Befolkningssammensetning

Sentrale utviklingstrekk

  • Høy vekst i innbyggertall. Vekst på 3,8 % i 2024. 
  • Ung befolkning, stor vekst blant unge i etableringsfasen.
  • Høy andel personer med innvandrerbakgrunn, 40 %.

Dette kapitlet omhandler hvordan befolkningen er sammensatt og har utviklet seg de siste årene. Prognoser er ikke med.

Antall innbyggere

Lørenskog har med sin sentrale beliggenhet i Oslo-regionen hatt en jevnt stigende befolkningsøkning de siste årene. Per 1. januar 2025 var det registrert 50 013 innbyggere i Lørenskog, en økning på 3,8 % (1 825) gjennom året (Kilde: SSB, Lørenskog kommune).

Figuren viser Lørenskogs befolkningsvekst i sammenligning med andre kommuner. - Klikk for stort bildeFiguren viser Lørenskogs befolkningsvekst i sammenligning med andre kommuner.

Aldersfordeling

Befolkningsveksten er høyest blant unge familier og eldre. Alderssammensetningen i Lørenskog bærer preg av nærheten til Oslo og boligtilbudet i kommunen. Lørenskog har en yngre befolkning enn landet for øvrig. Det er flest innbyggere fra 20-44 år.

Figuren viser at 20-44 år er gruppen med flest innbyggere, deretter 45-66 år - Klikk for stort bildeFiguren viser alderssammensetning i Lørenskog kommune.

 

Lørenskog sammenlignet med Asker, Lillestrøm, Nordre Follo og Ullensaker - Klikk for stort bildeFiguren viser alderssammensetning i Lørenskog i sammenlikning med andre kommuner.

Befolkningsutvikling blir generelt sett vurdert som en viktig indikator for regional utvikling. Ønsker om befolkningsvekst har sammenheng med flere forhold, blant annet kommunens inntektsgrunnlag og tilgang til arbeidskraft. Utvikling i antall innbyggere har betydning for kommunens planer når det gjelder omfang og kvalitet på de ulike tjenestene som skal leveres i fremtiden.

Personer som bor alene

En familie er inndelt i ni familietyper i SSBs statistikk. Lørenskogs andel enpersonsfamilier er på 22 % i 2023. På landsbasis er tallet 25 %. Andelen innbyggere over 75 år i Lørenskog som bor alene utgjør 37 % i 2023, og er lavere enn landsgjennomsnittet på 42 %.

Folkehelseinstituttets begrunnelse for valg av indikator

Aleneboende antas å være en potensielt utsatt gruppe -både økonomisk, helsemessig og sosialt. Blant aleneboende i alle aldersgrupper er det en høyere andel som sliter med psykiske plager sammenlignet med de som ikke bor alene. Aleneboende som gruppe har en høyere uføregrad og er oftere uførepensjonert enn de som ikke er aleneboende. Sammenlignet med de som bor sammen med noen, har de som er langvarig aleneboende hatt en mer uheldig utvikling i dødelighet. Det foreligger en høyere grad av helseproblemer blant kvinner og personer midtveis i livet som bor alene sammenlignet med andre.

Lørenskog sammenlignet med Asker, Lillestrøm, Nordre Follo og Ullensaker - Klikk for stort bildeFiguren viser prosentandel for personer som bor i alene i Lørenskog, sammenlignbare kommuner og landet.

Nasjonalitet

40 % av Lørenskogs befolkning har innvandrerbakgrunn ved inngangen til 2025, det vil si at de er innvandrere eller er norskfødte med innvandrerforeldre. Det er høyeste prosentandel i Norge. Til sammenligning er Oslos andel 35 %, Ullensakers andel 37 % og hele landet 21 %.  

Det er 142 ulike nasjonaliteter blant innbyggere med innvandrerbakgrunn bosatt i Lørenskog, og de største bakgrunnslandene er Pakistan, Polen, Vietnam, Sri Lanka og Iran. Det er flest med innvandrerbakgrunn fra Pakistan i Lørenskog. Deretter følger Polen og Vietnam som henholdsvis nummer to og tre.  

Flyttemønster

Nettoinnflyttingen i Lørenskog var i 2024 på 1556 personer. De fleste innflytterne kommer fra andre kommuner i Norge. Befolkningsveksten i Lørenskog fordeler seg på denne måten. Fordelingen for 2021 står i parentes: 

  • 1556 - netto innvandring
  • 4812 - innflytting fra andre kommuner
  • 572 - innflytting fra utlandet

Tall for nettoinnflytting viser at innvandrerandelen øker. Trenden med at det er unge voksne med barn som flytter til Lørenskog holder seg også i 2024. Det er en vesentlig vekst i alderen 24-36 år. Mange av disse flytter hit med barn.