Verdens toalettdag - vis dovett!

19. november er verdens toalettdag, og mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. 

Les mer om FNs bærekraftsmål her: 

I dag er ikke tilgang til grunnleggende toalettfasiliteter et problem for oss nordmenn flest, men et reelt problem er derimot at vi bruker toalettet feil. Vi mangler dovett, rett og slett!

Vi i vann og avløpsbransjen er opptatt av å bruke Verdens toalettdag til å få oppmerksomhet om viktigheten av gode avløpstjenester, og behovet for dovett.

Stadig flere av oss kvitter oss med fett og ulike typer avfall via avløpet. Dette fører til tette rør, oversvømmelser, forurensing, rotteplager og store driftsproblemer for pumper og renseanlegg.  Visste du at avløpsrørene kan bli tette dersom du skyller matfett og matolje ut i vasken? Fettet samler seg i store klumper inne i rørene og stenger veien for kloakken. Det hele kan ende med en fontene av kloakk som spruter utover ditt nabolag eller inn i din kjeller.

Lørenskog kommune kan ha opptil flere utrykninger på kloakkstopp i løpet av desember måned. Dette koster mellom 10.000 og 15.000 kr hver gang. Hvis det blir stopp i rensepumpene blir det betraktelig dyrere.  

Matrester er dessuten snadder for rottene som bor i kloakken. De lever utelukkende av fett- og matrester. Husk at ingen mat betyr ingen rotter.

Vi må vise mer dovett. Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel eller fett og matrester skal håndteres som avfall.

Mange tenker at det å bruke varmt vann er løsningen, at fettet løser seg opp før det sendes ut i avløpsledningene. Dessverre er ikke løsningen så enkel. Fettet løser seg riktig nok opp, men det tar ikke lang tid før det avkjøles og stivner i klumper og lager hindringer for kloakken.

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som «flushable», altså at du enkelt kan spyle disse ned i toalettet. Gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet. Og regningen? Den kommer tilbake til deg. Les mer om disse produktene her:

Hvor skal jeg gjøre av matfettet?

Her er noen tips for hvordan du kan kvitte deg med matfett og matolje:

  • Matolje som helles over i en tett juice-/melkekartong kan kastes i restavfallet (ikke i de grønne posene). Husk at oljer i for eksempel glass med fetaost også må kastes.
  • Tørk av fettet med tørkepapir og kast det i matavfallet før stekepannen rengjøres.
  • La fettet størkne i stekepannen slik at du kan kaste det i fast form.
  • Du kan levere større mengder matolje på gjenvinningsstasjonen.
  • Matfett og matoljer i små mengder kan hjemmekomposteres.

Tenk på renovatøren og pakk matoljen godt inn.

Dersom du har mistanke om kloakkstopp på kommunens ledningsnett kan du melde fra til kommunalteknikk på telefon 67 93 42 00 eller e-post: komtek@lorenskog.kommune.no

Utover ordinær arbeidstid kan du ringe vår vakttelefon på 977 57 240.