Medarbeiderskap

ikon av tre mennesker med snakkeboble over - Klikk for stort bilde

Godt medarbeiderskap innebærer at medarbeideren tar ansvar for egne oppgaver og utvikling, bidrar til å nå felles mål, støtter kollegaene sine og bidrar til et godt arbeidsmiljø.  

Medarbeiderskap henger tett sammen med lederskap, og godt samarbeid mellom ledere og medarbeidere skaper fundamentet for å lykkes og skape gode resultater.

Det handler om å ha en gjensidig forpliktelse for å nå kommunens mål. På samme måte som det er viktig å avklare forventningene til ledere, er det viktig å avklare forventninger til medarbeiderne.

To ansatte i kommunen fester plog på traktor - Klikk for stort bilde Jonas Ruud / Lørenskog kommune

Vi vet mye om hva som skal til for at medarbeidere trives og yter sitt beste i jobben – blant annet at de opplever mestring, har autonomi og får brukt kompetansen sin. Disse faktorene har sterk sammenheng med indre motivasjon, noe som er avgjørende for at oppgaver skal løses på de beste og mest effektive måtene. Et arbeidsmiljø hvor man opplever mestringsklima og psykologisk trygghet er altså en forutsetning for å bygge et godt medarbeiderskap.

Dette er faktorer vi jevnlig måler i medarbeiderundersøkelsen 10-Faktor, og som gjennom oppfølging gir oss grunnlag for å utvikle medarbeiderne.  

Hvordan skal vi legge til rette for godt medarbeiderskap?

I strategiperioden blir det viktig å støtte opp om arbeidet med å bygge godt medarbeiderskap gjennom tiltak som gjør medarbeiderne i stand til å løse oppgavene våre med god kvalitet. Dette kan være tiltak som tydeliggjør hva vi legger i et godt medarbeiderskap, hva det innebærer for den enkelte og tydeliggjør sammenhengen med lederskap og den gjensidige avhengigheten som er nødvendig for å oppnå gode resultater.

Selvledelse og endringsledelse vil være naturlige elementer i et slikt utviklingstiltak i tillegg til systemforståelse, spesielt når det gjelder politiske prosesser. Økt forståelse for helheten i kommunen og hvordan bygge nettverk på tvers vil være viktig for god og effektiv oppgaveløsning og ikke minst kan det gi grobunn for nye innovative løsninger.

For å kunne bygge godt medarbeiderskap må medarbeiderne oppleve at arbeidsoppgavene er meningsfulle, og at de har tillit og ressurser til å løse dem. Det må være rolleklarhet, det vil si tydelighet i oppgaver og myndighet.

Medarbeiderne i kommunen har i stor grad høy prososial motivasjon, og det er viktig å forsterke følelsen av å gjøre noe nyttig for andre og bidra nært sluttbrukerne. Et godt mestringsklima med høy psykologisk trygghet, hvor man opplever at det er lov å prøve ut og gjøre feil, og hvor man opplever støtte fra kollegaer og ledelsen, vil gi grobunn for godt medarbeiderskap