Vis dovett!

Klikk for stort bildeBilde av doTirsdag 19. november er verdens toalettdag, og mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. Her i Norge er det noe helt annet vi ikke har. Mange av oss mangler dovett!

Ca. 10 % av Norges befolkning kaster bomullspinner i do, og mange av disse skylles etterhvert opp på norske strender. Hvert år finner frivillige ryddere store mengder sanitæravfall både langs kysten, og i innlandet langs vassdrag og innsjøer, og et av ryddernes hyppigste funn er bomullspinner eller såkalte Q-tips.

Vi må vise mer dovett. Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel som oppstår på badet skal håndteres som avfall.

 FN har utpekt 19. november som verdens toalettdag, og i år er temaet "leaving no one behind".

Les mer om årets tema her:

I mange land truer mangelfulle toalettforhold folks livsgrunnlag. 2,4 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettfasiliteter, og hvert år dør minst 315 000 barn som følge av dårlige toalettforhold og forurenset vann.

Vi i vann og avløpsbransjen er opptatt av å bruke Verdens toalettdag til å få oppmerksomhet om viktigheten av gode avløpstjenester, og behovet for dovett.

Her kan du lese mer om dovett:

Hva er toalettvett?

 Visste du at avløpsrørene kan bli tette dersom du skyller matfett og matolje ut i vasken? Fettet samler seg i store klumper inne i rørene og stenger veien for kloakken. Det hele kan ende med en fontene av kloakk som sprute utover ditt nabolag eller inn i din kjeller.

Matrester er dessuten snadder for rottene som bor i kloakken. De lever utelukkende av fett- og matrester. Husk at ingen mat betyr ingen rotter.

Romerikes blad ble med oss ut da vi renset en avløpsledning for matfett.

Hvor skal jeg gjøre av matfettet?

Mange tenker at det å bruke varmt vann er løsningen, at fettet løser seg opp før det sendes ut i avløpsledningene. Dessverre er ikke løsningen så enkel. Fettet løser seg riktig nok opp, men det tar ikke lang tid før det avkjøles og stivner i klumper og lager hindringer for kloakken.

Her er noen tips for hvordan du kan kvitte deg med matfett og matolje:

  • Matolje som helles over i en tett juice-/melkekartong kan kastes i de grønne posene til matavfall. Husk at oljer i for eksempel glass med fetaost også må kastes.
  • Tørk av fettet med tørkepapir og kast det i matavfallet før stekepannen rengjøres.
  • La fettet størkne i stekepannen slik at du kan kaste det i fast form.
  • Du kan levere større mengder matolje på gjenvinningsstasjonen.
  • Matfett og matoljer i små mengder kan hjemmekomposteres.

Husk på renovatøren og pakk matoljen godt inn.

Dersom du har mistanke om kloakkstopp på kommunens ledningsnett kan du melde fra til kommunalteknikk på telefon 67 93 42 00 eller e-post: postkommunalteknikk@lorenskog.kommune.no

Utover ordinær arbeidstid kan du ringe vår vakttelefon på 977 57 240.