Et moderne Colosseum

En stor, hvit marmorvegg står og skuer utover riksvei 159. Ingen som kommer østfra er lenger i tvil om at de nå har kommet til det sentrale Lørenskog. Innenfor marmorfasaden er det en verden av opplevelser.

Lørenskog hus - Klikk for stort bildeLørenskog hus L2 Arkitekter Arkitektkonkurransen for Lørenskog hus ble vunnet av L2 Arkitekter, og Jon Flatebø var hovedarkitekten. Arkitektene har hatt klassiske uttrykk som forbilder – Colosseum og den store bymuren. Fasaden skjermer mot veien. Innenfor finner vi en arena med alle husets funksjoner.

Den buede ytterfasaden består av 6000 m² spansk marmor. Marmoren ble prikkhamret for å fremstå hvitere og for å spre lyset. Ut mot Festplassen er det en buet glassfasade. Andre materialer som preger bygget, er eikespiler og granitt. Totalt er bygget på 15 000 m² og åtte etasjer.

Tomta var førende for prosjektet, og det er ingen tvil om at det var en litt vanskelig tomt. Området er innrammet av et veisystem, først og fremst riksvei 159 og Solheimveien. På den andre siden ligger kjøpesenteret Metro. På denne trange tomta skulle det bygges et kulturhus med mange saler, og også et torg. Dessuten var det en forutsetning at Lørenskog hus ble bygget oppå taket til et parkeringshus.

Lørenskog hus skulle romme mange funksjoner og tjenester som krevde stor plass: kulturhus og kino med mange saler, bibliotek over flere etasjer, aktivitetshus for ungdom med egen kafé, musikk- og kulturskole, spisesteder, kunstgalleri, frivilligsentral, helsestasjon, møteromsavdeling og en rekke administrative tjenester. Det måtte jo bli et hus med mange etasjer.

Festplassen en viktig del av pakka. Også denne har klassiske forbilder, og den er inspirert av Piazza del Campo i Siena. Glassveggen mot torget forbinder uterommet med innsiden av Lørenskog hus. Folk på plassen kan se inn i huset, og de på innsiden kan følge med på aktiviteter på Festplassen.

Denne artikkelen ble første gang publisert i jubileumsmagasinet «Lørenskogs storstue fyller 10 år» (PDF, 39 MB).