Innovann - fremtidsrettet overvannshåndtering

I årene fremover er det ventet at vi vil oppleve mer styrtregn. Det gir utfordringer med overvann i byer og tettbygde strøk. Overvann er når nedbør eller smeltevann renner av på tak, asfalterte gater og andre tette flater. I større mengder kan overvann føre til oversvømmelser, flom, ras og skader på bygninger og infrastruktur. 

 

Innovann er et innovasjonsprosjekt i regi av Bærum kommune, som Lørenskog kommune har deltatt i, og er støttet med midler fra Innovasjon Norge. Utviklingsprosjektet har tatt for seg nye måter å planlegge overvannshåndtering på, på alle nivåer og i alle prosjekter. Den ferdige løsningen inneholder blant annet justerte arbeidsprosesser, nye verktøy for analyser av terreng og oversvømmelse, og en ny metodikk for dynamiske skybruddsplaner og tiltaksutvikling som syr det hele sammen.

Planlegge for overvannshåndtering

Bærum kommune fikk i 2019 14 millioner av Innovasjon Norge til et Innovasjonspartnerskap med mål om å utvikle en bedre løsning for overvannshåndtering. Lørenskog ble invitert med som samarbeidskommune i dette prosjektet. Det ble tidlig identifisert et behov for å sette søkelys på planlegging av overvannshåndtering. Løsningen er nå klar til å tas i bruk og vil gi kommunen et godt verktøy for å jobbe med å redusere risiko for oversvømmelse, noe som på sikt vil redusere konsekvensene ved styrtregn for kommunen og innbyggere.

Bredt samarbeid

Den konkrete løsningen består både av verktøy og metodikk for å lage dynamiske skybruddsplaner, og er et resultat av et bredt samarbeid mellom både norske og danske aktører. Ved å undersøke, simulere og kartlegge områdene der vannet samler seg og beveger seg under styrtregn, kan vi analysere risiko og kostnader knyttet til overvannsflom. 

Videreutvikling av verktøyet SCALGO Live har gitt kommunen mulighet for selv å gjøre modellering av hvordan styrtregn vil ramme bebyggelsen, gjennom å gjøre simulering med overflatemodeller lett tilgjengelig. Dette var noe kommunen tidligere måtte ha konsulenthjelp til for å få utført. Videre er det utviklet muligheten for å gjøre bedømminger av skadekostnader ved styrtregn. For å finne løsninger til problemene er det laget verktøy som lar kommunen utvikle og teste forskjellige tiltak, både med effekt på hydraulikken og skadekostnader. Med dette kan kommunen nå tidlig vurdere tiltak opp mot hverandre og finne ut hvilke tiltak som har en samfunnsøkonomisk nytte.

Simulere skybrudd

Når en videre ser på mulighetene som oppstår i samspill med fremtidige planer for områder som skal bygges ut, rehabilitering av veier eller andre prosjekter på overflaten, kan dette settes sammen til en Skybruddsplan. Skybruddsplanen kan imidlertid sjelden stå alene. Det krever også interne endringer i organisasjonen dersom overvannshåndteringen skal fungere bedre. Prosjektet har derfor bidratt til å utvikle organisasjonen og kulturen i Lørenskog kommune, til å fokusere på overvannshåndtering i alle ledd. Sammen med kommunen tok prosjektet frem nye arbeidsprosesser som definerer hvordan skybruddsplanen skal tas i bruk i det daglige arbeidet, slik at man ikke glipper på å utnytte en mulighet til å løse et overvannsproblem.

Skybruddsplanen identifiserer de arealene som trengs for å håndtere overvann - Klikk for stort bildeSkybruddsplanen identifiserer de arealene som trengs for å håndtere overvannKart som viser effekten av et skybrudd i Lørenskog nord - Klikk for stort bildeKartet viser effekt av et skybrudd nord i Lørenskog