Trygg advent på timeplanen

Trygg advent på timeplanenKlikk for stort bilde 

Brannvesenet skal besøke alle barneskoler i kommunen før første desember. Det er femte trinn som har trygg advent på timeplanen!

Etter en times undervisning, får elevene Brannvesenets julekalender, som både er en tradisjonell papirkalender og en nettkalender. Den inneholder adventstidens viktigste budskap: hvordan få en trygg og brannfri høytid. På www.brannvesenetsjulekalender.no finner elevene en ny luke hver dag frem til julaften. Hver luke inneholder konkurranser, oppgaver og filmsnutter. Filminnslagene er fra brannvesen og barn fra ulike steder i Norge, og alle innslag handler selvfølgelig om brannforebygging.  Brannvesenet håper at mange voksne også åpner lukene i kalenderen og tar konkurransene. Det er mye her å lære for de voksne også! Men det er bare elevene som har fått undervisning som kan vinne premiene.

Det er ikke uten grunn at brannvesenet er på skolen nå rett før første advent. De fleste branner oppstår i boliger og på denne tiden av året fyrer vi i peis og ovn, lager mer mat enn vanlig, pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter. Det er de voksnes ansvar å passe på at slokkemiddel og røykvarslere er på plass og at brannfarlig pynt og dekorasjon ikke blir brukt. Men brannvesenet vet at elever på barneskoler er veldig flinke til å ta med seg det de har lært hjem. Derfor skal Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) besøke alle 50 barneskoler i sine kommuner nå i november.

NRBR har besøkt barneskoler med Brannvesenets julekalender hver november siden 2005. Kampanjen er et tilbud til alle brannvesen i Norge og i år får barn i 162 kommuner besøk av sitt brannvesen på skolen. Snakk om brannforebygging!

Og til slutt noen tips for en brannfri advent og jul:

Røykvarsler

Sjekk røykvarsleren og bytt batteri 1. desember. Innfør dette som en tradisjon. Fra en vanlig husbrann dannes det svært store mengder røyk, og de fleste som omkommer i brann dør på grunn av røykforgiftning. Røykvarslere redder hvert år mange mennesker fra branndøden.

Matlagning

Hold deg på kjøkkenet når du lager mat. Skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen. Rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Skaff deg komfyrvakt som overvåker kokeplatene.

Levende lys

Nordmenn er storforbrukere av levende lys og lysfesten har en mørk bakside. Mange boligbranner i desember starter på grunn av uforsiktig omgang med levende lys. Du kan lett forebygge brann med noen enkle forholdsregler:

 • Forlat aldri levende lys.
 • Unngå lysmansjetter og pynt av brennbart materiale.
 • Plasser ikke levende lys i nærheten av brennbart materiale som gardiner, reoler og lignende.
 • Sørg for at lysene står støtt.
 • Bruk aldri lysestaker av brennbart materiale.
 • Flytt aldri et brennende lys.
 • Bruk ikke levende lys på juletreet

Telys

Vær ekstra forsiktig ved bruk av telys, de kan plutselig flamme opp, tilsynelatende uten grunn. Telys må plasseres i holder som har god luftgjennomstrømning og tåler sterk varme. Plasser aldri telys i juledekorasjoner av brennbart materiale. Om telyset flammer opp, må du ikke slukke med vann, det vil føre til en eksplosjonsartet brann. Kvel flammen med lyseslokker eller lignende.

Juletrebelysning

Feil på elektrisk utstyr og installasjoner, og uforsiktig bruk av elektrisk utstyr, er årsaken til omtrent halvparten av alle boligbrannene. Elektrisk julebelysning kan forårsake brann. Pass derfor på følgende:

 • La aldri juletrebelysning stå på om natten eller når du er borte.
 • Trekk ut kontakten. Ikke bruk pærene som bryter.
 • Bruk kun pærer som er beregnet for den aktuelle belysningen
 • Ha ikke brennbare tekstiler i nærheten av elektriske lys.
 • Bruk ikke innendørsbelysning ute. Belysning som brukes ute, må være spesielt laget for dette formålet. Bruk også egen utendørs stikkontakt.
 • La ikke ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet.

 

Klikk for stort bilde