Barns rettigheter: Lovverk og retningslinjer

Mandat

Barnevernstjenesten skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid, jf. § 1-1 Lov om barnevern. Loven skal bidra til å sikre at barn og unge får gode og trygge oppvekstsvilkår.

Med samtalekortene ønsker vi å bidra til å sikre barns rettssikkerhet på en aldersadekvat måte. Alle henvisninger til paragrafer i teksten viser til Lov om barnevern der ikke annet oppgis.

Barnets beste

Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. Barnevernets tiltak skal være til barnets beste, og ikke mer inngripende enn nødvendig. Barnets mening skal være et sentralt moment i vurderingen av barnets beste jf. § 1-3.

Barnets rett til medvirkning

Et barn som er i stand til å danne seg egne meninger, har rett til å medvirke i alle forhold som vedrører barnet etter denne loven. Barn har rett til å uttale seg til barnevernet uavhengig av foreldrenes samtykke, og uten at foreldrene informeres om samtalen på forhånd. Barnet skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine meninger, og eventuelt velge å ikke uttale seg. Barnet skal bli lyttet til, og barnets meninger skal vektlegges i samsvar med barnets alder og modenhet, jf. § 1-6.

Barn som tegner og snakker med voksen - Klikk for stort bilde Maria Therese Torset-Granli / Lørenskog kommune

Barnet skal informeres om hva opplysningene det gir kan brukes til og hvem som kan få innsyn i disse opplysningene. Barnet har rett til å uttale seg før det bestemmes at opplysningene skal deles, og barnets syn skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.

I møter med barnevernet kan barnet ha med seg en person som det har særlig tillit til. Tillitspersonen kan pålegges taushetsplikt.

Plikter

  • Barnevernstjenesten har plikt til å gripe inn ovenfor alle barn som er i fare. Det vil si at dersom det foreligger forhold som kan gi grunnlag for å iverksette tiltak etter Lov om barnevern, skal barnevernstjenesten undersøke forholdet jf. § 2-2. 
  • Barnevernstjenesten har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13 (kapittel 13 i Lov om barnevern).
  • Barnevernstjenesten har opplysningsplikt, det vil si at de ansatte skal gi opplysninger til andre offentlige myndigheter når dette følger av annen lov eller forskrift, uten hinder av taushetsplikten jf. § 13-5.
  • Barnevernstjenesten har avvergingsplikt, det vil si plikt til å søke å forhindre at alvorlige straffbare handlinger skjer. Dette gjelder for alle til enhver tid, og opphever eventuell taushetsplikt. Plikten er beskrevet i straffelovens § 196 og utløses idet du får kunnskap om at handlingen vil skje, eller tror at det er mest sannsynlig at handlingen vil skje.

Personvern

Barnevernstjenesten får tilgang til og lagrer sensitive opplysninger om familiene de er i kontakt med. Disse opplysningene blir behandlet og lagret hos barnevernstjenesten, jamfør arkivloven, så lenge saken pågår og det finnes formålstjenlig. Barnevernstjenesten kan bli bedt om å utlevere dokumenter til eksterne offentlige myndigheter. Barn og foreldre kan be om innsyn.