Lørenskog stasjon og Hovedbanen

Norges første jernbane sto ferdig mellom Christiania og Eidsvoll i 1854. Stasjonsbygningen på Lørenskog stasjon er fra ca. 1901. Bygningen hadde en viktig rolle i en Barne-TV-serie på 1990-tallet.

Em gammel, gul stasjonsbygning i tre - Klikk for stort bildeLørenskog stasjon Siri Adorsen / Lørenskog kommune

Hovedbanen

I 1850 undertegnet Den norske stat en avtale om å bygge Norges første jernbane. Jernbanen sto ferdig fram til Strømmen i 1852 og fram til Eidsvoll i 1854. Den nye Hovedbanen overtok det meste av trelasttransporten på Romerike. 

I 1857 ble det opprettet et stoppested med navn Robsrud, oppkalt etter Robsrud gård. Men det tok lang tid før passasjerer kunne bruke stoppestedet. Først i 1891 ble det et stoppested for reisende, men toget stoppet kun hvis det samtidig var godsekspedisjon for Excelsior limfabrikk. I 1898 ble Robsrud et ordinært stoppested for passasjerer. 

Lørenskog ble egen kommune i 1908. Etter forslag fra Lørenskogs første ordfører, Lorentz Meyer Boeck, endret man navnet Robsrud stasjon til Lørenskog stasjon i 1909.

Svarthvittbilde av stasjonsbygningen pyntet med flagg og granbar - Klikk for stort bildeRobsrud stasjon i 1904, pyntet med norske flagg og granbar til Hovedbanens 50-årsjubileum Inngår i samlingen til Museene i Akershus

Stasjonsbygningen

Stasjonsbygningen er fra ca. 1901 og erstattet en tidligere stasjonsbygning. Arkitekten var Paul Armin Due (1870–1926). Han var sønn av den ledende jernbanearkitekten Paul Due. Til Lørenskog stasjon brukte man Paul Armin Dues typestasjoner for Bergensbanen, med noen modifikasjoner.

Stasjonsbygningen er bygget i jugendstil. Bygningen ble produsert på Strømmen Trævarefabrik, i likhet med andre offentlige bygninger som Solheim og Fredheim skoler.

Sesam stasjon

Stasjonsbygning og klokketårn i pastellfarger - Klikk for stort bildeSesam Stasjon Ingrid Vatne

Lørenskog stasjon er også kjent som Sesam stasjon. Sesam stasjon var en Barne-TV-serie basert på amerikanske Sesame Street, og den ble sendt på NRK fra 1991 til 2000. Det ble laget mer enn 250 episoder. Serien fulgte stasjonsmester O. Tidemann, stasjonssangerinne Leonora Dorothea Dahl, Max Mekker, Bjarne Betjent og Alfa, og den henvendte seg til barn i førskolealder.

Utescenene ble spilt inn på Lørenskog stasjon. I den forbindelse ble stasjonsbygningen malt i «Sesam-farger» og det ble reist et klokketårn. 

Det fantes også et Sesamtog i mange farger. Så lenge serien pågikk, kunne barnehager besøke Sesam stasjon og de kunne kjøre med Sesamtoget fra Oslo.

Tilbakeføring

Hvit stasjonsbygning i tre med brune vinduer og andre detaljer - Klikk for stort bildeLørenskog stasjon nyoppusset 2024 Siri Adorsen / Lørenskog kommune

I 2006 ble Sesam-fargene og tårnet fjernet, og stasjonen ble malt gul igjen.

Vinteren 2023-2024 ble stasjonsbygningen nyoppusset til sine originale farger – hvit med brune detaljer. Bane Nor har skrapt seg gjennom malingslagene for å registrere og dokumentere fargehistorikken. Det er nå brukt historisk riktig linoljemaling slik at bygningen kan «puste» slik den skal.