Føringer og rammevilkår

3.1    Internasjonale føringer

Ifølge FN er klimaendringene og tap av naturmangfold to av de største utfordringene verden står overfor, og de må ses i sammenheng. Parisavtalen fra 2015 forplikter alle land til å begrense klimaendringene, mens naturavtalen fra 2022 har som mål om å stanse og reversere tapet av natur. Naturavtalen forplikter landene til å forvalte arealene på en måte som sikrer naturen, med flere kort- og langsiktige mål mot 2030 og 2050. For å nå disse målene, vedtok Stortinget en nasjonal handlingsplan for natur i januar 2025. Endringene som må til for å nå målene i naturavtalen er omfattende og må skje på flere nivåer, også kommunalt. Les mer om naturavtalen i kapittel 2.1.1 i vedlegget

Lørenskog kommune har lagt FNs bærekraftsmål til grunn for flere av prioriteringene og satsingsområdene i kommuneplanen, og strategien for naturmangfold støtter opp om disse.

3.2    Nasjonale føringer

Fugleunger inne i en fuglekasse - Klikk for stort bildeFuglekasse med svarthvit fluesnapperunger Lørenskog kommune

Tre av Norges 24 nasjonale klima- og miljømål er for naturmangfold, og de handler om å bevare økosystemer, forhindre utryddelse av arter, og sikre et representativt utvalg av norsk natur for fremtiden, se kapittel 2.2 i vedlegget. Kommunene skal bidra til å nå disse målene gjennom sitt planarbeid.

Hvert fjerde år legger regjeringen frem nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme en bærekraftig utvikling av Norge. Regjeringen forventer at kommunene gjennom helhetlig og langsiktig planlegging reduserer nedbygging av natur, oppdaterer kunnskapsgrunnlaget, forbedrer tilstanden i vassdrag, og omstiller primærnæringene til å bli mer naturvennlige. Videre skal kommunene prioritere planvask og jevnlig vurdere arealreserver. Gamle reguleringsplaner er en stor barriere for omstillingen til et mer klima- og naturvennlig samfunn, og oppdaterte planer er viktig for å ivareta samfunnssikkerheten ved klimaendringer. Kommunene skal unngå å bygge ned av natur og matjord ved å fortette og gjenbruke allerede nedbygde arealer. Se også kapittel 2.2.1 i vedlegget

Selv om naturmangfold har en egen lov, reguleres de fleste tiltak som kan påvirke naturmangfoldet etter andre lover med egne retningslinjer. To viktige lover som omfatter alle sektorer som forvalter eller fatter beslutninger som påvirker natur, er forurensningsloven og plan- og bygningsloven. I Lørenskog, der store deler av kommunen ligger innenfor markagrensa, er markaloven og markaforskriften viktige for å ivareta naturmangfold og friluftsliv. Natur- og friluftshensyn er styrende for praktiseringen av markaloven, og gis forrang over annen bærekraftig bruk.

Vannressursloven og vannforskriften er sentrale for å sikre kantvegetasjon og god vannkvalitet, noe som er viktig for naturmangfoldet i og langs vassdrag, og for de som bruker vassdragene til bading, fisking og friluftsliv. I tillegg er verneplanen for Oslomarkvassdragene og de rikspolitiske retningslinjene for vernede vassdrag viktig for Lørenskog. Se også kapittel 2.2.2 om lover og bestemmelser i vedlegget

En svane i reir ved vannet - Klikk for stort bildeEn svane i reir ved Langvannet Lørenskog kommune

3.3    Regionale og lokale føringer

Det er flere regionale planer som legger føringer for planarbeidet og prioriteringer i Lørenskog (kapittel 2.3 i vedlegget). Fylkeskommunen og statsforvalteren bidrar blant annet til å ivareta naturmangfoldet i regionen ved å koordinere vannforvaltning, bekjempelse av fremmede arter, naturrestaurering og andre tiltak.

Naturinngrep skjer i kommuner, og de besluttes ofte lokalt. Lørenskog kommune preges av nærheten til Oslo og er i sterk vekst og med en økende befolkning øker også transportbehovet og arealbruken. Naturen i kommunen er en stor del av stedsidentiteten for mange, og innspill fra innbyggerne viser at nærnaturen og naturopplevelser i hverdagen er viktig.

Høyt gress med boligblokker i bakgrunnen - Klikk for stort bildeGressbakke på Finstad Lørenskog kommune

Lørenskog har laget et første arealregnskap, og det skal videreutvikles. Arealregnskapet vil bidra til å kartlegge og sikre eksisterende naturverdier, i tillegg til å avklare hvilke stedegne naturtyper som bør tilbakeføres eller restaureres. Formålet er å styre mot arealnøytralitet. Se også kapittel 4 om kommunens roller og virkemidler

3.3.1    Lørenskogs kommuneplan

Kommunens visjon er Lørenskog – grønn, trygg og mangfoldig, og gir retningen for kommunens utvikling. Utviklingen skal være bærekraftig, miljø- og klimavennlig, og skal ivareta dagens behov uten å ødelegge for fremtidige generasjoners behov og muligheter.

Kommuneplanen slår fast at Lørenskog skal ha en målrettet innsats for ren luft, ren jord, rent vann, ivareta matjord og bevare naturmangfoldet til glede for både dagens og morgendagens innbyggere. Vi skal jobbe systematisk med å redusere forurensning blant annet i drift og vedlikehold av infrastruktur, gjennom grønn mobilitet og forsvarlig avfallshåndtering. Kommuneplanen sikrer matjord, kulturlandskap og naturverdier, styrker sammenhengende grøntområder, sikrer markagrensa, og avgrenser byggesonen. Strategien for naturmangfold skal inngå i kommunens planarbeid, og vil være viktig ved rullering av kommuneplanen.

Åkerlandskap om sommeren med noen hus og skog i bakgrunnen - Klikk for stort bildeKulturlandskap på Vallerud mot Losby Lørenskog kommune

Arealpolitikken skal sikre et variert landskap og naturverdier ved å unngå utbygging i LNFR-områder, og ved å bevare både store skogsarealer og mindre skogholt i byggesonen. De sammenhengende grøntdragene, spesielt langs elver og mellom boligområder og marka, skal styrkes. For å skape gode boområder, og gi mulighet for rekreasjon i nærmiljøet, er det viktig med grønne lunger, tilgjengelige vassdrag og sammenhengende natur- og kulturlandskap. Disse områdene er også viktige for naturmangfold, folkehelse, klimatilpasning og overvannshåndtering. Kommunen ønsker derfor å gjenåpne lukkede vassdrag der det er mulig.

Begrepsliste til naturmangfoldsstrategien