Viktigste innsatsområder

I dette kapittelet er hensikten å få opp Bylivsforums viktigste innsatsområder. 

Bylivsforum kan ikke jobbe med alt, og det må gjøres noen prioriteringer. Det kan være at man i en oppstart bør ha færre innsatsområder enn det som er listet opp her. Innsatsområdene bør videreutvikles med et konkret handlingsprogram som bør ha målbare mål.

Identitet og omdømme

  • Jobbe for at sentrum skal bli det naturlige samlingsstedet for hele kommunen. 
  • Skape en mangfoldig og inkluderende identitet som favner hele Lørenskog.
  • Fremme stedene Lørenskog og Lørenskog sentrum gjennom kobling til ny og gammel historie.
     

Kommunikasjon og markedsføring

  • Felles informasjon og markedsføring, økt synlighet.
  • Jobbe faktabasert, måle utvikling og formidle de gode resultatene. 
  • Framsnakke sentrum og bygge opp under stedsstolthet i markedsføringen.
  • Smidigere prosesser, bedre koordinering mellom aktørene og kort vei fra idé til virkelighet.
     

Aktiviteter og møtesteder

  • Samarbeide om møtesteder for lokalbefolkningen inne og ute – for barn og ungdom og på tvers av generasjoner.
  • Plassere flere offentlige tjenester i sentrum, gjerne i kombinasjon med andre funksjoner. 
  • Inkludere ungdom som arbeidskraft.
  • Identifisere steder (møteplasser/ torg/ lokaler) som kan ha midlertidige arrangementer og tilbud.

Gater, byrom og førsteetasjer

  • Jobbe for mer variert handels- og serveringstilbud.
  • Samarbeide om at gater og byrom er inviterende og skal oppleves trygge, gjennom bl.a. kvalitet, vedlikehold og forskjønningstiltak.
  • Identifisere tiltak som kan trekke folk ut i byrommene og skape folkeliv. 
  • Samarbeide om tilgjengelighet til sentrum, inkludert om parkering.
     
Illustrasjon av et levende sentrum - Klikk for stort bilde Maria Torset-Granli / Lørenskog kommune

Identitet og omdømme

Bylivsforum skal jobbe for …

  • … at sentrum blir et naturlig samlingssted for hele kommunen, ikke bare de som bor og jobber der. Det er ingen motsetning mellom at det er mange mindre steder rundt sentrum, og det å ha ett sentrum. Sammen skaper vi VI-et i Lørenskog!
     
  • … at sentrum får en inkluderende og mangfoldig identitet som blir interessant og relevant for mange. Eksempler på tiltak kan være identitetsskapende arrangementer og aktiviteter som bygger opp om en fellesskapsfølelse, bruk av kunst eller andre installasjoner i gater og byrom, og det å dyrke frem ulike identiteter i ulike deler av sentrum for å gjøre det store området mer variert og interessant. 
     
  • … at stedene Lørenskog og Lørenskog sentrum fremmes gjennom kobling til ny og gammel historie. For eksempel utnytte nærheten til kulturlandskapet og trekke Skårer gård mer ut i byen, og jobbe med navnsetting, skilting og informasjonspunkt i byen for å formidle historien.
Flere gamle menn som sitter rundt et bord og ler - Klikk for stort bilde Jonas Ruud / Lørenskog kommune

 

Kommunikasjon og markedsføring

Bylivsforum skal jobbe for …

  • … felles informasjon og markedsføring som gir økt synlighet til sentrum. Lørenskog sentrum konkurrerer i et større marked, og det er viktig å få ut informasjon til innbyggerne om det som finnes av tilbud og arrangementer. Eksempler på tiltak kan være å etablere en digital informasjonskanal der det samles informasjon om kulturarrangement, offentlige tilbud, og handels- og serveringstilbud.

 

  • … at tiltak for et levende sentrum blir mest mulig faktabasert og målrettet, og at gode resultater formidles. Bylivsbarometeret brukes aktivt til å måle om de tiltakene man gjør har effekt. Det vurderes videreutvikling for eksempel med data for besøksregistrering og brukerundersøkelser, og slik at resultatene blir lett tilgjengelige for medlemmene. 

 

  • … å fremsnakke sentrum og bygge opp under stedsstolthet i markedsføring av aktiviteter og tilbud i sentrum. Ved å fremme bevissthet om dette blant Bylivsforums medlemmer kan man forsterke og spre en positiv grunnfortelling om utviklingen.

 

  • … smidigere prosesser, bedre koordinering mellom aktørene og kort vei fra idé til virkelighet. Bedre koordinering kan innebære å identifisere de ulike medlemmenes behov, utveksle erfaringer og få mer ut av egne og andres initiativ. Det kan også være å legge til rette for at det blir enklere for de som ønsker det å bidra til byliv, for eksempel initiativ fra innbyggere eller andre som vil arrangere noe i sentrum, leie gategrunn til salgsbod, eller lignende.

 

Mennesker på foredrag. På skjermen står det: Guidelines for vellykket samarbeid - Klikk for stort bildeFra levende sentrum verksted 12. september 2023 Lørenskog kommune

Aktiviteter og møtesteder

Bylivsforum skal jobbe for …

  • ... samarbeid om møtesteder for lokalbefolkningen inne og ute – for barn og ungdom og på tvers av generasjoner. Et større mangfold av både kommersielle og ikke-kommersielle møteplasser kan med fordel skapes gjennom samspill mellom næringsaktører, kommune og innbyggere/frivillighet/kulturliv. Det bør være et delt ansvar for alle parter å bidra med arealer/lokaler til ulike aktiviteter. Eksempler er «bystuer» og steder å være som bydelshuset «Kongla» i Skårerbyen, arenaer for sosialt entreprenørskap som «Startblokka» på Bjerke i Oslo, og arenaer for å diskutere byutvikling som «bylab» i Hovinbyen i Oslo. … å plassere mer offentlig tjenesteyting i sentrum, gjerne i kombinasjon med andre funksjoner som frivillighet og kommersielle funksjoner der man kan dra nytte av hverandre ved å samlokaliseres. Kommunen har i sin kommuneplan beskrevet at offentlige bygninger, kulturtilbud og liknende skal legges til sentrum, og at kommunens egne eiendommer og tjenester vil brukes bevisst for å bidra til ønsket sentrumsutvikling. Eksempler på kombinasjoner kan være helsestasjon, kulturstasjon, bibliotek og kafé, eldresenter og treningsstudio, kulturtilbud og handel. For å få med ungdommen er det viktig å involvere dem på et tidlig stadium. 
     
  • … å inkludere ungdom gjennom arbeidstrening og arbeidsplasser, for eksempel i forbindelse med arrangementer og aktiviteter.
     
  • … å identifisere steder (møteplasser/torg/lokaler) som kan ha midlertidige arrangementer og tilbud. Det kan være arealer som ikke vil utvikles på en stund og som kan tilrettelegges for byromstiltak på en enkel og kostnadseffektiv måte, eller tomme lokaler som kan fylles med innhold i påvente av nye leietakere.
Morten og Camilla står utenfor Kongla - Klikk for stort bildeUtenfor Kongla i Skårerbyen. Farid Dino Omer / Lørenskog kommune

Gater, byrom og førsteetasjer

Bylivsforum skal jobbe for …

  • … et mer variert handels- og serveringstilbud, det vil si en god både butikk- og bylivsmiks. Å lykkes med en god sammensetning i førsteetasjene vil kreve en viss koordinering av næringsinitiativ og utleie. Et eksempel på tiltak som Bylivsforum kan gjøre for å påvirke er å lage anbefalinger eller «spilleregler» for utvikling av førsteetasjene i sentrum for utviklere, gårdeiere, leietagere etc. De kan handle om størrelser på lokaler, redusert startleie, fleksibilitet og muligheter for sambruk, innhold som kompletterer eller bidrar til variasjon, eller lignende. Et annet eksempel på tiltak er samarbeid med beboerforeninger om rabattordninger som kan bidra til bedre lokalt kundegrunnlag.
     
  • … at gater og byrom er inviterende og oppleves trygge. Eksempler på tiltak kan være fokus på kvalitet i utforming av byrom, belysnings-, forskjønnings- og aktiviseringstiltak langs Skårersletta og andre steder det er behov for det, godt vedlikehold og renhold, etablere trivelige oppholdssteder med benker, belysning, fontener og lignende, å identifisere «døde» og mørke områder i sentrum der det bør gjøres tiltak, og samarbeid med politi, natteravner mv.
     
  • … aktivitet som trekker folk ut i byrommene og skaper folkeliv. Det kan være mer uteservering, arrangementer, rekreasjonstilbud, og felles satsninger som julehandel eller markedsdag. 
     
  • … at det etableres et samarbeid om tilgjengelighet til sentrum, inkludert om parkering. Det er et poeng å sikre tilgjengelighet med bil for de som har behov for det, samtidig som det skapes et fotgjengervennlig sentrum uten omfattende flateparkering.
To barn som spiser ved kafébord - Klikk for stort bildeBarn på kafébesøk Åsmund Holien Mo