3.6 Konsekvensutredning og ROS

I forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel skal det utarbeides en konsekvensutredning (KU), jf. pbl § 4-2 og forskrift om konsekvensutredning. 

Betydningen for planarbeidet 

Konsekvensutredningen skal undersøke om nye tiltak og endringer i planen kan få vesentlige konsekvenser for miljø eller samfunn. For arealdelen kan dette for eksempel være endrede arealformål, endringer i bestemmelser eller andre vesentlige endringer fra gjeldende plan. Arealendringer skal vurderes enkeltvis, og samlet på kommunalt nivå for å gi en helhetlig vurdering av konsekvenser som følge av planen sett i forhold til 0-alternativet. 

Alle arealbruksendringer etter plan– og bygningsloven skal også ha en identifiserende risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse), jf. pbl § 4-3.  

Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) 

Ved utarbeidelse av ny arealdel skal det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) som viser alle risiko- og sårbarhetsforhold ved planlagt arealbruk. Dette gjøres i henhold til plan- og bygningslovens § 4-3. ROS-analysen skal blant annet ta utgangspunkt i kommunens helhetlige ROS-analyse. Den gjeldende helhetlige ROS-analysen for kommunen ble behandlet i kommunestyret den 20. juni 2018 som sak 73/18. Det er planlagt oppstart av ny revisjon i løpet av første kvartal av 2022. Viktige tema som kan inngå i ROS-analysen er blant annet: luftforurensing, støy, trafikksikkerhet, ras, kvikkleire, tørkeperioder, vannforsyning, flom og brannfare. Analysen vil gi føringer til revisjon av arealdelen.

Det pågår et arbeid med å kartlegge faresoner for kvikkleireskred i kommunen. Resultatet av kartleggingen vil være en overordnet risikovurdering, samt avgrensede områder med faregrad. Områder med faregrad kan legges inn som faresoner i kommuneplanens arealdel.

Tilbake til oversikt