Planer om å være lykkelig i sommer? Eller kjenner du allerede nå på lykkepresset?

Klikk for stort bildeDet er sommer. Sommerferien er rett rundt hjørnet. Bare ordene syder av forventning. Sol, jordbær, iskrem, brun hud og lyse sommerkvelder.

Vi gleder oss til sommeren. Det er akkurat som om dette er preget inn i oss fra vi var små. Vi husker våre barndoms somre som om det alltid var blå himmel,  en eim av grill og  forfriskende bad. Få mennesker på dette kloden er nok mer glad i konseptet sommer enn oss her oppe i Nord. Ukebladenes glansede sider lyser mot oss- med oppskrift både på sommerkropp og sommerlykke.

Forventning er en deilig ting. Det er godt å glede seg.  Men forventning og sommertid kan fort føre til skuffelse. Når det virkelige livet ofte viser seg å være akkurat det: Ungene har kranglet, du synes kanskje det blir vel mye familie og trangt på hytta, du får kanskje ikke lest alle bøkene du hadde planlagt, eller gjort ferdig alle de viktige tingene i huset i løpet av sommeren.  Ferien blir kanskje ikke preget av romantisk øyeblikk med din kjære. Korte uker- og snart er det hele over!

Selv om vi kaller det sommer og sommerferie befinner vi oss ikke i tilværelsen preget av duften av nybakte hveteboller, og et tildekkende slør over vanskelige ting.

Livet er en blanding av godt og vondt, gode og dårlige følelser er en del av tilværelsen også i ferien. Realiteten er også at disse ukene kan være ekstra utfordrende for mange. Ensomheten blir kanskje tydeligere, en  lurer på hvordan fylle den dyrebare tiden best mulig for seg og barna. Gjør vi nok? Er det bra nok? Nå, når det endelig er sommer? Når vi endelig skal slippe livet til i de lyse sommernetter?

Hvis du har planer om å være lykkelig i sommer er det kanskje en ting som er mest viktig av alt; Være bevisst på , og også ha aksept for negative følelser, selv om det i ferie! Hvis vi ikke lar deg stresse opp av lykkepresset kan vi ha det bra.

Spør deg selv; Kanskje har du grunn til å være fornøyd? Høye forventninger  kan ofte føre til misnøye. Ofte vikler vi oss inn i urealistiske krav og tanker om hvordan ting skulle vært. De fleste av oss  har lett for å fokusere på det vi ikke får til, eller det som gikk galt. En kan slite seg ut med tenkte problemer som fører til grubling, bekymring og dårlig samvittighet. I Lykkelandet Norge kan det bli en vond felle.

Sett deg ned i fem minutter og tenk over alt du får til. Alt dere gjør og har gjort.

Merk deg de gode øyeblikkene. Skriv det ned på en lapp og heng det på kjøleskapet om det er det du trenger for å huske det! Vi har lett for å jage etter nye opplevelser,  lett for å fokusere på det som ikke fungerer, og husker bedre det som gikk galt.  Forventningspresset rundt sommer og ferie kan for noen av oss bli negativt og stressende. Da har du sannsynligvis gått i Lykkefella. Bruk de fem minuttene til å oppsummere, og legg merke til når dere har det fint - her og nå.

Perfekt og lykkelig. Ja, det kan vi glede oss over å være i kanskje små øyeblikk. Da er vi heldige. Hvis vi også kan tåle oss selv og tilværelsen når det skurrer litt. Roe ned forventningene om det perfekte, da tror jeg vi bli mer fornøyde.  Hvis du så slenger på litt takknemlighet i tillegg så skal du se at livet slett ikke er så verst. Kanskje du har grunn til å være mer fornøyd? Kanskje til og med kan smake på glimtet av LYKKE.

God sommer og god ferie!

Fra alle oss i Forebyggende psykisk helsetjeneste!

Skrevet av psykologspesialist Marianne Østby
Forebyggende psykisk helsetjeneste