Autumn Leaves - kommunedirektørens nyhetsbrev  

portrettbilde av Kommunedirektør Ragnar Christoffersen  - Klikk for stort bildeKommunedirektør Ragnar Christoffersen Farid Dino Omer, Lørenskog kommune

Kjære kollega 

Høstferien har passert og jeg håper mange av dere har fått noen gode fridager. Som dere kanskje husker fra tidligere nyhetsbrev, er jeg nok litt over middels musikkinteressert, så slår jeg et slag for Eric Clapton og hans «Autumn Leaves». Sangen gjør seg godt på en rolig høstkveld. 

Før sommerferien bevilget vi noen kroner til alle arbeidsplasser og jeg oppfordret dere alle til å gjøre noe hyggelig sammen med gode kollegaer. Takk for mange og veldig gode tilbakemeldinger på dette tiltaket. Jeg har fått både e-poster, bilder og historier, og det ser ut som om mange har hatt fine opplevelser. Jeg håper også at mange av dere hadde glede av ansattdagen på Skårer gård for en liten tid tilbake. Fortsett å gjøre hyggelige ting sammen -et godt arbeidsmiljø er viktig for oss alle.  

Besøk på alle arbeidsplasser 

Ukene siden sommeren har gått utrolig fort for min del. Jeg har dårlig samvittighet for at jeg ikke har skrevet nyhetsbrev regelmessig, men i de siste månedene har jeg i stedet forsøkt å besøke alle arbeidsplasser igjen. Nå nærmer det seg slutten på disse besøkene, men jeg gleder meg fortsatt like mye til hver og ett. Jeg håper at det også har vært nyttig for dere jeg har besøkt. Hensikten med besøkene er den samme som med nyhetsbrevene - å informere om aktuelle forhold og hva som rører seg i kommunen vår og i tillegg få tilbakemeldinger fra dere om hva dere er opptatt av.  

Det har i hovedsak vært to ting jeg har ønsket å si noe om. For det første har jeg gitt tilbakemelding på innsatsen som dere har lagt ned i forbindelse med koronapandemien. Mange av oss forsøker nok nå å legge to svært krevende år med pandemihåndtering bak oss, men det er viktig å evaluere alt arbeidet som er lagt ned, slik at vi også er godt rustet til å møte neste krise, uansett hva den vil innebære.  

Det har vært særlig hyggelig å kunne fortelle om de svært gode tilbakemeldingene som innbyggerne våre har gitt oss. I forbindelse med evalueringsarbeidet ønsket de folkevalgte å høre innbyggernes mening. Vi sendte ut over 30 000 spørreskjemaer og fikk over 3400 svar. Hele 86 % svarte at de synes kommunen i stor grad eller i svært stor grad håndterte pandemien på en god måte. Og like mange svarte at de har stor grad eller svært stor grad av tillit til vår pandemihåndtering. Da skal vi huske at Lørenskogs innbyggere levde med landets kanskje mest krevende smittesituasjon og strengeste tiltak gjennom nesten hele pandemien.  

Gode tilbakemeldinger 

Vi har lært mye, for vi var på ingen måte feilfrie vi heller, men i det store og det hele viser undersøkelsen at vi har levert tjenester og håndtert pandemien slik våre innbyggere skal kunne forvente av oss. Jeg er på vegne at kommuneorganisasjonen veldig stolt over disse tilbakemeldingene. Det viktigste å formidle fra min side er at det er alle dere medarbeidere som har sørget for at våre innbyggere sitter igjen med et godt inntrykk. Så igjen – tusen, tusen takk for innsatsen.  

Det andre jeg har ønsket å informere om, er litt om hva som skjer i Lørenskog – og ikke minst hvorfor det skjer akkurat her. Dette skaper både spørsmål og engasjement, kanskje særlig blant dere som både er ansatte og innbyggere i kommunen. Ikke så rart, for det kan godt hende at kommunen ikke har vært i en større utvikling siden den ble egen kommune i 1908, etter å ha blitt skilt ut fra Skedsmo den gangen.  

Det er den formidable veksten som fortsatt preger kommunen vår. I fjor var nettoveksten på hele 1 953 innbyggere, noe som ga en årsvekst på 4,57 % og var høyest i landet. Bare første halvår i år fikk vi 1 252 nye innbyggere, og det kan derfor se ut som om det blir enda høyere vekst i år. Dette er en stor utfordring både for kommunesamfunnet og kommuneorganisasjonen. Særlig når den høye veksten nå har pågått i åtte strake år.  

Tunge og langsiktige investeringer  

På den ene siden har vi nå store voksesmerter, som igjen gir høyt press på så og si alle kommunale tjenester, og stort behov for å investere i skoler, barnehager, omsorgsboliger, vei, vann og avløp med mer. Det gir en betydelig gjeldsoppbygging – for ikke å snakke om ulempene som innbyggerne utsettes for i form av en hard og intens periode med høy byggeaktivitet.  

På den annen side investeres det nå tungt i varige tilbud som innbyggerne vil ha glede av i flere tiår fremover. Barn og voksne får glede av nye (og/eller nyoppussede) skoler, barnehager, omsorgsboliger, nye aktivitetstilbud som Veiviseren, Downtown, Sørlihavna aktivitetspark, ny svømmehall og ny stor flerbrukshall på Fjellhamar og ny hall på Triaden. Lista er ikke uttømmende, men eksempler på noe vi kan gjøre fordi vi er en vekstkommune.  

Attraktiv kommune 

Veksten er først og fremst et uttrykk for kommunens attraktivitet. Folk flytter ikke til Lørenskog fordi de må, men fordi de vil. Mange av de som flytter hit er unge voksne med barn. Det er en situasjon de fleste kommuner i landet ønsker seg. Majoriteten av norske kommuner sliter med to store bekymringer, fraflytting og at en stadig større andel av innbyggerne blir eldre. Den store utfordringen for kommunesektoren i fremtiden blir neppe økonomi (selv om det akkurat nå føles slik), men kampen om arbeidskraften – både de kloke hodene og de varme hendene. Det er allerede svært vanskelig å rekruttere enkelte yrkesgrupper, og det vil helt sikkert bli enda mer krevende i fremtiden, siden antall yrkesaktive i forhold til antall pensjonister vil bli dramatisk færre.  

Lørenskog vil i fremtiden kunne ha en stor fordel med en relativt sett yngre befolkning. Min tilnærming i denne krevende situasjonen er derfor at vi må forsøke å se bak de ulemper som preger kommunen nå, og på en klok måte forvalte mulighetene som oppstår i kjølvannet av denne vekstperioden.  

Nytt sentrum 

En av de store og viktige tingene vi gjør er å investere kraftig i nytt sentrum. Vi vet at svært mange innbyggere savner et sentrum med gode møteplasser, restauranter og nisjebutikker, varierte tilbud til barn og unge, torg, loppemarked og ikke minst at det er grønt, lyst og trygt i sentrumsområdet. 

Nye Skårersletta skal forhåpentligvis svare på mange av disse forventningene når den står ferdig neste høst. Den blir ikke perfekt fra dag én – for det vil ta tid å utvikle de tilbudene som innbyggerne vil ha og som er levedyktige. Men ryggraden i det nye Lørenskog sentrum vil være på plass, og det blir en viktig faktor for at Lørenskog ikke bare skal være et sted å bo, men også et godt sted å leve for innbyggere i alle aldersgrupper. På denne måten kan vi også sørge for å beholde de unge som kommer til å utgjøre mye av morgendagens arbeidskraft i kommunen vår.   

Neste års budsjett er nok den bekymringen jeg kjenner mest på om dagen. Med de nasjonalt varslede behov for innstramminger, kombinert med utfordringene vi allerede har, er det vel ingen dristig spådom at budsjettet for 2023 blir det strammeste budsjettet jeg har lagt frem. Jeg er allikevel sikker på at vi skal klare å lage et budsjett som gir innbyggerne våre gode tjenester også i årene fremover og som gir dere trygghet for at kommunen fortsatt skal være en god arbeidsgiver og et godt sted å jobbe.  

Vi sees! 

Ragnar