Gamle Solheim skole

Solheim skole ble tatt i bruk 18. august 1913. 

Hvit skolebygning i tre etasjer i jugendstil - Klikk for stort bildeGamle Solheim skole Siri Adorsen / Lørenskog kommune

Den gamle skolebygningen ble oppført av Strømmen Trævarefabrik som også hadde bygget Fredheim skole. Trevarefabrikkens faste arkitekt fra 1899 til 1919, Olav Olson, hadde tegnet skolen. Murarbeidet var utført av murmester Gudbrand Hvam. Skolen er bygget i jugendstil.

Solheim skole ble større enn Fredheim og var for sin tid innholdsrik og moderne. I første etasje var det fire klasserom. I andre etasje var det lærerbolig med tre rom og kjøkken samt en ungkarsleilighet. Her var det også en gymnastikk- og forsamlingssal med plass til ca. 300 personer. Solheim skole var den første skolen i bygda som hadde gymnastikksal. Dessverre var den plassert over et klasserom slik at man knapt kunne bruke den. Salen ble en tid brukt til herredsstyrets møter. Senere ble gymnastikksalen gjort om til skolekjøkken. I tredje etasje/loftet var det lærerbolig med to rom og kjøkken. Skolekjøkkenet og sløydsalen lå i kjelleren. Her var også matboder, rullebod og bryggerhus.

Svarthvittbilde av mange folk oppstilt foran en skolebygning - Klikk for stort bildeInnvielsen av Solheim skole i 1913 Museene i Akershus, Akershusbasen

Den store innflyttingen til Lørenskog begynte omtrent da de nye skolene sto ferdige. Dette førte til at barnetallet stadig økte. I skoleåret 1914–1915 var det 39 elever i 2. klasse, 40 elever i 3. klasse og 34 elever i 4. klasse på Solheim skole. I 1918 hadde skolen en klasse på hvert av de sju trinnene. Skolen hadde da to mannlige og to kvinnelige lærere.

Elevene på Solheim skole kom fra bygda fra og med Masserud og Vallerud til og med Skårerødegården samt brukene Knatten og Fjellet. I 1917 ble barn fra Haneborglia overført fra Hammer skole til Solheim skole.

Etter krigen ble det behov for flere klasserom. Skolen ble påbygget i 1954, 1961 og 1971. I januar 2006 startet byggingen av en helt ny skole på Solheim. Den nye skolen ble tatt i bruk høsten 2007. 

Den gamle skolebygningen fra 1913 benyttes nå av pedagogisk-psykologisk kontor (PPK) og åpen barnehage. De tre andre skolebygningene ble revet.