestringssektoren, forteller at Lørenskog er opptatt av å ta i bruk teknologi som gjør hverdagen bedre for våre innbyggere.

– Vi satser på velferdsteknologi, som enten løser et problem eller gjør tjenesten mer effektivt, slik at vi kan bruke våre varme hender best mulig. Målet er å gi bedre og mer nære tjenester.

Så langt ser det ut til at det magiske bordet utgjør en spennende forskjell for våre eldre som bruker Finstad dagsenter. 

 

Klikk for stort bilde