Leselyst

Høytlesning og samtale rundt bøker, er leseaktiviteter som gir glede og opplevelser. Barn lærer seg tidlig at historier er interessante og at bøker er viktig.

Illustrasjon av høytlesning - Klikk for stort bilde

Høytlesning øker barnets fantasi, og hjelper barnet til å forstå sine følelser, ved å kunne identifisere seg med andre. Gode lesestunder gir også nærhet, sanselighet, trygghet og kontakt. Gjennom høytlesning trener barn også opp evnen til å lytte. Det er med andre ord mange gode grunner til at barnehagen skal legge innsats i å vekke barns interesse for bøker.

 

Leseaktiviteter er språkstimulerende, da de baserer seg på språklig samhandling. Det er gjennom å bruke språket, at barn lærer språk.

Godt arbeid med språk innebærer å lese bøker sammen, fortelle og inspirere barna til å fortelle

Den spontane bruken av bøker, som når barna henter bøker og ber personalet lese, må ikke forsvinne. Høytlesning med et barn i hver sin armkrok kan gi mye hygge og nærhet. Vær imidlertid observant på at alle barna tar initiativ til slike lesestunder. I det formelle og systematiske arbeidet med bøker, må ha som mål å fange opp de barna som ikke selv velger seg de lesestundene som byr seg i barnehagen. Dette kan være barn som heller ikke blir lest så mye for hjemme. Ved at personalet fungerer som igangsettere, er det lettere å sørge for at alle i en barnegruppe blir introdusert for bokverdenen. Målet er å etablere en kultur for lesing for alle i barnehagen. Derfor kan man ikke la alle leseaktiviteter være valgfrie.

I lenken under er det tips til hvordan legge opp en god lesestund i barnehagen. 

Hvordan legge opp lesestunden (PDF, 277 kB)

Mor og barn leser bok - Klikk for stort bilde Pixabay

Bør dere lese papirbøker eller bok-apper i barnehagen?

https://www.uis.no/nb/forskning/bor-dere-lese-papirboker-eller-bok-apper-i-barnehagen

Lag en plan for nettbrettlesing i barnehagen

https://www.uis.no/nb/forskning/lag-en-plan-for-nettbrettlesing-i-barnehagen