Helse- og omsorgstjenester, pårørendestøtte
Hjemmeveiledning gir individuell og tilpasset veiledning i hjemmet til familier som har barn med nedsatte funksjonsevne og som derav har utfordringer i dagliglivet. Hjemmeveilederne kan blant annet bidra med å etablere gode rutiner og håndtere uønsket atferd.
Les mer om hjemmeveiledning.
Omsorgspersoner som har særlig tyngende omsorgsoppgaver kan ha behov for – og rett til offentlig hjelp og støtte.
Les mer om avlastning.
Fysioterapeutene i kommunen har som mål å fremme bevegelsesglede og god bevegelsesutvikling hos alle. Barn med nedtatt funksjonsevne kan ha behov for – og rett til oppfølging av fysioterapeut.
Les mer om fysioterapi.
Barn med nedtatt funksjonsevne kan ha behov for – og rett til oppfølging av ergoterapeut. Ergoterapeut kan bla. bidra med utredning og kartlegging av barnet, herunder behov for hjelpemidler, samt veiledning til foreldre og andre samarbeidspartnere.
Les mer om ergoterapi.
Hjelpemiddelsentralen bidrar med hjelpemidler og tilrettelegginger til hjemmet, barnehage eller skole. Fysioterapeut eller ergoterapeut vil kunne hjelpe deg med å vurdere og søke på hjelpemidler eller utprøving av disse.
Les mer om hjelpemidler.
Familieveiviseren er en tverrfaglig sammensatt tjeneste som bistår familier og tjenester i kommunen med å samordne og koordinere tjenester. Familieveiviseren er innbyggerfokusert og har koordinatorer og barnekoordinatorer som følger opp barn med sammensatte behov.
- Barnekoordinator: Familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne, og som vil ha behov for langvarige og sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester, har rett til barnekoordinator etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5 c.
- Individuell plan: Barn og unge med behov for langvarige og koordinerte tjenester har rett til å få utarbeidet individuell plan.
Les mer om familieveiviseren.
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en alternativ måte å organisere praktisk og personlig bistand på. Tjenesten kan innvilges for personer med stort og langvarig hjelpebehov i det daglige både i og utenfor hjemmet.
Les mer om brukerstyrt personlig assistanse.
Barn eller søsken av personer med nedsatt funksjon evne kan stå i utfordringer som andre barn på deres alder ikke opplever. Helsesykepleier kan gjennomføre samtaler med barn som står i en uvanlig hjemmesituasjon. For noen barn kan det være betryggende og godt å kunne snakke med noen utenfor hjemmet.
Barn som pårørende vil følges opp av helsesykepleier enten ved helsestasjonen eller på sin skole.
Les mer om helsestasjon og skolehelsetjenesten.
ROM er utviklet av Voksne og barn og er en læringsarena hvor fagfolk og pårørende møtes til likeverdig dialog. Formålet er å utveksle kunnskap og erfaringer for å forbedre tjenestene. Det arrangeres ulike temakvelder med aktuelle temaer som er viktig for personer med nedsatt funksjonsevne.
Les mer om ROM.
Publisert av Kristian Olav Hvesser
Sist endret 30.06.2025 12.33