Helsefremming og forebygging

illustrasjovannkanne som vanner blomstern av  - Klikk for stort bilde

Helsefremming og forebygging handler om å gjøre grep i dag for å bevare livskvalitet på sikt. Begrepet «livskvalitet» rommer mye, alt fra boforhold og deltakelse i samfunnet til opplevelse av mening, glede, trygghet og god helse. Det handler om å tenke langsiktig for å bevare det som er viktig for den enkelte. Erfaring viser oss at vi skal tørre å bruke mye ressurser på helsefremmende og forebyggende arbeid, det er viktig både for innbyggerne og kommuneøkonomien. Det beste er å aldri trenge hjelp fra helse- og velferdstjenestene.

Hvordan lykkes med helsefremming og forebygging?

Få alle med på det helsefremmende laget

Livskvalitet og god helse skapes ikke først og fremst i helse- og velferdstjenestene. Alle må med for å sikre gode oppvekstforhold med en trygg og inkluderende hverdag, givende skolegang, gode boforhold, meningsfulle aktiviteter i nærmiljøet, trygg økonomi og inkludering i arbeidslivet, grøntarealer, transport, kultur og idrett. Det krever involvering fra alle sektorer i kommunen, næringslivet, frivilligheten og innbyggere. Alt dette bidrar til gode levekår som fremmer livskvalitet og forebygger uhelse. Helse-, omsorg- og mestringssektoren skal være en pådriver for større kjennskap på tvers av alle aktørene, og for etablering av arenaer for samarbeid.

Prioritere forebygging i alle tjenester

Vi vet at det lønner seg for alle parter å forebygge problemer fremfor å rette opp i etterkant. Vi prioriterer derfor forebygging i budsjetter og innsats.

Noen ganger får vi en sjanse til å forebygge redusert livskvalitet hos én eller flere innbyggere som vi ikke hadde forutsett. Disse sjansene vil vi gripe. En ekstra innsats i dag kan føre til mindre innsats i fremtiden. Medarbeiderne i tjenestene skal oppleve at de har myndighet og fleksibilitet til å tenke og jobbe på nye måter.

Tidlig innsats

Helsetjenestene i kommunen skal være i forkant med tidlig oppfølging når livsmestringen blir satt på prøve. Hukommelsesteamet i kommunen har vist oss at systematisk oppfølging helt fra diagnose blir opplevd som trygt og nyttig for innbyggerne som rammes, og deres pårørende. Samtidig får tjenesten en mulighet til tidlig å fange opp og forebygge hjelpebehov. Denne tankegangen vil vi videreføre også i andre deler av tjenesten. Eksempelvis ved enkelte diagnoser allerede i svangerskapet, eller i tidlig barndom der det er behov for en koordinator.

Andre ganger handler det ikke om diagnoser, men andre utfordringer for livskvaliteten. Bekjemping av ensomhet og utenforskap er særlig viktig. Det er viktig at vi forebygger dette helt fra barnehagen, og har et tett samarbeid med blant annet oppvekst- og utdanningssektoren. Lørenskog kommune har en større andel ungdomsskoleelever med psykiske plager enn landsnivået. Dette påvirker muligheten for å klare å stå i et utdanningsløp, og på sikt en jobb. Det er viktig med tett samarbeid og lav terskel for å ta kontakt på tvers av fag og organisatoriske grenser.

Osman serverer kaffe til en kunde - Klikk for stort bilde Farid Dino Omer / Lørenskog kommune

Klikk på feltet under for å lese hele historien.

Bistå hele familien

Når livet er vanskelig for en person, påvirker det omgivelsene. Hvis et barn er i en vanskelig livssituasjon, kan dette i noen tilfeller skyldes forhold i familien. Når en person får demens, vil det være pårørende som trenger støtte. For å kunne hjelpe tar vi oss tid til å få øye på helheten og kanskje bistå flere familiemedlemmer, avhengig av hva familien opplever er viktig for seg. Pårørende er en viktig samarbeidspartner både for sine kjære og for kommunen. Sammen kan vi utvikle tjenesten både generelt og til den enkelte innbygger. Noen grupper er ekstra sårbare, for eksempel barn som er pårørende. Vi har et ansvar for å bidra til at disse er ivaretatt.

Hans og Turid sitter på verandaen. Hans kysser Turid på hånden. - Klikk for stort bilde Farid Dino Omer / Lørenskog kommune

 Klikk på feltet under for å lese hele historien.