Psykologer på kulturscenen

Marianne Østby - Klikk for stort bildeMarianne ØstbyI samarbeid med Veiviseren, vil psykologer fra Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog (FPH), sette opp to konsertforedrag i Kunstsalen i Lørenskog hus. Datoene er 15. oktober og 26. november kl. 19.30-21.00. Hver kveld vil et livsnært tema formidles i en veksling mellom låter fra psykolog og jazzvokalist Christine Lingaas m/band, og bolker med foredrag fra psykologer ved FPH. Første foredragsholder ut er psykologspesialist Marianne Østby.

Av hensyn til smittevern er det lagt ut svært få billetter, så det lønner seg å være kjapt ute om man vil få med seg disse to kveldene. Foreløpig er det kun lagt ut billetter til 15. oktober, og det er kun noen få billetter igjen. Kjøp billett her

Lyder fra livet – Det merkes at vi lever

Hvordan leve med tap? Tapet av en viktig person, eller sorgen over alt det i livet som ikke ble noe av? Vi kjenner sorgopplevelsen, den sterke kroppslige smerten eller den eksistensielle fortvilelsen. Kan livet noen gang bli bra igjen? Bli med oss i ulike fortellinger om mennesker som har sittet fast i sorg, tap og livets skuffelser, men har funnet veien videre gjennom håp og mot til endring.

Psykologspesialist Marianne Østby vil komme med konkrete fortellinger fra terapirommet og sitt arbeid med mennesker i sorg.

Arrangementet på Facebook

Kjøp billett

Konsertforedrag med livsnære, psykologiske temaer

Christine Lingaas - Klikk for stort bildeChristine LingaasPsykolog og jazzvokalist Christine Lingaas ved FPH har arrangert flere slike konsertforedrag tidligere, i samarbeid med psykologer som blant annet Peder Kjøs, Bente Træen og Siri Gullestad.

– Vi holdt til i Teaterkjeller'n ved Oslo Nye teater i mer enn halvannet år, og vi spilte 14 ulike konsertforedrag med nye psykologiske temaer og foredragsholdere hver gang. Konseptet slo skikkelig godt an blant publikum, så nå ønsker vi å prøve ut konseptet her i Lørenskog hus også. Jeg er så heldig å ha med meg en gjeng flotte, kloke psykologkolleger fra FPH, og to veldig dyktige jazzmusikere, Lorenzo Nardocci på flygel og Jens Fossum på kontrabass.

– Se for deg at vi flytter temaene fra terapirommet opp på en konsertscene, og kombinerer det med en intim soul- og jazzkonsert som kan formidle hjerte-smerten og det mer emosjonelle nivået ved fenomenet. Temaene kan være alt fra psykologiske grunntemaer som for eksempel skam, til noe så abstrakt som «begrepet tid».

– Det er utrolig spennende å få jobbe med formidling av psykologiske temaer på denne måten! Ved å kombinere nøye utvalgte låter fra populærmusikken med bolker av foredrag fra psykolog, får vi formidlet temaer på en mer sammensatt måte. Jeg synes det gir mer dybde i formidlingen. Musikken løfter frem det emosjonelle og kroppslige nivået på en måte som foredraget ikke klarer alene. Og samtidig bidrar foredraget med innsikter og tanker som gir nye mening til låttekstene, som gjør at man forstår låtene på nye måter.

– Ved siden av å være sanger, er jeg utdannet psykolog selv, så det er en bakgrunn jeg tar med meg inn i arbeidet med å utvikle låtmaterialet. Jeg ser etter låter og tekster som gjør det mulig å formidle opplevelser og følelser på en sterk måte. Jeg prøver å bygge en stemning og en undertekst som fremhever temaet i foredraget, og bringer publikum nærmere hvordan det er å erfare en følelse eller situasjon.

–  Jeg synes det er viktig å skape arenaer der man kan snakke om de mer mollstemte sidene av tilværelsen. Ikke for å dyrke tristessen i seg selv, men fordi både indre og ytre isolasjon kan bidra mye i å skape psykologiske vansker for folk. Enten ved at man føler mye skam fordi man tror man er alene om å erfare noe vanskelig, eller fordi man går rundt og tror at man mestrer livet mye dårligere enn alle andre. Noen begynner også å trekke seg tilbake fra kontakt med andre mer fysisk, fordi man tror det er noe i veien med en selv eller det man føler. Da gjelder det å finne veien ut igjen, og inn i kontakt med andre. Det fine med akkurat dette arrangementet er at jeg synes det kan bidra på begge plan, både ved å skape møteplasser for folk, og samtidig bidra med å løfte opp temaer som kan få folk til å føle seg mindre alene i det vonde.

Medvirkende

Christine Lingaas er sanger, låtskriver og psykolog, som de siste årene har utviklet og arrangert flere konsertserier i krysningen mellom souljazz og psykologi, der tekst og musikk settes sammen for å formidle eksistensielle, psykologiske og samfunnsaktuelle temaer. Hun blir beskrevet som ekspressiv, inderlig og filosofisk i måten hun tolker nytt og gammelt låtmateriale, med musikalske referanser fra vokalister som Billie Holiday, Erykah Badu, Melody Gardot, Radka Toneff, Sarah Vaughan og Amy Winehouse.

Marianne Østby er psykologspesialist med bred erfaring fra offentlig psykisk helsevern, som kommunepsykolog og nå i egen avtalepraksis. Hun er opptatt av formidling av psykologiske tema via artikler, undervisning og foredrag. Hun brenner for hvordan vi kan finne nye veier og vekst der livet oppleves å være vondt og fastlåst. Hun er spesielt opptatt av sorg og tap. Hun har selv erfaring med tap, og hvordan en kan takle at livet endrer retning.

Lorenzo Nardocci på flygel.

Jens Fossum på kontrabass.