Optimist! - kommunedirektørens nyhetsbrev april 2024

Kjære kollega.

I forrige nyhetsbrev skrev jeg litt om hvordan det ustabile vinterværet ga oss mange utfordringer.  Vi har nå lagt påsken bak oss, og jeg håper mange av dere fikk noen rolige og fine fridager.

Nå går det endelig mot lysere tider. For min egen del må jeg innrømme at alt går litt lettere når snøen smelter, asfalten er kostet, det er lyst om morgenen og solen varmer. Våren er en fin tid synes jeg!

Portrett av Ragnar Christoffersen - Klikk for stort bildeKommunedirektør Ragnar Christoffersen Farid Dino Omer / Lørenskog kommune

Mørke skyer over Europa

Det er ikke bare været som har stjålet fokuset de siste månedene. Det er også andre uro-momenter som preger oss, dessverre. Pandemien traff Lørenskog hardt, og bare to år senere fremstår den nå som et fjernt mareritt – med ett stort og viktig unntak, nemlig den fantastiske innsatsen som alle dere ansatte og ledere la ned for at Lørenskog-samfunnet skulle fungere så godt som mulig i en svært krevende tid. Den innsatsen og omstillingsevnen som vi viste da er en viktig erfaring å ta med seg og som vi skal bygge videre på.  

For nå er det en annen type utrygghet som gjør seg gjeldende. Jeg tenker på den forferdelige krigen i Ukraina og Gaza, og den svært spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Denne situasjonen kommer også til å ha store konsekvenser for oss alle i lang tid fremover. Vi merker det allerede godt både som privatpersoner og kommune gjennom blant annet mange renteøkninger på kort tid, og ikke minst en betydelig prisvekst på nærmest alle varer og tjenester. Og vi må nok også være forberedt på at dette vil vare lenge.

De siste dagene har vi hørt om behovet for å omprioritere en større del av fellesskapets ressurser til Forsvaret. Dette sammen med andre store viktige offentlige oppgaver og reformer som å løse det grønne skiftet og å sikre tilstrekkelig energi i årene som kommer, gjør at det er neppe grunn til å tro at økte rammer til kommunesektoren vil ha høyest prioritet i de nærmeste årene.

Det betyr at vi i stor grad må ta sikte på å løse våre økonomiske utfordringer selv.

Trange økonomiske tider i kommune-Norge

Vi er absolutt ikke alene om å måtte håndtere denne utfordringen. Over halvparten av norske kommuner gikk med underskudd i fjor. Vi har imidlertid en særlig utfordring som gjør at det ikke er noen enkel «quick fix» for vårt vedkommende. Vi har en svært høy gjeld som konsekvens av de store investeringene vi har gjort de siste årene i særlig skoler, barnehager og idrettsanlegg. Ingen er vel uenig i at det er viktig å investere i barn og unge, men nå må vi håndtere svært høye renteutgifter. Samtidig skal vi i større grad forberede oss på at det blir vesentlig flere eldre som vil kreve mer av våre drifts- og investeringsmidler  

Vi hadde et lite underskudd i fjor, men forventer et betydelig underskudd i år. Det er ikke en bærekraftig situasjon for en kommune å gå med underskudd, så her må vi være proaktive og ta grep for å snu den økonomiske situasjonen. Samtidig leverer vi tjenester svært godt og vi er allerede blant de mest kostnadseffektive kommunene i landet. 

Veien å gå er derfor ikke med kun flate kutt gjennom «ostehøvelprinsippet». Vi må nå vurdere og prioritere hvilke tjenester og tilbud vi skal gjøre mindre av, eller ikke i det hele tatt. Det er så enkelt, men allikevel så innmari vanskelig. Særlig fordi vi som kommune ikke holder på med masse unødvendige ting – det er snarere tvert imot. Alt vi gjør har betydning for våre innbyggere.      

Viktig omstillingsarbeid

Jeg skrev sist at jeg skulle holde dere oppdatert gjennom disse nyhetsbrevene om omstillingsarbeidet, slik at dere har mulighet til å ytre dere og gi innspill, for eksempel til nærmeste leder eller til din tillitsvalgte. Vi oppretter også et område på intranettet vårt som vil kunne svare på spørsmål som dere har underveis.

I januar satte vi ned en hurtigarbeidende gruppe med representanter fra alle sektorer og tillitsvalgte som skulle identifisere tjenesteområder i Lørenskog kommune hvor det er mulig å oppnå bedre samhandlingseffekter, kostnadsbesparelser og redusere årsverksbehov. Det viktigste med en slik arbeidsgruppe er å ha en mest mulig åpen og involverende prosess. Arbeidsgruppen identifiserte 15 områder som vi nå har valgt å utrede nærmere. Noen eksempler på områder som skal utredes nærmere er:

  • tjenestekartlegging
  • strukturelle organisasjonsjusteringer
  • reduserte administrative kostnader
  • økt digitalisering med fokus på både reduserte kostnader og personellbehov
  • en fremtidig bærekraftig og redusert investeringsportefølje
  • sterkere standardisering av IT-utstyr og IT-lisenser
  • vurdere privatisering/salg av enkelte tjenestetilbud/anlegg
  • hvordan benytte dagens arealer på en best mulig måte
  • øke inntekter 
  • «quick wins» (raske og/eller enkle besparelser vi kan ta ut)
     

Akkurat nå er det tjenestekartleggingen vi fokuserer mest på. Blant annet fordi det største økonomiske potensialet trolig ligger her. Denne kartleggingen er en systematisk gjennomgang av alle tjenester og tilbud for å identifisere mulige områder for effektivisering og kostnadsbesparelser.

Ta vare på folka

Jeg forstår at du som ansatt kan bli urolig når jeg skriver om effektivisering og kostnadsbesparelser. I tillegg leser vi stadig om kutt og nedbemanning i nabokommuner.

I Lørenskog har vi en klar ambisjon om å være en trygg arbeidsgiver og en god kommune å jobbe i. Det skal vi også være i krevende tider. Vi har derfor allerede satt i gang flere tiltak. Ett av tiltakene er ansettelsesrestriksjoner. Det betyr av vi holder stillinger som ikke er tjenestekritiske ledig inntil vi får total oversikt over økonomien og behovet vårt. Dette vil bidra både til økonomiske besparelser, samt enda bedre muligheter til å ivareta ansatte som allerede jobber i kommunen vår.

Som dere skjønner, er det hektiske dager i dette arbeidet nå. Mye av kartleggingen skal i hovedsak være ferdig til 1. juni. Så blir det administrasjonens oppgave å lage gode beslutningsgrunnlag for de folkevalgte inn mot neste års budsjett, som vedtas av kommunestyret i desember. Målet mitt er at vi skal klare å legge frem en tydelig anbefaling og prioriteringsliste for de folkevalgte, slik at vi kan sikre en bærekraftig kommuneøkonomi i årene som kommer. 

Jeg var litt i tvil da jeg skulle velge overskrift til dette nyhetsbrevet. Mange vil nok si at det ligger til rollen min å være litt bekymret. Så jeg vurderte å bruke en tittellåt fra Paramore (et amerikansk punkrock band), «For a pessimist, I'm pretty optimistic». Men med flere års erfaring sammen med dere, vet jeg jo at også denne utfordringen skal vi klare sammen. Jeg gikk derfor for Jahn Teigens «Optimist» og særlig strofen «Jeg vet det går bra til sist». Litt platt kanskje, men allikevel spikeren på hodet, spør du meg.

Vi snakkes!

Ragnar