Eier du et kulturminne?

Mangler du kunnskap om vedlikehold og istandsetting? Kjenner du til at det finnes ulike tilskuddsordninger eiere av kulturminner kan søke på?

Ressurser

Akershus bygningsvernsenter

Akershus bygningsvernsenter er en del av MiA – Museene i Akershus. De gir praktiske råd om istandsetting, vedlikehold og ny bruk av verneverdige bygninger. De arrangerer også en rekke kurs. 

Tjenester:

  • Rådgivning til huseiere. Bygningsrådgiverne reiser ut til huseiere og gir praktiske råd. Eierne tar selv kontakt. Første befaring er gratis.
  • Veiledning om tilskuddsordninger og skrive søknad.
  • Holde kurs for håndverkere og private huseiere i tradisjonshåndverk og bygningsvern.
  • Utføre tilstandsrapporter og registreringer.

Bygg og Bevar

Bygg og Bevar er et samarbeidsprosjekt mellom Klima- og miljødepartementet og Byggenæringens Landsforening. Bygg og Bevar sprer kunnskap om hvordan de gamle husene skal vedlikeholdes og settes i stand i tråd med bygningens alder, konstruksjon, materialbruk, stil og lokale egenart. 

Fortidsminneforeningens publikasjoner

Fortidsminneforeningen har en rekke håndbøker og publikasjoner for eiere av gamle hus. Her kan du lese om etterisolering, istandsetting av vinduer, brannsikring og mye annet.

Fortidsminneforeningens publikasjoner

Råd om varmepumper i verneverdige bygninger

Riksantikvaren har laget en veileder for varmepumper i fredede og verneverdige bygninger. Den skal hjelpe eiere, saksbehandlere, energirådgivere og installatører til å finne gode løsninger for varmepumper i fredede og verneverdige bygninger.

Råd om næringsetablering i verneverdige bygninger

Riksantikvaren har leget en veileder om næringsetablering i vernede bygninger. Sammen med veilederen hører det en eksempelsamling om næring. Disse skal hjelpe næringsdrivende og myndigheter med å finne gode løsninger for å kunne bruke verneverdige hus til næringsvirksomhet.

Tilskuddsordninger

Det finnes noen tilskuddsordninger hvor eiere av verneverdige bygninger kan søke om midler til istandsetting av bygningen. Det finnes også noen tilskuddsordninger som kan være interessante for frivillige lag og foreninger.

Kulturminnefondet

Tilskuddsordningen er et lavterskeltilbud til private eiere av verneverdige kulturminner. Også frivillige lag og organisasjoner, enten de eier kulturminnene selv eller forvalter dem på vegne av andre, kan søke.

Løpende søknadsfrist – du kan søke hele året

Kulturminnefondets nettside

Akershus fylkeskommune – tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner

Eier du et teknisk og industrielt kulturminne kan du søke om tilskudd til sikring, istandsetting, vedlikehold, tilstandsregistrering og annet. Private, kommunale og fylkeskommunale eiere og forvaltere av tekniske og industrielle kulturminner kan søke.

Søknadsfrist: 1. november hvert år

Les mer om tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner

Spesielle miljøtiltak i landbruket (SMIL)

SMIL-ordningen gjelder lokale tilskudd til investeringstiltak i jordbrukslandskapet innenfor kulturlandskap og forurensning. Det kan også gis tilskudd til kulturlandskapstiltak som inngjerding av innmarksbeite, ivareta biologisk mangfold, restaurering av kulturminner eller tilrettelegging for allmennheten.

Søknadsfrist er 15. mars 2024

Les mer på landbrukskontorets nettsider om spesielle miljøtiltak i landbruket

Riksantikvaren – tilskudd til verdiskaping på kulturmiljøområdet

Formålet med tilskuddsordningen er å medvirke til at kulturmiljø tas i bruk som en ressurs og bidra til at kulturmiljøfeltet får en tydeligere rolle i lokal og regional utvikling. Fylkeskommuner, kommuner, Longyearbyen lokalstyre, museer, organisasjoner, bedrifter og privatpersoner kan søke tilskudd etter ordningen.

Løpende søknadsfrist, men det anbefales at man søker tidlig på året

Les mer om tilskudd til verdiskaping på kulturmiljøområdet

Norsk kulturarv – Ta et tak-aksjonen

«Ta et tak» er en aksjon som retter seg mot våningshus og driftsbygninger. Dette kan være verneverdig bebyggelse i byer og tettsteder eller bolighus i tilknytning til landbruk, fiske, reindrift eller jakt.

Løpende søknadsfrist for 2024-2025

Les mer om Ta et tak-aksjonen på Norsk kulturarvs nettsider