Mandag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse

Logo Verdensdagen for psykisk helse - Klikk for stort bilde

Pandemi, krig, klimakriser, flyktningkriser og livskriser. Etter to år i krisemodus, så ser det ut som vi går en usikker og utfordrende tid i møte. Det skal vi ikke trenge å gjøre alene.

Mandag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, og i Lørenskog har vi mange møter, arrangementer, foredrag og samlinger hele denne uka, en verdensuke for psykisk helse.

Her ser du alt som skjer i Lørenskog under verdensuka for psykisk helse. (PDF, 298 kB)

Vi håper du finner noe du ønsker å delta på.

Ensomhet er et stort problem

Ensomhet og utenforskap er sentrale utfordringer for den psykiske folkehelsa.  Levekårsundersøkelsen fra 2020 viste at 11 prosent av befolkningen var mye plaget av ensomhet, og at det har vært en jevn økning i opplevd ensomhet blant ungdom. 1 av 5 oppgir at de har få personer å regne med ved store personlige problemer, og hver fjerde ungdom at de ikke har noen å snakke med når livet blir vanskelig. For sårbare og marginaliserte grupper, er utenforskapet enda større.

To venninner på Lørenskog hus - Klikk for stort bilde Jonas Ruud / Lørenskog kommune

Verdensdagen oppfordrer derfor til markeringer som skaper gode og meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker. Vi trenger flere arenaer og anledninger til å møtes på tvers av generasjoner, kulturer, personligheter, meninger og erfaringer. Det er med på å utvide vår forståelse for hverandre, og er et viktig bidrag for å motvirke stigma, ensomhet og utenforskap.

Husk å se hverandre ikke bare under verdensuka, men ellers også! ❤ 

Å høre til

Til deg som synes det er vanskelig å vite hvor du hører til. Til deg som blir stilt spørsmål om hvor du kommer fra og/eller hvor du EGENTLIG kommer fra. Til deg som ser annerledes ut enn de fleste i klassen din eller på jobben din.

Til deg som føler at du ikke passer inn i den rollen du er født i. Til deg som føler at hjertet ditt ligger i en annen kropp.

Til deg som bærer turban. Til deg som bærer hijab. Til deg som går med et klesplagg som skiller seg ut i mengden. Som merkes.

Til deg som har valgt å leve alene. Til deg som føler at du ikke hører til i den klassiske «partnernormen» i samfunnet. Til deg som er en alenemamma. Til deg som har valgt å ta andre valg enn din jevnaldrende.

Til deg som har vokst opp med foreldre som ikke har råd til fotballtreningen kompisene dine drar på. Til deg som har samme, kjedelige brødskive til lunsjen på skolen hver dag sammenlignet med de fancy lunsjrettene til klassekameratene.

Til deg som ikke klarer å få med deg alt de rundt deg sier. Til deg som hører dårligere enn de andre. Til deg som faller ut av samtalene. Til deg som har et usynlig handicap.

Til oss som føler oss utenfor. Til oss som har en opplevelse av å ikke høre til.

Hvordan samles vi? Hvordan skaper vi mening sammen?

Vent litt. Stopp litt opp. Ser du at vi alle leter etter det samme? At vi alle forsøker å høre til? At vi alle er forskjellige og skiller oss ut fra mengden på hver vår måte? Det er lett å tenke at du er alene, men åpner du blikket litt, ser du at det er mange som føler seg alene i flokken, og derfor er du ikke alene.

Skrevet av:

Harveen Kaur, Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog.