For meg er Lørenskog verdens navle! 

Programlederen som skal styre frivillighetsskuta 22. september er film- og teaterskuespilleren Assad Siddique.

22. september arrangerer Lørenskog for første gang sin egen frivilligbørs hvor lokale bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter skal treffes ansikt til ansikt og utveksle ønsker og ideer til samarbeid.   

Assad har medvirket i alt fra gangsterfilmen Issat til det kritikerroste teaterstykket Krenket. Men hvem er egentlig personen bak maskene og hvilken tilknytning har han til Lørenskog? 

Assad Siddique - Klikk for stort bildeAssad Siddique Kristian Jøraandstad Føler seg hjemme i Lørenskog 

Hans tre barn er alle født og oppvokst opp i Lørenskog, og han har selv bodd her i 20 år.  

– Lørenskog er hjemme. Jeg har blitt en del av Lørenskog og Lørenskog har blitt en del av meg. Dette stedet er det familien og jeg identifiserer oss med på godt og vondt, sier Assad.  

Valget falt på Lørenskog, fordi han og kona ville flytte ut av byen for å stifte familie, men ikke for langt unna foreldrene som bor på Høybråten.  

– Du har alt som trengs i umiddelbar nærhet, det er kort vei ned til sentrum og det ligger i riktig retning i forhold til flyplassen.  For meg er Lørenskog verdens navle! 

Ble behandlet som rockestjerner 

Assad er født i Norge av pakistanske foreldre og vokste opp i Askim i Østfold. Allerede som ung gutt på 80-tallet fikk han prøve seg i rampelyset som programleder for Midt i smørøyet med Jahn Teigen og den gangen ukjente Bertine Zetlitz. Han var 13 år og de unge tv-talentene ble behandlet som rockestjerner. Hele Norge fikk med seg de unge programlederne i beste sendetid. Det kunne stå hundrevis i kø for å få autograf og han fikk kjærlighetsbrev i posten fra hele Norge. 
 
– Det ga jo mersmak! Når man får oppmerksomhet på den måten er det vanskelig å legge det bort igjen, ler Assad godt. 

Det første frøet

Assad hadde lenge lyst til å bli skuespiller, men foreldrene syntes ikke det var en fornuftig karrierevei. De ba sønnen velge med hodet i stedet for hjertet. Da ble det ifølge ham selv en normativ utdannelse på BI.  

Det var på denne tiden det første Lørenskogfrøet ble sådd. Han hadde ekstrajobb som postbud på Fjellhamar. Da han leverte post på denne ruta fikk han noen klare tanker i hodet om at han en vakker dag skulle få seg hus, stasjonsvogn og et visst antall barn nettopp her med kjæresten Hege. Også var det her han endte opp flere år senere, med Hege som nå er kona hans og deres tre barn.   

Norges første flerkulturelle eiendomsmegler 

Etter endt utdannelse satte Assad seg mål om å bli Norges første flerkulturelle eiendomsmegler. Han måtte overbevise både sine omgivelser og bransjen om at han hadde livets rett, og jobbet hardt for å få jobber og kunder. Til slutt fikk han lønn for strevet og ble kåret til månedens megler i DNB Norge.  

Har aldri sett meg tilbake

Assad var rastløs og gikk over til å bli headhunter i bemanningsbransjen, og han inviterte seg selv på audition til filmprosjektet Eksport-Import. Han fikk en av de bærende rollene og ble nødt til å si opp headhunter-jobben. Han har aldri angret på sjansen han tok for 15 år siden.  

– Jeg fikk en mulighet som jeg grep og har aldri sett meg tilbake.

Det har åpnet seg flere slike muligheter etter det og Assad lever nå av film og teater.  

Øverst på ønskelista 

Foreldrenes skepsis til hans valg av livsvei, tror han gikk ut på at de ikke ville at han skulle mislykkes, at drømmen han bar på var urealistisk. 
– Alle foreldre vil se sine barn lykkelige, sier han og smiler. Foreldrene omfavner i dag det han holder på med.  

Det sto heller ikke på foreldrenes ønskeliste, at han skulle gifte seg med ei norsk jente. Men Hege og Assad har bevist både ovenfor sine familier og andre at de hadde rett.  

Vi har et ansvar 

Assad har mange jern i ilden. For tiden spiller han i en forestilling som heter Shakespeare in love på hovedscenen på Nationalteateret, er i gang med å utvikle en film og snuser på en podcast. 

– Jeg vil at alle prosjektene jeg er med på skal ha et snev av samfunnsansvar, innsikt, løsning eller noe som gir følelse av håp. 

Han har et brennende ønske om å bidra til et mer bærekraftig samfunn, for naturen, for hverandre, for å legge et godt grunnlag for barna som vokser opp i dag.  Assad er opptatt av mangfold, integrering og vil senke terskelen for å prate med hverandre. 

– Det er vanskelig å snakke om en del ting i dag, uten å krenke, såre eller fornærme noen slår han fast.  
 
Han mener at vi nesten har er en plikt til å engasjere oss mot økt radikalisering – om den går i den ene eller andre retningen. Han er opptatt av at vi må gå inn og vise gode eksempler på hvordan vi kan finne løsninger, i stedet for å fokusere på forskjeller og alt som er galt. 
Samfunnsengasjementet har vokst med at han fikk barn. 

Det skjer noe når vi får barn, plutselig er det noen som er viktigere enn oss selv. Det er en skjellsettende og sunn opplevelse og noe de fleste hadde trengt å kjenne på. 

Frivilligbørsen 

I en hektisk time, skal frivillige organisasjoner, offentlige virksomheter og næringslivet møtes og finne tjenester de kan utveksle med hverandre. 

En vinn-vinn-situasjon hvor alle aktører får tilgang på ressurser de vanligvis ikke har tilgang til.  Målet er å knytte Lørenskogsamfunnet tettere sammen og skape flere arenaer for frivillig samarbeid. 

– Frivilligbørsen passer meg som hånd i hanske da det har den lokale forankringen som betyr mye for meg. Jeg gleder meg veldig til å lede det hele, og jeg tror det skal bli to spennende timer og en viktig plattform for det lokale.