PED-t er en behandling av overspisingslidelse og bulimia nervosa ved hjelp av fysisk aktivitet- og kostholdsterapi. Hensikten er å få kunnskap og kjennskap til forholdet mellom mat og trening. Det gjelder å kunne identifisere triggere for skadelig atferd og håndtering av triggere på en god måte, pluss å bidra til bedret impulskontroll.
I kostholdsterapien er fokus å øke kunnskap om hvordan skadelige og ekstreme metoder for vektregulering (mat og tømningsatferd, også trening) påvirker oss mentalt og fysisk, samtidig som fokuset er selvmestring og selvtillit. I treningsterapien vil deltakerne bli opptrent til bedret selvregulering og selvbilde. Felles for begge terapiformene er fokus på mental og fysisk funksjon, mestring og velvære.
Både bulimia nervosa og overspisingslidelse innebærer regelmessig overspising. Det vil si inntak av store mengder mat i en kort tidsperiode, med samtidig følelse av kontrolltap. Felles for lidelsene er overspising for å mestre og håndtere vanskelige følelser.
Forskjellen mellom disse to spiseforstyrrelsene er om overspisingen etterfølges av tømningsadferd eller ikke. Ved bulimi etterfølges overspisingen av en eller annen form for tømming (oppkast, bruk av avføringsmidler, diuretika (økt urinproduksjon), faste eller overdreven/tvangspreget trening). Ved overspisingslidelse er det ikke tømningsatferd, da beholdes maten i kroppen. Denne lidelsen er like utbredt som bulimi, men betraktelig mindre kjent, og for enkelte kan denne tilstanden være ukjent for personen selv.
Overspising handler om ukontrollert matinntak, gjerne raskt og hektisk, og personen selv kan oppleve å ikke ha kontrollen. Noen småspiser litt gjennom hele dagen, mens andre overspiser i perioder.
PED-t er utarbeidet av Therese Fostervold Mathisen, ernæringsfysiolog og helse- og treningsterapeut. Terapiformen ble forskningsmessig evaluert ved Norges Idrettshøyskole i perioden 2014 – 2018. Norske Kvinners Sanitetskvinner har finanisert utprøvingen forskningen i denne perioden. Rådet for Psykisk helse har via samsøknad til DAM-stiftelsen har bidratt til at utforskning i Frisklivssentral var mulig i perioden 2020 – 2023. Midler fra Vibeke Skofterud Minnefond har gikk mulighet til å utforske fysisk helse hos de første deltakerne i Frisklivssentral.
De ansatte i Frisklivssentralen Lørenskog er helse- og treningsfysiolog, fysioterapeuter og ernæringsveileder og har alle opplæring som PED-t-terapeuter.