Gode barnebøker og høytlesningsaktiviteter

Høytlesning og samtale rundt bøker, er leseaktiviteter som gir glede og opplevelser. Barn lærer seg tidlig at historier er interessante og at bøker er viktig.

Illustrasjon av høytlesning - Klikk for stort bilde

Høytlesning øker barnets fantasi, og hjelper barnet til å forstå sine følelser, ved å kunne identifisere seg med andre. Gode lesestunder gir også nærhet, sanselighet, trygghet og kontakt. Gjennom høytlesning trener barn også opp evnen til å lytte. Det er med andre ord mange gode grunner til at barnehagen skal legge innsats i å vekke barns interesse for bøker.

 

Leseaktiviteter er språkstimulerende, da de baserer seg på språklig samhandling. Det er gjennom å bruke språket, at barn lærer språk.

Godt arbeid med språk innebærer å lese bøker sammen, fortelle og inspirere barna til å fortelle

Den spontane bruken av bøker, som når barna henter bøker og ber personalet lese, må ikke forsvinne. Høytlesning med et barn i hver sin armkrok kan gi mye hygge og nærhet. Vær imidlertid observant på at alle barna tar initiativ til slike lesestunder. I det formelle og systematiske arbeidet med bøker, må ha som mål å fange opp de barna som ikke selv velger seg de lesestundene som byr seg i barnehagen. Dette kan være barn som heller ikke blir lest så mye for hjemme. Ved at personalet fungerer som igangsettere, er det lettere å sørge for at alle i en barnegruppe blir introdusert for bokverdenen. Målet er å etablere en kultur for lesing for alle i barnehagen. Derfor kan man ikke la alle leseaktiviteter være valgfrie.

I lenken under er det tips til hvordan legge opp en god lesestund i barnehagen. 

Hvordan legge opp lesestunden (PDF, 277 kB)

Den flerspråklige, digitale bildeboktjenesten for barnehagen

Logo til Polylino - Klikk for stort bilde Polylino

Polylino

De kommunale barnehagene i Lørenskog kommune har lisens på denne digitale bildeboktjenesten. Utforsk linken over og se små videosnutter om hvordan du kan bruke Polylino. 

Mor og barn leser bok - Klikk for stort bilde Pixabay

Bør dere lese papirbøker eller bok-apper i barnehagen?

https://www.uis.no/nb/forskning/bor-dere-lese-papirboker-eller-bok-apper-i-barnehagen

Lag en plan for nettbrettlesing i barnehagen

https://www.uis.no/nb/forskning/lag-en-plan-for-nettbrettlesing-i-barnehagen