Basseng, boblebad og badestamp

Basseng kan være et tiltak etter plan- og bygningsloven (pbl) § 20-1 a eller j, avhengig av bassengets størrelse, plassering og hvor lenge det skal stå. Når du skal bygge et basseng er det tre ulike søknadskategorier som er aktuelle. Dette avhenger av bassengets utforming, plassering og hvor lenge det skal stå.

Unntatt søknadsplikt

Basseng er unntatt fra søknads- og meldeplikt dersom

  • Bassenget er mindre 20 cm dypt
  • Tiltaket ikke kommer i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven.

Midlertidig basseng - under to måneder

Basseng som skal plasseres midlertidig på eiendommen, og som ikke skal stå lengre enn to måneder, er unntatt søknadsplikt, jf. plan- og bygningsloven § 20-5.
Søker må alltid følge alle bestemmelser i plan- og bygningsloven, forskrifter, regulerings- og kommuneplan og liknende. Kommunen må alltid behandle plasseringen dersom det er ønskelig å plassere basseng i strid med byggegrensen eller mindre enn en meter fra nabogrensen jf. pbl. § 29-4.

Midlertidig basseng - mellom to måneder og to år

Dersom det er ønskelig å plassere et basseng midlertidig, for en periode lengre enn to måneder, men kortere enn to år er det søknadspliktig jf. pbl. § 20-4 første ledd bokstav c. 

Midlertidig tiltak?

Kommer bassenget tilbake år etter år, med en repetisjon sesong etter sesong, er ikke tiltaket lenger midlertidig. 

Permanent basseng

Oppføring av permanent basseng er søknadspliktig jf. plan- og bygningsloven § 20-1, og skal forestås av foretak med ansvarsrett jf. § 20-3. Mindre, enkle basseng kan omsøkes uten ansvarsrett dersom det ikke kreves særlig grad av prosjektering og bassenget ikke er tilkoblet offentlige vann- og avløpsledninger.

Ved søknad om svømmebasseng kreves følgende tilleggsdokumentasjon:

  • En redegjørelse angående tilknytning til ledningsnett. For basseng som ikke er tilknyttet avløpsledning må avløpsvannet disponeres på egen grunn. Vannsig som er til sjenanse for nabo tillates ikke. Vann- og avløpsabonnenter med søknadspliktig basseng skal betale gebyr etter målt forbruk jfr. § 6-3, tredje ledd i vår forskrift om vann- og avløpsgebyrer. Avløpet skal tilkobles spillvannsledning eller eventuelt felles ledning
  • En redegjørelse for sikring av basseng jf. TEK17 § 8-3
  • På snitt-tegningen skal det vises fundamentering, eksisterende og fremtidige terrenglinjer.
  • På plantegning skal det vises platting, terrasse, sikkerhetsgjerde, innhengning, maskinrom, og lignende.
  • På situasjonskart skal bassenget med tilhørende konstruksjoner (platting, terrasse, maskinrom, gjerder og lignende) inntegnes og målsettes. Avstand til nabo og vei må vises.
  • Bassengets maskinrom (renseanlegg) skal bygges og plasseres slik at driften ikke er til ulempe for naboer. Redegjørelse om plassering skal følge søknaden.

Avstandskrav

Nedgravd svømmebasseng under 50 m2 anses som mindre tiltak, og kan plasseres minimum en meter fra grensen jf. plan- og bygningsloven § 29-4. Det er viktig at eventuelle tekniske installasjoner også plasseres minimum 1 meter fra grensen. 

Byggareal, bruksareal og uteoppholdsareal

Svømmebasseng som ikke er overbygget og som ikke eller bare ubetydelig går over ferdig planert terreng (mindre enn 50 cm) skal ikke medregnes i bebygd areal. Svømmebasseng utgjør ikke bruksareal.

Svømmebasseng som ikke er overbygget regnes med i uteoppholdsarealet.

Krav til sikring

Basseng, brønn eller lignende i uteoppholdsarealer skal sikres med gjerde, overdekking eller tilsvarende avstenging for å hindre at personer faller i dem.

Overdekking, overbygging, lokk, lås og gjerde med port eller grind må holdes i forsvarlig stand.

Ansvarsforhold

Grunneieren er ansvarlig for at anlegg er sikret, jamfør plan- og bygningsloven § 28-6, annet ledd.

Er grunnen bortleid mer enn 2 år, påhviler ansvaret leieren (festeren).

Blir anleggene kun brukt av noen som ikke er ansvarlig etter foranstående regler, er det brukeren som har ansvaret.