Bevaring av nærskogene i Lørenskog

Vi i Lørenskog kommune jobber for å bevare nærskogene i byggesonen. Målet vårt er å opprettholde et sammenhengende skogbilde som tar vare på både biologisk mangfold, ferdsel og sikkerhet. 

I løpet av 2023 og 2024 har vi kartlagt kommunale skogholt og hundremeterskoger. Totalt har vi undersøkt og vurdert 69 nærskoger. Under kartleggingen har vi sett på naturverdier, hvordan områdene brukes, og sikkerheten i skogene.  Rapporten fra kartleggingen finner du her. (PDF, 10 MB)

Vi følger nå opp flere av anbefalingene fra kartleggingen. I fjor fjernet vi søppel, fremmede arter og flere tonn med ulovlig dumpet hageavfall i flere av områdene. Vi har også gjort tiltak for å øke sikkerheten, og i tråd med strategien for naturmangfold i Lørenskog, har vi lagt til rette for økt naturmangfold i nærskogene våre.

Et grantre som lener seg mot et par andre friske trær.  - Klikk for stort bildeDenne grana er har falt, men den lener seg på et par andre friske trær og kan bli stående sånn i mange år Lørenskog kommune

 

Økt sikkerhet i nærskogene

Under kartleggingen oppdaget vi flere trær som kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko, for eksempel ved å velte over stier. Før jul startet vi derfor arbeidet med å registrere og risikovurdere disse trærne.

Vi prioriterte to av de mest populære turområdene: Lørenskogstien langs Langvannet og turstien ved Fjellhamardammen. Sertifiserte trepleiere vurderte trærne langs disse stiene, og totalt ble 26 risikotrær helt eller delvis felt.

Råttent tre inni - Klikk for stort bildeDette treet langs gangveien ved Fjellhamardammen ble felt fordi det var råttent inni Lørenskog kommune

Liv i død ved

En viktig anbefaling fra kartleggingen var å øke mengden og variasjonen av død ved i alle nærskogene våre. Døde trær er livsnødvendige for mange insekter, sopp, moser og fugler, og mange av dem er svært selektive. Noen arter foretrekker bartrær, mens andre liker løvtrær. Noen bor kun på stående død ved, mens andre trenger stammer som ligger på bakken. Noen liker solskinn, mens andre trives best i skyggen.

Under arbeidet med å sikre turstiene langs Langvannet og Fjellhamardammen, lot vi derfor flere av de felte trærne bli liggende. Vi satte også igjen flere høystammer, det vil si trær som ble kuttet i ulike høyder flere meter over bakken. Ved å fjerne toppene får trærne mindre vindfang og utgjør en lavere sikkerhetsrisiko, samtidig som de fungerer som levested for mange ulike arter.

Høystammer - Klikk for stort bildeHøystammer ved Fjellhamardammen, med skorpelærsopp. Lørenskog kommune

Fuglekasser i høystammene

I noen av høystammene ved Lørenskogstien har vi skåret ut fuglekasser. Det blir spennende å se om noen flytter inn til våren. Klarer du å finne dem neste gang du går tur?

Mann kutter fuglekasser i høystammer - Klikk for stort bildeFuglekasser i høystammer Lørenskog kommune

Stammer for biologisk mangfold

Vi har også lagt igjen stammer av ulike størrelser og tresorter. For at flest mulig arter skal få glede av trestammene, er det viktig at de får ligge i fred. Derfor har vi hengt opp små skilt som forklarer at trestammene er lagt igjen for å øke det biologiske mangfoldet.

Skilt i tre - Klikk for stort bildeSkilt om liv i død ved. Lørenskog kommune

 

Skilt i stamme - Klikk for stort bildeSkilt om liv i død ved Lørenskog kommune

Bevere og eiketrær

Der Lørenskogstien krysser Ellingsrudelva, har vi ryddet rundt et eiketre slik at det får lys og plass til å vokse seg gammelt. Eiketreet er fortsatt ungt, men hvis det får muligheten til å bli noen hundre år gammelt, kan det bli hult.

Gamle, hule eiketrær er hjem for minst 1500 forskjellige arter. Siden hule eiketrær er så viktige for så mange, regnes faktisk enkelttrær som en naturtype på lik linje med store områder med fjell, skog eller våtmarker. Dessverre blir det stadig færre hule eiker, så i tillegg til å ta vare på de vi fortsatt har, er det viktig å legge til rette for at yngre eiker kan bli gamle og hule i fremtiden.

Eiketre og benk. - Klikk for stort bildeEiketreet langs Lørenskogstien til høyre, og benkene til venstre Lørenskog kommune

Nye benker av ospetre

Et av trærne som ble tatt ned for å gi plass til eika, var et ospetre. Stammen ble delt på langs og har nå blitt til benker på stedet. Osp er en av beverens favoritter, og de har allerede satt sitt preg på de nye benkene ved å gnage av barken.

Bevere og gnagemerker på benk - Klikk for stort bildeTydelige gnagemerker etter bever på ospestammene Lørenskog kommune