Lørenskog i et 50-års perspektiv – utstilling på Lørenskog hus

Tredjeårsstudenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har dette semesteret hatt i oppgave å se på hvordan Lørenskog kan utvikle seg på en bærekraftig måte i et 50-årsperspektiv. Resultatet stilles ut i Kunstsalen i Lørenskog hus. Utstillingen åpnet fredag 8. desember  av ordfører Amine Mabel Andresen.

Den 10. januar kl 15 er det presentasjon av utstillingen. Meld deg på her. 

Unge mennesker står rundt et bord. Oppå bordet er en modell av Lørenskog. - Klikk for stort bildeStudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo jobber med utstillingen. AHO

Hvert år samarbeider tredjeårsstudentene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) med en ny kommune i Osloregionen. Dette høstsemesteret har 90 landskapsarkitekt- og arkitektstudenter jobbet sammen i grupper med spørsmålsstillinger knyttet til landskap og urbanisme i Lørenskog.

Om studentenes oppgaver

Lørenskog har i løpet av en 30-års periode gått fra å være en landbrukskommune utenfor Oslo til å bli en urbanisert og integrert del av storbyregionen Oslo. Lørenskog har tatt en stor del av veksten i Osloregionen de senere årene, og er blant kommunene i Norge som vokser fortest. 

Studentenes semesteroppgave handler om å utvikle Lørenskog på en bærekraftig måte i et 50-årsperspektiv. De har ikke utviklet en byplan i tradisjonell forstand, men i stedet jobbet med strategisk viktige områder i Lørenskog. De har blant annet foreslått strategier for transformasjon og fortetting, å reparere barrierer, og strategier for naturrestaurering, for å nevne noe. Oppgaven ses i kontekst av at verden opplever et akselererende tap av biologisk mangfold og natur, og at vi trenger gjennomgripende samfunnsendringer for å håndtere klimakrisen og naturkrisen. 

Universitetslektor Marja Skotheim Folde og professor Halvor Weider Ellefsen leder kurset. 

– Vår metode er å bruke selve byutviklingsprosessene til å bygge natur, i kontrast til den bitvise byutviklingen som i dag setter natur under press, forklarer universitetslektor Marja Folde. 

– Studentarbeidene viser hvordan mer restaurering av natur og økt bruk av naturbaserte løsninger kan skape god fortetting, robuste lokalsamfunn og en varig transformasjon av Lørenskog, supplerer Halvor Weider Ellefsen. 

Prosjektet tar for seg hvordan utvikling av Lørenskogs blågrønne strukturer, det vil si grøntområder, elver, bekker og innsjøer, kan utvikles sammen med en helhetlig planlegging av mobilitet og kollektiv. Målet er en mer effektiv og bærekraftig arealbruk hvor det gjøres plass for mer natur,  et Lørenskog mindre avhengig av bil og en riksveg som binder sammen istedenfor å dele. 

Gjennom 20 fremtidsbilder fordelt på fem delområder illustrerer studentgruppene mulige fremtider for Lørenskog. De har lagt vekt på effekten av samspillet mellom naturverdier, myk mobilitet og nye offentlige fellesrom. Fremtidsbildene viser også en rekke delprosjekter i områder rundt riksvei 159 som går gjennom Lørenskog.

Du kan lese mer om studentenes arbeider på AHOs nettside.

Om Lørenskog i et 50-årsperspektiv

Portrettbilde av Runar Nedregård, Lørenskog kommune - Klikk for stort bildeRunar Nedregård, Lørenskog kommune

– Arbeidet til studentene er veldig nyttig for kommunen og timingen er veldig god, siden kommunen nå jobber med et prosjekt med tittelen Lørenskog i et 50-års perspektiv, forteller Runar Nedregård i Lørenskog kommune. 

Lørenskog i et 50-års perspektiv handler om å se stedsutvikling i et langtidsperspektiv, planlegge for ulike framtidsscenarier og vurdere hvordan vi kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål.

I Lørenskog har vi en begrenset byggesone. Kun 17 % av kommunens areal utgjør det urbane området som utvikles. Disse arealene må vi utnytte mest mulig effektivt og på en bærekraftig måte. I tillegg er det viktig at vi bevarer og i noen tilfeller reetablerer grøntområder i disse områdene.

– Ved å se utviklingen i et 50-års perspektiv forsøker vi å ikke bare svare på de problemstillingene som er aktuelle nå, men også diskutere utfordringer, trender og muligheter for Lørenskog i framtida, forteller Nedregård. 

Utstillingen blir stående fram til midten av januar.