1. Innledning

Den gamle eika i Rådhusparken - Klikk for stort bilde Lørenskog kommune / Jonas Ruud

 Lørenskog kommune skal ta vare på natur og klima, balansere sterk befolkningsvekst og økonomi og gjennom en aktiv boligpolitikk sikre sosial bærekraft. Dette følger opp de nasjonale forventningene til regional og kommunal planlegging for 2019–2023 og bærekraftsmålene som skal legges til grunn for planleggingen framover.

1.1 Kommuneplanens arealdel

Kommuneplanens arealdel er kommunens overordnede styringsverktøy for arealutvikling og utbyggingspolitikk. Arealdelen består av rettslig bindende plankart, bestemmelser og retningslinjer, planbeskrivelse, og den legger føringer for bruk, vern og utforming av arealer og omgivelser i hele kommunen.

Arealdelen følger opp visjonen, satsingene og arealstrategien i kommuneplanens samfunnsdel som ble vedtatt av kommunestyret 4. november 2020. Arealstrategien fra kommuneplanen 2015 videreføres og sikrer at de lange linjene for arealutvikling og utbyggingspolitikk i Lørenskog ligger fast.

1.2 Kommuneplanens samfunnsdel

Kommuneplanens samfunnsdel gir retning for den langsiktige utviklingen av kommunen, samtidig som den fastsetter hvilke satsingsområder kommunen skal prioritere i valgperioden.

 

Blomstrende parsellhager på Skårer gård, Grønn, trygg og mangfoldig - Klikk for stort bilde

 Kommunens visjon er «Lørenskog – grønn, trygg og mangfoldig». Visjonen beskriver at Lørenskog skal ha en bærekraftig utvikling. I samfunnsdelen har vi definert fire satsingsområder med utgangspunkt i visjonen:

 

  • tilhørighet og fellesskap
  • bokvalitet og inkluderende bomiljø
  • bred ungdomssatsing
  • trygg og miljøvennlig transport

Oppfølging av satsingsområdene beskrives i kommunens økonomiplan, der prioriterte mål, strategier og tiltak utvikles videre i kommunens temaplaner. Satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel skal også gjenspeiles i arealdelen.

1.3 Lørenskogs arealstrategi ligger fast

Siden Lørenskogs arealstrategi ble utarbeidet i 2014, har den stått seg godt i møte med nye nasjonale forventninger til kommunal planlegging. Den er i tråd med statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging, og den samsvarer godt med Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus (2015) og den nylig vedtatte regionale planstrategien for Viken 2020–2024 – Veien til et bærekraftig Viken.

Kommunen har vedtatt å videreføre den gjeldende arealstrategien i kommuneplanens samfunnsdel 2020. Hovedtrekkene er derfor videreført i denne planen. Arealstrategien omtales nærmere i kapittel 2.

1.4 Hovedtema i planarbeidet

Planprogrammet for kommuneplanrevisjonen ble fastsatt av kommunestyret i desember 2021. I plan- programmet ble det lagt rammer for planprosessen og hvilke hovedtema som skal tas opp i arbeidet. Disse temaene er:

  • Marka, landbruksområdene og blågrønne verdier
  • God stedsutvikling for hele Lørenskog
  • Boliger og bomiljø med kvalitet
  • Trygg og miljøvennlig transport og mobilitet
  • Framtidsrettet næringsliv

Bærekraftig by- og stedsutvikling er i tillegg et overordnet prinsipp. Arealdelen skal bidra til å styrke sammenhengen mellom sosial-, miljømessig- og økonomisk bærekraft, og være et viktig bidrag for å nå bærekraftsmålene.

 

Dronebilde over Lørenskog sentrum og Mailand - Klikk for stort bilde Farid Omer / Lørenskog kommune

 

1.5 Prosess og medvirkning

Arbeidet med kommuneplanens arealdel startet våren 2021. Gjennom hele planarbeidet har vi lagt opp til at innbyggere, lag og foreninger, næringsliv og offentlige aktører har kunnet medvirke. Vi har også hatt dialog med nabokommuner, regionalt planforum og berørte myndigheter. Det er utarbeidet egne medvirkningsrapporter for arbeidsfasen og høringsperiodene. (Medvirkningsrapport høring planforslag, Medvirkningsrapport høring planprogram). 

1.6 Utviklingstrekk ved boligbygging og befolkningsvekst

Lørenskog kommune har hatt en sterk befolkningsvekst de siste årene. Siden 1. januar 2015 har den årlige veksten vært på mellom 2,9 og 4,6 %. Kommunen har fått over 9 500 nye innbyggere.

Siden 2015 har boligmengden i kommunen økt med ca. 5 000 boliger. 85 % av disse boligene er i boligblokker eller i leilighetsbygg med næring på bakkeplan. Enkelte nye områder er bygget ut med konsentrert småhusbebyggelse, mens nye frittliggende småhus i all hovedsak har kommet til gjennom fortetting. Det store flertallet av nye boliger har blitt bygd i Lørenskog sentrum og området rundt Lørenskog stasjon.

Befolkningsveksten fører til et betydelig behov for å investere i sosial infrastruktur og utvikle kommunens tjenester. Det er viktig at befolkningsveksten holdes på et nivå som gjør at kommunen har mulighet til å opprettholde og etablere et tilfredsstillende tjenestetilbud til innbyggerne. Veksten i utviklingsområder skal ikke gå på bekostning av sosial bærekraft.

Statistikken viser at Lørenskog har et variert boligtilbud, også prismessig. Dette gjør at kommunen har en mangfoldig innbyggergruppe. Mange unge i etableringsfasen flytter til Lørenskog. Hele 54 % av innflytterne i 2021 er i aldersgruppen 20–44 år, noe som tilsvarer ca. 1 100 unge voksne. Det er en vekst på 8 % for denne aldersgruppen. Vi antar at økningen i denne aldersgruppen vil fortsette i planperiodene. Vi ser også for oss en betydelig økning i eldre i planperioden. Dette skyldes ikke i hovedsak innflytting, men som følge av en aldrende befolkning.

Illustrasjon av gang- og sykkelvei gjennom grønne boområder - Klikk for stort bilde