Kunnskap forandrer

Lørenskog bibliotek

I biblioteket møtes vi på tvers av alder, kultur og livssituasjon; vi samtaler, leser og lærer. Slik vokser vi som mennesker. Derfor er biblioteket så utrolig verdifullt

Lesestund i biblioteket - Klikk for stort bildeVi ønsker at alle skal få gode leseopplevelser fra tidlig alder Jonas Ruud, Lørenskog kommune Før vi flyttet inn på Lørenskog hus holdt biblioteket til på Triaden. Vi flyttet ikke langt i avstand, men det var et godt stykke hvis vi tenker interiørdesign. For på Triaden var biblioteket rosa. ALT var rosa. Fra å være et rosa bibliotek i to etasjer, ble vi et lyst bibliotek på tre etasjer og fikk større plass. Barneavdeling i første, og voksenavdeling i andre og tredje. Vi fikk en kafé i biblioteket. Tapas Tapas, som senere skiftet navn til Uno Mas, holdt til i det nye bibliotekets barneavdeling og var en del av bibliotekets arrangementsområde. Nye naboskap i Lørenskog hus ga nye muligheter for å skape tilbud og opplevelser for innbyggerne. At biblioteket fikk være med på å skape et sentrum i Lørenskog var og er en ære.

Vi automatiserer oss

Biblioteket flyttet også inn i en ny tid, og bibliotekdriften ble mer selvbetjent. Vi fikk utlånsautomater slik at man kunne låne ut materiale selv. Vi limte databrikker i bøkene slik at utlånet skulle gå som en lek. Og ikke minst fikk vi en innleveringsautomat. Tro det eller ei, den første i Norden som gikk over hele tre etasjer! Vi var utrolig stolte. Automaten var innglasset slik at de som ville kunne se bokas vei oppover i etasjene. Noen syns fremdeles det er spennende.

Reading is my superpower

Det kan jo hende noen tenkte: «Hva skal bibliotekarene gjøre nå? Alt er jo automatisk». Dette hadde vi tenkt på. Vi ville bruke mer tid på bibliotekbrukerne. Veilede og hjelpe til med å finne frem til rett informasjon. Formidle gode kulturopplevelser. Så det gjorde vi, og vi gjør det fremdeles. Lørenskog biblioteks visjon har lenge vært «Kunnskap forandrer». Det skjer noe med oss når vi leser, lytter eller ser film. Vi lærer. Når vi lærer, får vi kunnskap og vi utvikler oss og vårt tankesett. Kunnskapen kan vi bruke både til jobb og fritid. Det sies at lesing er basis for all annen læring, det er rett og slett en superkraft. Bibliotekarene legger ned mye arbeid i å skape leselyst både for små og store. For å finne frem i alt som finnes av kunnskap må man kunne lese og forstå. Av og til får vi hyggelige tilbakemeldinger på hvor mye vårt arbeid betyr, som da en av bibliotekarene fikk en gave fra et barn som takk. Det var en selvdesignet kopp som hadde påskrevet: «Reading is my superpower!».

Hverdagsbiblioteket

Uansett om du er helt i starten av livet eller har et langt liv bak deg; Lørenskog bibliotek skal være et sted for alle, hvor du kan finne noe interessant, spennende og nytt. Vi vet at for mange er vi også noe stabilt og trygt. Et sted man kan komme for å finne arbeidsro, slappe av med en avis eller drømme seg bort blant bokhyllene. Alle vet at på biblioteket kan man låne bøker, film og spill. Men hva annet tilbyr vi? Biblioteket skal være et avslappende sted å være. I barne- og ungdomsavdelingen kan du krølle deg sammen med en god bok og en venn i lesehulene. Ta med venner og spille FIFA i spillrommene. Gjøre lekser etter skoletid. Kodeklubb. For de minste har vi Barnas lørdag med aktivitetsverksted, lesestunder og forfatterbesøk.

Biblioteket skal være et sted barn og ungdom kan møtes i tillegg til at det er et sted de kan finne kunnskap, informasjon og leselyst!

Det skjer noe med oss når vi leser, lytter eller ser film.

Biblioteket er et sted for arbeid eller studier også for voksne, og i tillegg for sosiale møter og litterære opplevelser. I andre og tredje etasje finner du PC-er, fagbøker og skjønnlitteratur. Spør oss gjerne om hjelp. Arrangementene for voksne har vi i Kunstsalen. Alt fra språkkafeer og leksehjelp, til digital opplæring og store forfatterbesøk er der innrammet av kunst som gir ekstra inspirasjon til publikum. Slike opplevelser skal vi lage flere av.

Du kan ha biblioteket ditt i lomma

Biblioteket er ikke lenger bare et fysisk sted. Du kan faktisk ha biblioteket i lomma, på mobilen eller på nettbrettet. E-bøker, e-lydbøker, tidsskrifter og filmer finner du i våre apper og nettjenester. Alt du trenger er et bibliotekkort. Lørenskog bibliotek er på nett og i sosiale medier. Vi har en egen YouTube-kanal, du finner oss på TikTok og selvsagt på Instagram og Facebook. På nettsiden vår finner du mer informasjon om alt dette og mere til. E-biblioteket kan du ta med deg hvor som helst.

Meråpent bibliotek

Den seneste store utviklingen vår er Meråpent bibliotek som vi åpnet i juni i 2019. Meråpent bibliotek betyr at du kan låse seg inn med bibliotekkortet utenom åpningstidene. Du kan ta med barna dine og ha en hyggelig familiestund, låne bøker eller annet materiale, jobbe eller studere, og kopiere passet til en søknad, skrive ut masteroppgaven eller sende inn skattemeldingen på Altinn. Meråpent bibliotek er et selvbetjent bibliotek for alle over 18 år, og tilgjengelig når du trenger det.

Hvor går veien videre?

Vi blir aldri ferdig med å utvikle biblioteket. Våre røtter er trygt plantet i samfunnsoppdraget om å gi lik tilgang til alle, uansett. Det kan gjelde litteratur så vel som informasjon, og ikke minst tilgang til digitale verktøy og ressurser. Biblioteket er her for deg, vi ønsker å være med på å skape tilhørighet og samhold, og være en god samarbeidspartner for de som ønsker det. Vi skal være en selvsagt møteplass i lokalsamfunnet og en arena der meninger brytes. Det betyr at vi alltid må ha fokus på å videreutvikle oss, slik samfunnet utvikler og endrer seg. Samtidig må vi ikke miste essensen av hva biblioteket er og hvilken betydning vi har for innbyggerne. Nå ønsker vi å bli et enda bedre bibliotek for barn og ungdom. Og vi har fått nye samboere i Downtown, kommunens nye ungdomstilbud. Vi skal få til så utrolig mye bra sammen, med ungdommen i førersetet. Gjett om vi gleder oss!

Denne artikkelen ble første gang publisert i jubileumsmagasinet «Lørenskogs storstue fyller 10 år» (PDF, 39 MB).

Lørenskog bibliotek

1.–3. etasje i Lørenskog hus

Mer informasjon om biblioteket: lorenskogbibliotek.no