Ett Russland som tar i bruk begreper fra andre verdenskrig, og trusler om bruk av atomvåpen. Det er skremmende for mange og noen blir ekstra redde.
Vår psykolog i forebyggende psykisk helsetjeneste, Renate Horgheim Bjercke, har 10 råd til deg som er spesielt redd nå.
Å være redd
Noen klarer å leve fint med redselen. Redselen kjennes som en lett tursekk på ryggen. De klarer fint å gå turen, og de klarer å legge merke til fuglene som synger og vinden som blåser i trærne rundt seg. Andre kan føle at redselen hemmer og begrenser livet. Redselen kjennes ut som en blytung sekk. Det blir tungt å bevege seg fremover på turen, og det eneste de tenker på er hvor tung denne sekken kjennes på ryggen.
Redselen tar for stor plass i det livet som skal leves.
Det er ikke meningen at redselen skal forsvinne helt, men du kan plukke ut stein for stein, slik at sekken vil kunne føles litt lettere å bære. Jeg har derfor laget 10 råd til deg som er spesielt redd nå.
Stein 1: Skjerm deg selv fra media og nyhetsbilde
Når vi er redde søker vi automatisk etter det som bekrefter eller avkrefter vår opplevelse av fare, og hvor vi ofte bruker internett og media som en del av dette. Det kan likevel være lurt å skjerme seg fra nyhetene om krigen. Lag deg en regel på at du ser på nyheter kun en gang om dagen.
Du kan også begrense tiden. Sett alarmen på telefonen, og når den piper så er du ferdig for dagen med nyhetene. Forsøk å unngå å lese nyheter på sengekanten, eller å se på det rett før du skal legge deg.
Stein 2: Snakk med andre om dine tanker, men ha et bevisst forhold til hvem
Det kan være fint å snakke med noen om det som gjør deg redd, da dette kan føre til redusert følelse av frykt. Jeg skriver kan, fordi dette avhenger litt av hvem du snakker med. Du børvelge deg ut personer som er forståelsesfulle og støttende, og som gjerne ikke er like redde eller bekymret som deg selv.
Stein 3: Sørg for frisk luft og oppsøk sola
Gå deg en tur ut i frisk luft en gang om dagen. Om det er på vei til jobb, i lunsjen på jobb, på ettermiddagen eller på kveldstid. Gi deg selv tid til å trekke inn luften, og løp ut hvis du ser sola. Vi vet at frisk luft, sollys og bevegelse er gunstig for oss i tilfeller hvor vi preges av mye bekymring.
Stein 4: Fysisk aktivitet
Noen ganger holder det ikke bare med en gåtur. Noen ganger trenger vi en treningsøkt som frigjør endorfiner i kroppen og som minsker stresshormoner. Så legg gjerne inn en eller to treningsøkter i uken.
Stein 5: Hjelp til og gled andre
Det hjelper vår psykiske helse om vi gjør noe til glede for andre. Lag deg derfor gjerne ett eller to gjøremål om dagen som skal være til glede for de som er nær deg.
Stein 6: Lag deg pauser med aktiviteter
Vi har alle aktiviteter som vi liker godt å gjøre. Når vi er mye redde, så kan det være fint å gjøre mer av det vi vet at gjør oss godt. Hva slags aktiviteter dette er, vil variere fra person til person. Det kan være for eksempel å lese bøker, skrive, besøke en venn, gå på kino eller lage en spennende middagsrett.
Stein 7: Fokuser på her og nå
Små barn er gode på å leve livene sine her og nå, det å leve i øyeblikket. Det kan vi voksne lære av. Forsøk å tenke på det som skjer rundt deg akkurat nå. Ta en titt ut av vinduet, beskriv til deg selv hva du ser, og fang opp detaljene. Vi vet også at det å puste rolig og normalt kan redusere redsel og stress. En enkel pusteøvelse kan på et par minutter redusere blodtrykket. Så forsøk å plante beina godt i bakken og pust rolig ned i magen.
Stein 8: Vær god mot deg selv og andre
Med forståelse og aksept både for seg selv og andre, vil vi kunne klare å overvinne den verste frykten. Gi deg selv forståelse for at du er redd, og aksepter at de redde tankene er der. Bor du sammen med en som bekymrer seg mye, eller er i relasjon med en som er redd, så aksepter at dere er ulike og hjelp heller din nære til å sette i gang med gjøremål som gjør dem godt.
Stein 9: Lag deg gode rutiner
Ikke undervurder viktigheten av gode rutiner og helt grunnleggende elementer som nok mat og søvn. Sett gjerne måltider til faste tidspunkter, og ha et fast tidspunkt for leggetid. Vi vet at dette er spesielt viktig å opprettholde i perioder hvor man er mye redd.
Stein 10: Minn deg selv på at livet er trygt og kan leves
Min bestemor på 90 år fortalte meg i går at hun husker godt andre verdenskrig. 5 år av hennes barndom ble levd under krigen. Hennes beste råd var at man må minne seg selv på å leve.
Minn deg selv på at du bor i Norge, hvor vi er så privilegerte at vi er trygge og kan leve våre hverdagslige liv som vi pleier. Så med bestemors kloke ord kaster jeg den siste steinen med denne setningen; «Vi må forsøke å leve våre liv, selv med redsel i ryggsekken».