Retningslinjer for bruk av metallsøking på Lørenskog kommunes grunn

Hvordan få tillatelse?

Før du begynner metallsøk må du alltid ha grunneiers tillatelse. Hvis kommunen er grunneier, må du sende inn søknadsskjema om bruk av metallsøker på Lørenskog kommunes eiendom.

Det kan gis tillatelse til metallsøk i «Kommuneskogen», gnr. 94 bnr. 1. Det gis ikke tillatelser i sesonger der det skal foregå hogst.

Metallsøking på kommunens jordbruksområder kan kun skje i tidsrommet 15. oktober–30. april. Det vil ikke være mulig å drive metallsøk i sesonger det er høstsådde arter og gress.

Det gis ikke tillatelse til å drive metallsøk i kommunens parkanlegg.

Tillatelse til å drive metallsøk varer i én måned. Søker kan ikke forvente enerett på søk i området.

I felt

Det er ikke lov å grave dypere enn 30 cm. 

Det tillates ikke graving med maskiner.

Ved funn av kulturminner som ikke er kartfestet, skal du varsle fylkeskommunen, og arbeidet stanses midlertidig.

Vær nøye med fylling av hull etter graving. Graset skal legges tilbake på plass. Det skal ikke vises i området at du har vært der.

Ta med deg alt oppgravd metallskrap. Kast søppel i nærmeste egnede avfallsdunk.

Vær svært forsiktig hvis du kommer over militære eksplosiver som granater og liknende. Rør dem ikke! Merk deg stedet, og meld straks fra om funnet til nærmeste politimyndighet.

Ved funn

Etter kulturminneloven er du pliktig å melde fra til Akershus fylkeskommune hvis du finner:

  • gjenstander fra før 1537
  • mynter fra før 1650
  • skipsvrak, båter, gjenstander fra skip som er eldre enn 100 år
  • samiske kulturminner fra 1917 eller eldre

Finner du en gammel gjenstand i bakken, skal du ikke grave videre. Ikke vask, rens, gnikk eller gni på en gjenstand som du tror kan være innleveringspliktig. Legg gjenstanden i en lynlåspose, gjerne sammen med litt jord, og lever den inn. Bruk dette skjemaet for innlevering av funn. Husk at ting som har ligget i bakken i lang tid lett kan gå i stykker, så vær forsiktig!

Meld også fra om funnet til Lørenskog kommune på postmottak@lorenskog.kommune.no.

Når du er ferdig med metallsøkingen

Når du er ferdig med metallsøkingen skal du sende inn en kort rapport til kommunen om hvor du har søkt og hva du eventuelt har funnet, uansett om det blir gjort interessante funn eller ikke. Rapporten kan sendes postmottak@lorenskog.kommune.no. Merk e-posten med referanse 23/4740.