Lys og lyd, papir, tekstil og maling

Kunst i bygget

I Lørenskog hus er det mange små og store – og noen kjempesvære – kunstverk.

Kunstverk i Lørenskog hus - Klikk for stort bildeAnn Iren Buan: "Still"

Visste du for eksempel at alle lysene på marmorfasaden til Lørenskog hus er et kunstverk? Det er laget av den finske kunstneren Jaakko Niemelä og heter SPOT. Dette kunstverket er 23 meter høyt og 143 meter langt.

 

I alle publikumstrappene er det kunstverk som går over flere etasjer. I vindeltrappa fra Veiviseren til 4. etasje, er det montert et klokkespill som i løpet av dagen spiller 29 mindre stykker. Lydkunsten er laget av den danske kunstneren Frode Gundorf Nielsen og heter Klokkespil.

I bibliotektrappa finner vi Jone Skjensvolds Golzar. Hovedvekten av elementene har utgangspunkt i persiske blomstermotiver, med et par innslag fra nordisk flora. Ranken har trykte alfabeter samt et sitat på farsi med norsk oversettelse.

I trappehusene i hver ende av bygget finner vi malerier som strekker seg over åtte etasjer. I trappehuset ved biblioteket har Stefan Schröder malt en stor lysmast hvor det sitter en stor flokk med stær. Kunstverket heter Lørenskog Stars. Kjell Varvin har laget kunstverket i det andre trappehuset. Motivet er hentet fra generell geometri og mønsterdannelser.

I taket i andre etasje henger Skjell av Kathrine Berg. De organiske formene i Lørenskog hus fikk kunstneren til å tenke på havet og stranden.

Ved nye, kommunale byggeprosjekter avsettes 1 % av byggesummen til kunst­prosjekt. De fleste kunstverkene sto klare til åpningen i 2011, men det har også kommet nye kunstverk til etter hvert. Et av de nyeste verkene er Ann Iren Buans Still, som henger mellom 1. og 2. etasje. Denne skulpturen er laget av papir, farget med tørrpastell.

Vi har også noen kunstverk som mange kanskje ikke har lagt merke til, selv om de er lett tilgjengelige. I 5. etasje i glassfasaden finner vi glasskunsten til Peter Sutton, Go Go. Ronny Østnes’ fotografier av kulturpersonligheter fra Lørenskog henger på utsiden av Storstua, opp trappen til rad 12–13. Utenfor Volt scene i 6. etasje har seks ungdommer i samarbeid med kunstnerne Rita Rohdin Nyhuus og Katinka Maraz laget et verk med teknikkene sjablonggraffiti og fotografi. Det finnes også en rekke enkeltbilder i Lørenskog hus. Du har kanskje sett Gro Hege Bergans maleri Forklaringen som henger i biblioteket eller Inger Johanne Rasmussens Flygende teppe i Madsensalen?

Opphavsrett til kunstverkene © Kunstnerne / BONO 2021

Denne artikkelen ble første gang publisert i jubileumsmagasinet «Lørenskogs storstue fyller 10 år» (PDF, 39 MB).