Lokalhistorie i Hammer skoles nærmiljø

Lørenskog kirke

Lørenskog kirke er det eldste byggverket i Lørenskog, og det ble feiret 825-årsjubileum i 2005 selv om byggeåret ikke er nøyaktig kjent.

Lørenskog kirke - Klikk for stort bilde

Den er en av 13 steinkirker på Romerike, i Asker og i Bærum, og disse er tidfestet til perioden 1150- 1250.  Fordi det ble funnet en gammel St. Laurentius-figur på kirkeloftet i 1935, er det antatt at kirken i sin tid ble viet til denne helgenen.

Plasseringen på Hammer er neppe tilfeldig, da gården tradisjonelt regnes som bygdas eldste. Nabogården Torshov er antatt å ha vært et kultsted for åsatroen, så området må ha vært et religiøst sentrum fra før kristendommen kom til landet. 
Kilde: Lokalhistoriewiki.no                              

Olavskilden på Hammerberget - Klikk for stort bilde

Olavskilden på Hammerberget


Olavskilden er en liten ferskvannskilde på toppen av det furukledte Hammerberget i Lørenskog. Kilden er 7–8 meter lang og snaut 3 meter på det bredeste. Den går ikke tom, selv ved langvarig tørke.

Ifølge sagnet skal guden Tor (med hammeren) ha blitt rasende da han så at det ble bygd kirke på Hammer. Med all sin kraft kastet han derfor hammeren sin, Mjølner, mot kirken for å knuse den. Imidlertid var kraften til Olav den hellige større. Hammeren forandret derfor retning og traff i stedet Hammerberget. Hammeren laget et arr i berget, og der sprang det fram en kilde som fikk navn etter hellig-Olav.

Kildevannet ble sagt å bringe helse og lykke, og gjennom tidene har mange besøkt Olavskilden for å drikke av vannet, kaste pengestykker i det og ta med seg litt vann. Pilegrimer på vei til Olav den helliges grav i Nidaros la gjerne veien om Olavskilden da de kom fra Oslo.

Hammer bru (over Losbyelva)


Av de gamle steinhvelvbruene langs Gamle Strømsvei, er det bare Hammer bru som fremdeles eksisterer. Hammer bru ble bygget i perioden 1860 - 70 og er registrert som fast kulturminne (SEFRAK). Høsten 2000 ble brua tatt inn i Statens Vegvesens Verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner.

Fra gammelt av har veien hatt ferdsel av pilegrimer som skulle til og fra Nidaros. I ca. 300 år, fra 1550 - 1850, ble veien benyttet av plankekjørere fra Sagdalen og Fjellhamar til bordtomtene i Christiania. Veien ble på 1600-tallet første postvei til lands mellom Christiania og København.
Kilde: lorenskog.kommune.no

Hammer bru over Losbyelva - Klikk for stort bilde