Da Morten Granhaug ble valgt som styreleder av sameiet Skårerbyen 1, hadde han en klar plan for hvordan lokalet i første etasje best kunne utnyttes.
- Selvaag bygget dette nabolaget og jeg kjenner til deres Plussbolig konsept med service og fellesaktiviteter. Mitt ønske var at vi kunne få til en miniversjon av dette, og det har vi klart, sier han.
Løkkatunet er det første nabolaget i Skårerbyen. Sentralt mellom bygningene ligger signalbygget Kongla, der første etasje nå er innredet som et hyggelig felleslokale med møbler, tekstiler, bøker og grønne planter. Både utsiden og innsiden av Kongla er oppsiktsvekkende vakker.
- Jeg var helt bestemt på at dette lokalet ikke skulle leies ut som fastfoodsjappe eller festbule, sier Granhaug.
For prisen av en kinobillett i måneden kan alle de 250 boenhetene benytte seg av et helt nytt nabolagskonsept som er utviklet av styret sammen med nabolagsvert Camilla Midtdal, som er ansatt av Selvaag Bolig.
Morten Granhaug og Camilla Midtdal er sikre på at godt naboskap kommer gjennom felles opplevelser og møteplasser.
Farid Dino Omer / Lørenskog kommune
Nabolagsverten gjør enklere serviceoppgaver for beboerne, som for eksempel å vanne blomster og ta inn posten ved ferie, ta imot pakker eller låse inn håndverker når du er på jobb, men det viktigste er at hun er styrets forlengede arm for å jobbe med et godt naboskap. Midtdal tilrettelegger for at folk blir kjent og er tilgjengelige for hverandre.
- Det er viktig at det ikke blir for mye organisering fra meg eller dyrt, sier hun, som blant annet har organisert «damenes aften». Da kom naboer i alle aldre, den yngste var 27 år og den eldste 74. Da jeg reiste utpå kvelden, var det så hyggelig å se at ingen hadde lyst til å avslutte, sier hun.
En annen gang fikk Midtdal noen muslimske kvinner til å dele Id-forberedelser med naboene. Da ble det hennamaling i felleslokalet.
- Det viktigste for de som bor på Løkkatunet er tryggheten, tror Morten Granhaug.
Felleslokalet og nabolagsverten gjør at man alltid føler at det er noen til stede, og noen til å svare på spørsmål.
Styrelederen er sikker på at hvilket som helst sameie eller borettslag kan lage tilsvarende fellesskap med helt enkle virkemidler, og at det ikke bare er pensjonister som etterspør slike møteplasser.
- Her bor det folk i alle aldre og fra alle kulturer. Det er viktig at alle er med på å lage et godt nabolag.
Ifølge Granhaug ser han allerede resultater av innsatsen som er lagt ned. For eksempel er det en fryd å arrangere dugnad med så godt oppmøte. Beboerne snakker stadig mer sammen via app og Facebook. Når det tikker inn meldinger om at «nå blir garasjen min ledig i to uker hvis noen vil låne den», mener han det er et bevis på at man tenker på naboen.