Innledning - Kultursektoren – en fri, mangfoldig og samfunnsbyggende kraft 

Kulturfeltet er en sterk samfunnsressurs og en viktig del av kommunesektorens helhetlige tjeneste- og samfunnsutvikling. Kultur skaper arenaer som berører og beveger oss både som enkeltmennesker og som samfunn. Kulturelle uttrykk bidrar også til å skape viktige arenaer for ytringsfrihet. 

Det er det utvidede kulturbegrepet som ligger til grunn for kultursektorens arbeid. Vi tar utgangspunkt i de tradisjonelle kunst og kulturområdene: kunstnerisk virksomhet og kulturarv, men legger også til grunn frivillighet, lag, foreninger, friluftsliv og idrett, møteplasser og andre tilgrensende samfunnsområder. Kultursektoren er en ressurs i Lørenskogsamfunnet som er preget av samarbeid og kreativitet. Kultursektorens innsats bidrar til det gode liv i Lørenskog – for alle. 

Jarle Bernhoft på scenen fotografert bakfra, med publikum i bakgrunnen - Klikk for stort bildeJarle Bernhoft holder konsert i Storstua på Lørenskog hus Kristoffer Engen

Å dele kulturopplevelser kan gi oss viktige felles referanserammer. Det å skape, utøve eller oppleve kunst, kan frembringe mening og hjelpe oss å forstå verden rundt oss.  

Kunst og kultur formidler tradisjoner og bygger broer på tvers av ulikheter. UNESCO - konvensjonen legger vekt på at kulturelt mangfold er et karakteristisk kjennetegn ved menneskeheten, som bør verdsettes høyt og bevares til gagn for alle.  Gjennom å anerkjenne dette kulturelle mangfoldet utvides vår forståelse og toleranse, som igjen kan motivere oss til å delta aktivt i lokalsamfunnet. På denne måten kan kultur være med å skape identitet, tilknytning og stolthet og kanskje motvirke rotløshet, utenforskap og fremmedgjøring.  

Kultursektoren har ambisjon om å være relevant for alle innbyggerne og kunne tilrettelegge for og presentere tilbud, arrangementer og aktiviteter som gjenspeiler den mangfoldige befolkningssammensetningen. Det skal være lett for alle innbyggere å finne informasjon om alle fritidsaktiviteter, kulturarrangementer og varierte tilbud som finnes i Lørenskog.  

Forskningsrapporten - Kulturfeltet i kommunesektoren - beskriver kulturfeltet som: En fri, mangfoldig og samfunnsbyggende kraft. Men det kommer allikevel frem at kultur i kommunen ofte sees på som et virkemiddel for å nå mål på ulike områder som for eksempel styrking av identitet, tilhørighet og stedsutvikling, helse, livskvalitet, turisme og næringsutvikling. Bare gjennom å forstå og anerkjenne kunsten- og kulturens egenverdi, og samtidig se på det mangfoldige kulturfeltet som et potent virkemiddel i samfunnsutviklingen, utvikler kommunen tydelige kulturpolitiske ambisjoner som styrker samfunnet til beste for alle.  

Lørenskog i endring 

Lørenskog kommune preges av sin nærhet til Oslos bolig- og arbeidsmarked. Fra 2014 ser vi effekten av endret boligpolitikk i regionen. Utbygging av boligblokker rundt kollektivknutepunkt har gitt en kraftig boligvekst. Siden 2014 er det blitt tatt i bruk 600 nye boliger årlig. Dette har gitt en årlig befolkningsvekst på 3,6 %. Vi ser en kraftig økning av antall unge i etableringsfasen og barnefamilier. 

Den kraftige befolkningsveksten er kommunes store utfordring, men også største mulighet.  

Flere innbyggere skal ha tjenester og service, men de bidrar også til å styrke kommunens økonomi. For kultursektoren betyr befolkningsveksten at flere kan bidra og engasjere seg i forhold til frivillighet, lag, foreninger og linkende, samtidig som at presset på tilbudene øker når flere kommer til. Det er viktig for kommunen at kultursektorens tilbud og tjenester kan vokse i tråd med befolkningsveksten og at medvirkningsprosesser sikrer engasjerende tilbud og muligheter.  

Folkehelse 

Folkehelsearbeid handler om å utjevne sosiale forskjeller og å tilrettelegge for økt samfunnsdeltakelse, sunne levevaner, økt fysisk aktivitet, inkludering, frivillig aktivitet og helsefremmende stedsutvikling. Kultursektoren koordinerer kommunens folkehelsearbeid og sørger for at kommunen har oversikt over befolkningens helsetilstand og utfordringer som skal følges opp i planer, strategier og tiltak i alle sektorer.  

En løypemaskin på snø og et par skiløpere - Klikk for stort bildeSkiløypene i Lørenskog er veldig populære blant innbyggerne Jonas Ruud, Lørenskog kommune

Folkehelseutfordringer i Lørenskog skissert i folkehelseoversikt 2021-2024 er psykisk uhelse som følge av koronapandemien, manglende tilhørighet, sosial ulikhet i helse og andel fysisk aktive og overvektige. Kultursektorens innsatsområder følger opp disse utfordringene og fremmer muligheter for at innbyggere kan være sunne ved å være aktive, bygge relasjoner med andre og kunne å engasjere seg i aktiviteter som føles meningsfulle. Målsettingene samsvarer med den forskningsbaserte ABC metoden for mental sunnhet (Act, Belong og Commit) som er retningsgivende innen folkehelsearbeid i Norge i dag. 

Lørenskog kommunes visjon og verdigrunnlag  

Visjonen skal gi retning og vise oss Lørenskog-samfunnet i et framtidsperspektiv. Kommunens visjon er at «Lørenskog skal være grønn, trygg og mangfoldig». Den bygger på grunnpilarene i bærekraftig utvikling, og ligger til grunn for kommuneplanen og andre planer  

Lørenskog skal være en grønn kommune 

Lørenskog kommune skal ha en utvikling som er bærekraftig, miljø- og klimavennlig. Det skal være lettvint å gå, sykle og reise kollektivt. Grønne lunger og sammenhengende natur- og kulturlandskap skal bidra til gode boområder og mulighet for rekreasjon i nærmiljøet.   

Lørenskog skal være en trygg kommune 

Gode oppvekstvillkår, møteplasser og varierte kultur- og aktivitetstilbud skal stimulere til samhold, trygghet og aktiv deltakelse. Flerfaglig, tidlig innsats overfor barn og unge skal forebygge utenforskap, kriminalitet og rusproblemer. Stedsutvikling og uterom gir grunnlag for trygg ferdsel og aktivitet, og bidrar til god folkehelse og livskvalitet for alle generasjoner. 

Lørenskog skal være en mangfoldig kommune 

Lørenskog skal være et inkluderende lokalsamfunn for alle generasjoner, med rikt kulturelt og etnisk mangfold som inviterer til samfunnsdeltakelse. Også naturen skal ha et rikt mangfold, og være til nytte og glede for både dagens og morgendagens innbyggere. Kulturtilbudet til alle grupper av befolkningen skal gjenspeile både samtiden og fortiden. Lokal kulturarv og gamle tradisjoner skal løftes frem til glede for nye generasjoner. 

Lørenskog kommunes verdigrunnlag preger arbeidet i kultursektoren, det betyr at vi er:  

Åpen – troverdig – engasjert 

Vi møter innbyggerne og hverandre med åpenhet, tillit og toleranse.  

Vi er romslige og gir plass for forskjellighet.  

Vi holder det som loves.  

Vi behandler alle profesjonelt og ordentlig.  

Vi gir presis og objektiv informasjon.  

Vi engasjerer oss faglig og personlig og streber etter å utgjøre en forskjell.  

Vi er fleksible og forandringsvillige, og setter pris på nye idéer og initiativ.  

Hva er kulturplanen?

Et retningsgivende arbeidsverktøy, som sikrer den ønskede retning og utviklingen for kultursektorens oppgaver i planperioden. 

Kulturplanen angir overordnet retning for kultursatsningen i Lørenskog kommune, og legges til grunn i arbeidet med økonomiplan. Planen tar utgangspunkt i de prioriterte satsningene i kommuneplanens samfunnsdel og følger opp og detaljerer mål og handlinger i sammenheng med denne. Kultursektoren er særlig engasjert i de prioriterte satsningsområdene: Bred ungdomssatsning og Tilhørighet og fellesskap, men også innenfor området Bokvalitet og inkluderende bomiljø bidrar kultursektoren med fokus på gode utearealer. 

Strategien / kulturplanen har et langsiktig perspektiv (8 år) med innsatsområder og mål som skal bidra til ønsket utvikling i perioden 2023-2031. Det er utviklet en detaljert handlingsplan som rulleres hvert annet år.