Rolvsrud aktivitetssenter

Rolvsrud aktivitetssenter,
Margarethas vei 7
Avdelingsleder Renate Breivoll

E-post: renbre@lorenskog.kommune.no

Rolvsrud aktivitetssenter er et dagaktivitetstilbud for fem utviklingshemmede og multifunksjonshemmede voksne med omfattende bistandsbehov.

Klikk for stort bildeLokaler Rolvsrud aktivitetssenterMålsettingen er å kunne gi et individuelt tilrettelagt, meningsfylt og stimulerende dagtilbud med kvalifisert og tilpasset omsorg. Vi fokuserer på vedlikehold av funksjonsnivå og at aktivitetsnivået skal være tilpasset for å unngå å bli passiv eller for sliten.

Dagtilbudets åpningstid er kl.08.00 til kl. 15.00 mandag, tirsdag onsdag og fredag og kl. 08.00 til 14.00 på torsdager.

Det er laget ukeplaner tilpasset den enkeltes behov med faste aktiviteter både individuelt og felles.

RAS har sine lokaler i en egen fløy på Rolvsrudshjemmet med store fine lokaler sentralt beliggende på Lørenskog. Nærheten til rehabiliteringsavdelingen med fysioterapeuter, ergoterapeuter, tannpleier, frisør gir muligheter for et tett samarbeid.

Våre viktigste samarbeidspartnere er foreldrene, botilbudet der brukerne bor, fysioterapeut, ergoterapeut, og spesialisthelsetjenesten med voksenhabiliteringen ved Ahus..

Aktiviteter

Vi har et allsidig spekter av aktiviteter som for eksempel:

  • Sansegruppe
  • Aromaterapi
  • Bading og vannterapi i basseng
  • Hobbyaktiviteter som maling, perling, baking osv.
  • Ståbrett
  • Gymprogram
  • Sangstund
  • KKK - program (etter Christopher Knill) som en en type musikkterapi for å øke kroppsbevissthet, kommunikasjon og kontakt. 
  • Mye gåturer utendørs.
Fysiske aktiviteter

Brukerne har forskjellige treningsprogram tilpasset den enkeltes behov. Det er med fokus på en del fysisk trening og brukerne får f. eks. svømming, står i ståbrett, og har bøye/ tøye bevegelser. Det er viktig å opprettholde fysiske funksjoner, unngå stivhet og generelt holde seg i form.

2 ganger i uken har vi tilgang til oppvarmet basseng på huset.

Personalgruppen

Vi har en aktiv personalgruppe som består av 3 fast ansatte som bare jobber på RAS, mens flere andre jobber i turnus i Kløverveien 2 der RAS sine brukere bor.

Her har vi stillt lag til Fjellhamarstafetten og her er vårt banner til heiagjengen vår.Klikk for stort bilde

Kinodag

Litt før jul inviterer vi til kinodag på Lørenskog kino. Vi får da ha hele kinoen tilpasset oss og andre i Bo- og omsorgstjenesten. Vi velger da familiefilmer med norsk tale. Her er det lov å være seg selv og det er god plass til alle rullestolbrukere.

Karneval

Vi synes det er gøy å ha karneval og ha kostymer der vi kan late som vi er noen andre enn vi er for en dag. Man får lov å kle seg ut akkurat som hva eller hvem man vil, eller bare være seg selv.

Karnevalet er ofte samme tid som fastelavn, og da er det godt med fastelavensboller med krem.

Sambamusikk og pinjata med masse godteri er en selvfølge. Og kåring av flotteste kostyme.

Idrettsdag med ekte idrettsglede

Klikk for stort bildeVi arrangerer idrettsdag på våren for alle utvilingshemmede i kommunen på Rolvsrud stadion. Det blir konkurrert i flere klassiske øvelser. Deltakerne kan blant annet prøve kulestøt, 60-meter, straffe på stort mål, potetløp, bowling, svampekast (stor suksess), spikerslag og stafett. Deltakerne targjerne øvelsen to ganger hvis de ikke var fornøyd med resultatet første gang.

Klikk for stort bildeI 2017 var det rekordpåmelding med hele 83 deltakere fra aktivitetssentre, baser og skoler i kommunen. Sol fra en klar himmel skinte på utøverne, og det ble en flott dag med mye moro og idrettsglede på høyt nivå. 

Da fikk vi besøk av selveste ordføreren, Ragnhild Bergheim, noe mange synes var kjempestas. I år fikk vi også besøk av to klovner som spredde glede og lagde litt ekstra moro for store og små,

Nærbutikkene sponset oss med is, frukt og diverse rekvisitter som håndklær og drikkeflasker.

De flotte lærlingene i helse- og omsorg bidrar med mye hjelp på postene slik at arrangementet blir en suksess. 

På idrettsdagen til Rolvsrud aktivitetssenter er deltakelse det viktigste.

Vi avslutter alltid med premieutdeling med fanfare. For alle er vinnere!! 

 

Sanserom/Snoezelen

Vi har mye aktiviteter som inneholder sansestimulering med lys-, lyd-, føle- og smakeopplevelser. Dette stimulerer til å bruke en eller flere sanser aktivt for å få informasjon fra omverdenen som er grunnlaget for det som kalles «snoezelen».

Ellers inneholder alle aktivitetene sansestimulering med lys, lyd, føle og smake opplevelser. Dette stimulerer til å kunne bruke en eller flere sanser aktivt for å få informasjon fra omverdenen. 

Klikk for stort bildeDet sorte rommetRAS har laget to snoezelen/ sanserom. Et sort rom og et hvitt rom.

Vi har også et lite «Lilly-Nielsen- hus». Det er et lite sansehus, en liten «boks» man selv innreder med leker, lys og det man måtte ønske som stimulerer til å vekke sansene til våre brukere.  Dette er laget som et lite «rom» for å bruke sansene, høre, føle, se. Som Lilly Nielsen sier: «Formålet med det lille rommet er å lette blinde barns oppnåelse av romlige relasjoner, men det kan også være til stor hjelp for synlige, og funksjonshemmede.»

Det hvite rommet skal gi en atmosfære med ro og mulighet for avspenning uten forstyrrelser. Man kan få mulighet til å komme hverandre fysisk og pyskisk nær med trygghet, nærhet og varme.

Det sorte aktivitetsrommet skal gi mulighet for å skape større kontraster med eks. lys, lyd, etc. I dette rommet forsøker man å stimulere til egen aktivitet og initiativ fra brukerne utfra deres vilje.