Innledning

Når vi i barnevernstjenesten snakker med barn og unge skal vi gi vedkommende informasjon om hvilke rettigheter hen har og om barnevernstjenestens plikter etter barnevernsloven, forvaltningsloven og straffeloven.

Vi har over flere år jobbet for å styrke barns medvirkning på ulike måter gjennom eksempelvis opplæring i Barnesamtalen, rutiner i den enkelte avdeling for å sikre kontinuerlig medvirkning gjennom de ulike fasene og dokumentasjon. Noen ansatte tok våren 2023 initiativ til å lage et visuelt støttemateriell som kan hjelpe oss å formidle barn og unges rettigheter og plikter på en riktig, tilpasset og forståelig måte.  

Utviklingsarbeidet har resultert i tre samtalekort rettet mot spesifikke aldersgrupper. I prosessen har ressurspersoner fra alle avdelinger i barnevernstjenesten deltatt, og dette har sikret tilpasning til bruk i ulike avdelinger og i alle faser av en barnevernssak. Involvering av ansatte har vært sentralt i prosessen. Det har også vært et samarbeid med fagutvikler i barnevernstjenesten og kommunikasjonsenheten i kommunen.

Alle barn og unge som møter til samtale hos oss vil fremover få informasjon om rettigheter og plikter presentert i et samtalekort med visuell støtte og viktige telefonnumre på baksiden.  

Ungdom som snakker med voksen - Klikk for stort bilde Maria Therese Torset-Granli / Lørenskog kommune

Denne veilederen gir referanser til lovverket, informasjon om hvordan vi kan tilrettelegge samtalen og ivareta barnet/ungdommen. Veilederen gir også praktiske eksempler på hvordan vi kan snakke med barn og unge om rettigheter og plikter.  

Samtalekortene er primært laget for bruk i barnevernstjenesten. De kan likevel være relevante og nyttige for andre fagpersoner som snakker med barn og skal informere om barnets rettigheter. Det kan være ansatte på skole, i barnehage, på helsestasjon osv. I denne veilederen henvises det til rettigheter og plikter etter Lov om barnevern (barnevernsloven). Så fremt ikke annet er spesifisert, er alle lovhenvisninger i veilederen til barnevernsloven. Fagpersoner fra andre yrkesgrupper må selv ta ansvar for å gi rett informasjon på bakgrunn av det lovverket de jobber etter. Veilederen vil uavhengig av profesjon gi innspill til hvordan man kan snakke med barn og unge om rettigheter og plikter.  

Takk til alle ansatte i Lørenskog barnevernstjeneste som har bidratt til utviklingsarbeidet. En spesiell takk til ressurspersonene Georgina Demou Øvergaard, Thea Norheim Rake, Jannicke Beate Angvik og Stine Moen som har lagt ned mye arbeid i både samtalekortene og veilederen. Og, ikke minst, takk til den kreative gjengen i kommunikasjonsenheten som har laget et flott visuelt uttrykk!