Grønn og inkluderende vekst og verdiskaping

Grønn og inkluderende vekst og verdiskaping er en viktig del av samfunnsutviklingen og bidrar til en bærekraftig næringsutvikling. Ifølge rapport fra UN Global Compact Norge Kommunene må med! spiller kommunene en sentral rolle i dette. Målsetting i Temaplan for klima og energi - Lørenskog kommune 2017 er at Lørenskogsamfunnet skal være klimanøytralt innen 2050. 

Klima- og miljøfotavtrykket fra forbruk og produksjon i Norge er for høyt. Offentlige virksomheter, næringsliv, frivillige organisasjoner og innbyggere må derfor bidra til en mer sirkulær økonomi, og mer bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre. Innovasjonskraft, digitalisering, teknologi og kompetanse er grunnleggende forutsettinger for å lykkes. 

FNs bærekraftsmål 2- utrydde sult - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 6- rent vann og gode sanitærforhold - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 7- ren energi til alle - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 8 - anstendig arbeid og økonomisk vekst - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 9- industri, innovasjon og infrastruktur - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 11- bærekraftige byer og lokalsamfunn - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 12- ansvarlig forbruk og produksjon - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 13- stoppe klimaendringene - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 14 - livet i havet - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 15 - livet på land - Klikk for stort bilde
FNs bærekraftsmål 17 - samarbeid for å nå målene - Klikk for stort bilde

Bærekraftig produksjon og forbruk

Nasjonale forventninger

Norge har forpliktet seg til å redusere avfallsmengden betydelig innen 2030 gjennom forebyggende arbeid, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk. De norske CO2-utslippene er lavere enn for 30 år siden, til tross for sterk vekst i BNP. Målt i utslipp per innbygger ligger vi likevel høyt over det globale gjennomsnittet. De viktigste kildene til utslipp av klimagasser i Norge er olje- og gassutvinning, industri og transport. For å redusere ressursuttaket, avfallsmengden og den negative miljøpåvirkningen må produksjonen og forbruket legges om til en mer sirkulærøkonomi. 

For å få til dette må innbyggerne endre sine forbruksvaner og redusere forbruket, næringslivet må legge om til bærekraftige forretningsstrategier, og det offentlige iverksette hensiktsmessig regulering og rammevilkår. Dette gjelder flere sektorer og inkluderer produksjon og forbruk av blant annet vann og energi, transport, bygg og anlegg, mat og tekstiler. En grønn omstilling må være rettferdig og ta hensyn til sosiale, geografiske og økonomiske konsekvenser.

Lokale initiativ

Lørenskog kommune vil være en pådriver og sette krav i anskaffelser slik at flere bedrifter jobber med miljøvennlige produkter og tjenester. Eksempler kan være utvikling av grønn teknologi, energieffektivisering og sirkulærøkonomi. Kommunen kan bidra med å dele erfaring og kompetanse, gi informasjon om tilskuddsordninger, og delta i samarbeidsprosjekter som er offentlig finansiert.

Grønn omstilling og inkluderende vekst

Nasjonale forventninger

Gjennom de siste tiårene har Norge hatt høy økonomisk vekst og lav arbeidsledighet sammenlignet med andre OECD land. Norsk næringsliv og industri har store muligheter til å utvikle teknologi, nye produkter, løsninger og forretningsmodeller som det er behov for i et lavutslippssamfunn. I dette skiftet er det sentralt å utnytte mulighetene digitalisering og ny teknologi gir. Samtidig vil digitalisering, robotisering og automatisering endre behovet for kompetanse og arbeidskraft, utfordre relasjonene i arbeidslivet og kunne bidra til utenforskap.  Utfordringen fremover er å sikre god tilgang på kvalifisert arbeidskraft for fremtidens kompetansebehov for å stimulere til et bærekraftig og konkurransedyktig næringsliv. Tilgang på kvalifisert arbeidskraft vil ha stor betydning for omstilling og verdiskaping og bidrar til det grønne skiftet. 

Lokale initiativ

Lørenskog kommune skal legge til rette for et inkluderende arbeidsmarked med bred ungdomssatsing for å bekjempe utenforskap. Kommunen og NAV vil samarbeide med bedrifter og sosiale entreprenører om å ta i bruk offentlige virkemidler. Offentlige virkemidler kan for eksempel utløse tiltak om lønnstilskudd, mentorordninger og arbeidstrening. Kommunen vil gjennom samarbeid med partnere stimulere til nyetableringer, innovasjon og bedre samsvar mellom tilbud og etterspørsel av fremtidens kompetanse. Dette kan bidra til økt verdiskaping nye arbeidsplasser.