Kultursektoren og bærekraftsmålene

FNs bærekraftsmål 3- god helse og livskvalitet - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 3 - god helse

God helse handler om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Opplevelse av, og deltagelse i kulturaktiviteter, bidrar blant annet til samhold og fellesskapsfølelse, opplevelse av mestring, trygghet og styrke.

Gjennom kultur trenes vi i å håndtere både tanker og følelser, derav er også kulturfagene viktig i skolen, blant annet opp mot det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. Musikk påvirker hjernen rent fysiologisk og brukes terapeutisk blant annet ved motorisk trening av pasienter med Parkinsons, og ved demens.

FNs bærekraftsmål 10 - mindre ulikhet - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 10 - mindre ulikhet

Mindre ulikhet handler om å redusere ulikhet i og mellom land. Kulturarven vår synliggjør hvilke samfunnsstemmer som har vært sterke og hvilke som har vært undertrykte. Formidling av kulturarv kan derfor fremme en sterkere bevissthet rundt hvordan vi fremover forholder oss til ulike samfunnsgrupper, og nasjoner.

Kulturlivet skaper også arenaer for likeverdig deltagelse hvor biblioteket er et viktig eksempel på en åpen og gratis arena som formidler faglig og politisk nøytral kunnskap, og som legger til rette for debatt og meningsutveksling. Målet handler ikke om å fjerne mangfold og ulikheter i uttrykk, individ og kultur, men å skape like muligheter i mangfoldet.

FNs bærekraftsmål 11- bærekraftige byer og lokalsamfunn - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 11 - bærekraftige byer og samfunn

Bærekraftige byer og samfunn handler om å gjøre alle lokalsamfunn inkluderende, trygge, sterke og bærekraftige. Kulturlivet i Lørenskog skaper møteplasser og arenaer for deltagelse, ideer og engasjement som kan brukes aktivt i utvikling av lokalsamfunnet. Festivaler er et slikt eksempel på en kulturell generator, som kan skape opplevelser i ulike rom i by og natur andre kan oppleve som «unyttige».

En mer permanent tilnærming er bevaring, utvikling og bruk av kulturminner og kulturmiljøer for å skape møteplasser for innbyggerne. Disse kan ha en avgjørende betydning for opplevelsen av identitet og tilhørighet.

FNs bærekraftsmål 12- ansvarlig forbruk og produksjon - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 12 - forbruk og produksjon

Forbruk og produksjon handler om å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre. Her kan kultursektoren bidra gjennom å sette søkelys på, og ta initiativ til arrangementer og aktiviteter som fremmer delingskultur og gjenbruk.

Bibliotekets grunnkonsept er tuftet på gjenbruk og delingskultur og satsningen «Grønt bibliotek» omfatter ikke bare det å legge til rette for miljøvennlige tjenester og å utvikle bibliotek som en samfunnsaktør i arbeidet for en bærekraftig utvikling, men også sørge for at driften av biblioteket er så miljøvennlig som mulig.

Kulturminnevern gjennom rehabilitering av bygg gir også sirkulær økonomi fordi man minimerer råvarebruken, gjenbruker materialer og avfall, og minimaliserer energiforbruket. Her gir Kulturminneplanen føringer for hvordan vi skal jobbe godt med kulturminnevern og øke graden av gjenbruk.


 

FNs bærekraftsmål 13- stoppe klimaendringene - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 13 - stoppe klimaendringene

Stoppe klimaendringene betyr å handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem. Kultursektoren skal i planperioden jobbe aktivt med tiltak for å nå kommunens klimamål.

Kulturlivet har selv styrket sitt fokus på bærekraftig drift blant annet gjennom å gjøre bevisste valg ved innkjøp, transport, og energiforbruk. I 2021 ble grønt veikart for kulturlivet lansert etter initiativ fra kulturlivet selv. Veikartet skal gi inspirasjon til å tilpasse tiltakene til de enkelte kunstneres, kulturarbeideres og virksomhets forhold og behov, og gjøre det enklere å lage en plan for det grønne skiftet. 

FNs bærekraftsmål 17 - samarbeid for å nå målene - Klikk for stort bilde

Bærekraftsmål 17 - Samarbeide for å nå målene

Samarbeid for å nå målene handler om å styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye både globale og lokale partnerskap for bærekraftig utvikling. Kulturfeltet er en arena for samarbeid mellom mange ulike yrkesgrupper, ulike sektorer og ulike nasjonaliteter. Kulturfeltet skaper forbindelser mellom mennesker og verdener, ulike tankesett og ulike ideer.

I et kunstnerisk samspill er helheten totalt avhengig av den enkeltes innsats. Kulturfeltet bidrar derfor til forståelse for hva det vil si å være en medborger og å ta ansvar for et fellesskap.