Hjemmesykepleie
Hjemmesykepleie er en tjeneste som gir helsehjelp og omsorgstjenester til personer i eget hjem. Vi legger vekt på at du skal være med i planlegging, og tar utgangspunkt i hva som er viktig for deg. Vi veileder og legger til rette for at du kan ta i bruk egne ressurser for å mestre hverdagen.
Hvem kan få tilbud om hjemmesykepleien
Hjemmesykepleie kan tildeles til de som oppholder seg i kommunen og som fyller vilkårene for å motta nødvendige helse- og omsorgstjenester.
Det er kommunen sin vurdering av din individuelle helsetilstand og kartlegging av funksjonsevne som avgjør om du får innvilget tjenester. Tjenesten kan avsluttes, reduseres eller økes etter behov.
Om hjemmesykepleien
Hva kan helsetjenestene fra hjemmetjenesten omfatte?
Dersom du har mulighet, er det best om du tar hånd om dine medisiner selv. Apotek tilbyr eventuelt dosering av medisiner i dosepakker som kan hentes på apoteket. Fastlegen din kan sende oversikt over dine medisiner til apotek og be om at medisinene pakkes i doser. Du bestemmer selv om du vil hente medisiner hver 2. eller 4. uke.
Dersom det er spesielle grunner til at hjemmetjenesten skal administrere dine medisiner, kan en avtale om medisinoppfølgning med eller uten medisindispenser utarbeides i samarbeid med hjemmetjenesten.
- Sår -og kompresjonsbehandling
Sår og kompresjonsbehandling skal som hovedregel være vurdert av lege. Dersom du kan komme deg til legekontoret skal sårstell utføres der. Dersom det er spesielle grunner til at du ikke kommer deg til legekontoret kan sårstell og kompresjonsbehandling utføres av hjemmesykepleien.
- Injeksjoner, prøvetaking, undersøkelser og lignende
Dersom du kan komme deg til fastlegekontoret skal injeksjoner, prøvetaking og undersøkelser gjøres der. Hjemmesykepleien kan utføre måling av for eksempel blodtrykk og puls på forespørsel fra fastlege. Hjemmesykepleien tar ikke blodprøver.
Dersom du har behov kan du få hjelp til tilberedning av enkle måltider som brødmat og oppvarming av ferdiglagde retter.
Hjemmesykepleien handler ikke. Det er mulig med hjemlevering av matvarer fra lokal matbutikk og nettleverandør. Lørenskog kommune har ikke levering av middagsmåltider.
Vi kan gi deg nødvendig oppfølging i livets siste fase. Dette kan innebære symptomlindring, veiledning, stell og pleie i samarbeid med pårørende, fastlege, kommunal kreftkoordinator og sykehus. Vi vil så langt det lar seg gjøre imøtekomme de som ønsker å dø i eget hjem med sine nærmeste til stede.
- Veiledning, opplæring og tilrettelegging.
Vi legger vekt på at du skal være med i planleggingen av tjenesten med utgangspunkt i hva som er viktig for deg. Vi veileder og legger til rette for at du kan ta i bruk egne ressurser for å mestre hverdagen og om mulig bli selvhjulpen. Hvis funksjonsnivået ditt endres, vil vi justere tjenestene du får fra oss.
- Personlig hygiene, forflytning og av- og påkledning.
Vi vil tilrettelegge for at du skal klare det du mestrer selv og tilbyr hjelp til det du ikke klarer.
Hva koster det?
Hjemmesykepleie er gratis.
Hvem er vi?
I vår tjeneste jobber det sykepleiere, helsefagarbeidere/hjelpepleiere og assistenter. Vi representerer et flerkulturelt mangfold i alle kjønn. Vi jobber etter oppsatte arbeidslister, ergonomi og arbeidstidsbestemmelser. Du kan dessverre ikke velge hvem du vil ha som tjenesteutøver hjemme hos deg.
Alle ansatte kjører i kommunale biler som er merket med kommunens logo, vi går kledd i arbeidstøy og har ID-kort med navn og kommunal logo.
Hva forventer vi av deg?
Du må være hjemme når vi kommer. Gi oss beskjed så raskt som mulig hvis du ikke kan være hjemme når vi skal være hos deg.
Hvis det er vanskelig for deg å åpne døren kan du gi oss kopi av nøklene dine. Hvis du mottar flere ulike tjenester trenger kanskje hver av tjenestene sin egen kopi av nøklene. Kostnadene ved dette dekker du selv.
Dersom vi ikke kommer i kontakt med deg, eventuelt pårørende til avtalt tid og vi er bekymret for helsen din, vil vi sammen med politi og brannvesen vurdere mulighet for å ta oss inn i din bolig. Dersom dette medfører skade på din inngangsdør må du dekke denne utgiften selv.
Vår jobb er å hjelpe deg, men det er også noen ting du eller dine pårørende må gjøre slik at våre ansatte skal få gjort jobben sin.
Pass derfor på følgende:
- At hjemmet ditt er møblert slik at det er enkelt for oss å bistå deg.
- Gi oss tillatelse til bruk og tilpasning av hjelpemidler som for eksempel sykehusseng og personløfter.
- Ta ansvar for eventuelle husdyr og ikke utsett oss for tobakksrøyk.
- Gi oss tilgang på hensiktsmessig utstyr som flytende håndsåpe, tørkeruller, kluter, håndklær, søppelposer m.m.
- At gjester rydder opp etter seg selv.
- At innkjørsel og inngangsparti er måkt og strødd.
Ommøblering og tilrettelegging er ditt eller dine pårørendes ansvar.
Hvis du ikke gjør det punktene over beskriver, vil vi kanskje ikke kunne gi deg et fullt tjenestetilbud.
Hvis bo- eller helsesituasjonen din endres, vil vi kartlegge hjemmet ditt på nytt.
Slik søker du om hjemmesykepleie
Hvis du har behov for hjelp i hjemmet, sender du inn søknadsskjemaet for helse- og omsorgstjenester. Søknadsskjemaet finnes i elektronisk versjon og papirversjon. Når din søknad er ferdigbehandlet vil du motta et individuelt tilpasset vedtak.
Tjenesten kan være tidsavgrenset og behov vil vurderes forløpende av hjemmesykepleien. Tjenesten skal bidra til å gjøre deg mest mulig selvhjulpen, og kan derfor innebære opplæring eller veiledning. Dette betyr at vi kan iverksette tiltak for å opprettholde egenomsorgen så lenge som mulig. Vi vil ikke overta oppgaver du kan utføre selv. Eksempler på dette kan være ulike tiltak for å øke hverdagsmestring, bruk av hjelpemidler og/eller velferdsteknologi. Tiltak for å øke din hverdagsmestring kan være motivering, veiledning, opplæring og trening.
Kontaktinformasjon til hjemmesykepleien
Hjemmesykepleien kan nås på telefonnummer 67 49 50 43.
Åpningstider er mandag til fredag kl. 09.00–11.00 og 13.00–15.00.
Dersom henvendelsen ikke haster kan du ta kontakt på e-post. Se informasjon om de ulike avdelingen under.
Avdeling Nord:
Hege Strand – avdelingsleder
E-post: hegstr@lorenskog.kommune.no
Tonje Frøne Hoelsæter – koordinerende sykepleier
E-post: tonhoe@lorenskog.kommune.no
Avdeling Øst:
Rita Fjørtoft – avdelingsleder
E-post: rfj@lorenskog.kommune.no
Marte Hjellup – koordinerende sykepleier
E-post: mhjell2@lorenskog.kommune.no
Avdeling Vest:
Yodit Michael Berhane - avdelingsleder
E-post: yodber@lorenskog.kommune.no
Hella Andrea Kjelland - koordinerende sykepleier
E-post: hekjel@lorenskog.kommune.no
Avdeling Sør:
Lilliana Ophus– avdelingsleder
E-post: liloph@lorenskog.kommune.no
Daniela Bunæs – koordinerende sykepleier
E-post: dabuna@lorenskog.kommune.no
Avdeling Nord:
Hege Strand – avdelingsleder
E-post: hegstr@lorenskog.kommune.no
Tonje Frøne Hoelsæter – koordinerende sykepleier
E-post: tonhoe@lorenskog.kommune.no
Virksomhetsleder
Thomas Kristiansen
E- post: thokri2@lorenskog.kommune.no
Assisterende virksomhetsleder
Gunnhild Stråbø
E-post: gunstr@lorenskog.kommune.no
Betalingssatser
Her finner du oppdaterte betalingssatser for hjemmehjelpstjenester i Lørenskog for 2025. (PDF, 285 kB)