Åpningstider og sted
Koronavaksinering blir i uke 42-43-44-45 (16/10 - 10/11). Korona- og influensa vaksinen kan for øvrig settes samtidig. Koronavaksineringen i Lørenskog tilbys kun for innbyggere i Lørenskog kommune.
Vaksineringen vil foregå i 4. etasje på Metro Storhandel (det gamle koronavaksinesenteret vis a vis Europris). Det blir i år drop-inn-vaksinering mandag - fredag mellom kl. 08.30 - 15.30. Det er ikke mulig med timebestilling. Ved stor pågang må det påregnes ventetid. Det anbefales å ha på seg egnet tøy for vaksinering så det er lett å komme til overarmen.
Koronavaksinen er gratis. Influensavaksinen koster kr. 300.
Du må ta med deg gyldig ID
Pneumokokkvaksine kan ikke gis samtidig med koronavaksine. Pneumokokkvaksine anbefales nå hvert 6 år for risikogrupper
Er det ønske om pneumokokkvaksinen, kontakt Vaksinekontoret i Lørenskog Hus
Målgrupper for ny oppfriskningsdose før høst- og vintersesongen 23/24
Folkehelseinstituttet anbefaler følgende målgrupper en ny oppfriskningsdose med koronavaksine høsten 2023:
- Aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere
- Aldersgruppen 18–64 år som inngår i en risikogruppe
- Aldersgruppen 12–17 år med alvorlig grunnsykdom
- Aldersgruppen 5–11 år med alvorlig grunnsykdom
- Barn 6 mnd til 4 år med alvorlig grunnsykdom, etter individuell vurdering av behandlende lege. Grunnsykdom må bekreftes med legeerklæring.
- Gravide i 2. eller 3. trimester. Vaksinasjon i 1. trimester kan vurderes dersom den gravide har tillegssykdommer som gir ytterligere økt risiko.
Vaksinen som tilbys i høst er bedre tilpasset Covid-19-virusene som sirkulerer nå. Les mer om den oppdaterte vaksinen her.
Endring i anbefaling om grunnvaksinasjon
Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke lenger er grunnlag for å anbefale grunnvaksinering til personer i aldergruppen 18-64 år som ikke har noen underliggende risikofaktorer som kan gi økt risiko for alvorlig sykdomsforløp.
Følgende grupper anbefales imidlertid fortsatt grunnvaksinasjon dersom denne ikke allerede er fullført, uavhengig av gjennomgått infeksjon:
- 65 år og eldre
- Personer i aldersgruppen 18-64 år som inngår i en risikogruppe
- Barn og ungdom (5-17 år) med alvorlig grunnsykdom
- Barn 6 md. til 4 år med alvorlig grunnsykdom, etter individuell vurdering av lege
- Gravide
Koronavaksine
Hensikten med vaksinasjonen er å forebygge sykdom eller gjøre sykdomsforløpet mildere.
For mer informasjon om koronavaksiner, om du bør vaksinere deg og hvor mange doser du er anbefalt å ta, se Helsenorge, eller se informasjon på Folkehelseinstituttet.
Alle som er anbefalt å ta koronavaksine bør ta det.
Hvis du er usikker på hvor mange doser koronavaksine du har fått, kan du sjekke dette på Helsenorge.
Koronavaksine ved utenlandsreise
Det er ulike vaksineregler for ulike land, både når det gjelder krav om vaksinedoser, tiden mellom vaksinedoser, antall uker etter dose to. Du må selv sjekke hvilke råd og regler som gjelder for landet du skal reise til. Sjekk f.eks. nettsidene Reopen EU for landet du skal inn i, eller bruk Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet. Vaksinesenteret gir ikke råd om reise og vaksinasjon, og kan ikke veilede reisende. Koronasertifikat er ikke lenger tilgjengelig for norske innbyggere.
Her finner du spørsmål og svar om koronavaksinasjon i Lørenskog
Hvem skal vaksineres, og hvem skal vente
Den vanlige influensavaksinen kan gis samtidig som koronavaksine. Det finnes noen andre typer influensavaksine, hvor det er anbefalt å vente minimum en uke mellom vaksinene. Dette gjelder blant annet influensavaksinen som gis til sykehjemsbeboere.
Det anbefales også at gravide gis koronavaksine og influensavaksine med minimum en ukes intervall. Ved spørsmål rundt hva som gjelder for deg, ta kontakt med helsepersonell for veiledning.
For oppdatert informasjon om hvem som anbefales og hvem som tilbys vaksiner og oppfriskningsdoser, se FHIs nettsider: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/koronavaksine/
Vaksinasjonen foregår ikke i skolens regi, så hvis barna skal følges til vaksinasjon må foreldre gjøre dette selv.
Foreldre må fylle ut samtykkeskjema før barna vaksineres
For personer under 16 år er det foresatte som tar helsemessige beslutninger, men barn og ungdom skal bli hørt i beslutninger som gjelder deres helse. For koronavaksinasjon hos ungdom under 16 år kreves samtykke fra begge foresatte ved felles foreldreansvar. Du finner samtykkeskjemaet her.
NB: Samtykkeskjema må fylles ut for både dose 1 og 2, og tas med til vaksinasjon.
Personer uten D-nummer eller fødselsnummer kan få koronavaksinen.
Ja, hvis ikke du har symptomer.
Selv om det ikke er farlig å ta vaksine ved forkjølelse, skal personer med slike symptomer holde seg hjemme og ikke møte opp til vaksinasjon.
Platehemmere (acetylsalisylsyre, klopidogrel, prasugrel, tikagrelor): Kan vaksineres.
Direktevirkende orale antikoagulasjonsmidler, DOAK (apixaban, dabigatran, edoksaban, rivaroksaban): Kan vaksineres. Hvis mulig kan DOAK tas like etter at du har fått vaksinen.
Warfarin: Kan vaksineres dersom INR er under 3.5. Det er ikke nødvendig å måle INR rett før vaksinasjon dersom nivået har vært stabilt de siste gangene du har tatt kontroll. Om det har vært ustabilt, anbefales en kontroll hos fastlege to dager før vaksinering. Måles INR til over 3.5, så gi oss beskjed.
Sykdom: Har du en sykdom du mottar behandling for, bør vaksinering avklares med behandlende lege på forhånd.
Innbyggere som er tilknyttet bo- og omsorgstjenesten i kommunen over 18 år får vaksine på vaksinesenteret. De følger alderspuljene for vaksinering.
De som ønsker det kan ha med ledsager. Den enkelte avtaler det direkte med bo- og omsorgstjenesten de er tilknyttet.
Bivirkninger og sikkerhet
De ulike koronavaksinene gjennomgår et omfattende testopplegg før de blir godkjent. Flere titusener av personer deltar i testingen. Selv om vaksinene har kommet raskere ut i markedet enn det som er vanlig, er det de samme reglene for godkjenning som gjelder.
Legemiddelverket følger tett alle vaksinene som settes i Norge, særlig med tanke på å avdekke bivirkninger.
Denne filmen fra Legemiddelverket forteller mer om test og godkjenning.
Alle vaksiner kan ha bivirkninger, de fleste milde og forbigående.
Det ser ut som om det er flere som har mer ubehag lokalt med rødhet, varme og smerter, enn det som er vanlig ved for eksempel influensavaksiner. Verken Pfizer- eller Modernavaksinen dyrkes på eggeplomme, så eggeallergi vil ikke vært et problem med disse vaksinene.
Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger.
Mer informasjon om koronavaksinene
Etter at vaksinene er tatt i bruk, overvåker Legemiddelverket sammen med Folkehelseinstituttet om det dukker opp uventede bivirkninger. Det er også et utstrakt internasjonalt samarbeid med de andre landene som tar i bruk de samme vaksinene. I tillegg blir vaksineprodusentene pålagt å gjøre nye systematiske sikkerhetsstudier.
Annen informasjon om koronavaksinen
Vaksinen lager antistoffer som beskytter deg mot alvorlig koronasykdom og minsker risikoen for å bli smittet av korona. Det er dessuten viktig å tenke på at du ved å ta vaksinen, også beskytter de rundt deg fra å få korona.
Redusert helsetilstand og kronisk sykdom er en viktig grunn til å ta vaksinen. Dersom du er i tvil, kontakt fastlegen din.
Nå er det kun nyoppdatert vaksine fra Pfizer/BionTech som er tilgjengelig. Den heter Cormirnaty Omicon XBB 1.5
Vaksinasjon mot korona er gratis.
Hvis du blir kontaktet av noen som tilbyr koronavaksine mot betaling er dette et svindelforsøk.
Lenker til mer informasjon
Vaksinasjonsprogrammet på fhi.no