Veiledning arealoverføring
Kommunen kan justere en grense mellom to eiendommer ved grensejustering dersom det er snakk om overføring av små arealer. Når arealet som skal overføres er for stort til at det kan grensejusteres, kan det som oftest overføres med arealoverføring. Arealoverføringen skal tinglyses.
Ved arealoverføring blir det ikke opprettet eget registernummer (gårds- og bruksnummer) på tilleggsarealet. Arealet får altså samme gårds- og bruksnummer som mottakende eiendom. Ved tinglysing skal alle rettighetshavere/panthavere på avgivende eiendom samtykke i arealoverføringen. Videre skal de involverte partene fylle ut en «erklæring om arealoverføring» som kommunen skal sende til tinglysing. Denne erklæringen fungerer som et skjøte for det overførte arealet. I noen tilfeller kan det være tinglyst så mange heftelse på avgivende eiendom at det er mest hensiktsmessig å opprette tilleggsarealet som egen eiendom med eget gårds- og bruksnummer.
For å søke må du være registrert hjemmelshaver på en av de involverte eiendommene. Søknaden må signeres av alle hjemmelshavere på både avgivende og mottakende eiendom.
Stat, statsforetak, fylkeskommunen eller kommunen kan også søke om arealoverføring når grunnen er tilegnet offentlig vei- eller jernbaneforetak.
Hvis du sitter i uskiftet bo, må eiendommen overdras før arealoverføringen kan gjennomføres. Unntaket er hvis boet er et offentlig skifte. Bekreftet skifteattest må i så fall leveres med søknaden.
Arealoverføring er et søknadspliktig tiltak på linje med opprettelse av ny grunneiendom/festegrunn, og det skal gis tillatelse etter plan- og bygningslovens bestemmelser, og i noen tilfeller også etter jordlovens bestemmelser.
Disse dokumentene skal følge med søknaden:
Mer informasjon hos Kartverket: Pantefrafall og prioritering av pant
Kommunen skal behandle søknaden innen 12 uker. Dersom det er mangler i søknaden stopper fristen fra du får beskjed om mangler til søknaden er fullstendig. Når arealoverføringen er godkjent sender saksbehandler saken videre til oppmåling hos geodata. Oppmålingsforretning skal holdes innen 16 uker etter tillatelsen er gitt. Fristen løper ikke i perioden 1.desember til 1. april pga. vintertid. Arealoverføringen er gjennomført når oppmålingsforretningen er holdt og den er matrikkelført og tinglyst.
Når arealoverføringen er avsluttet får dere tilsendt de tinglyste dokumentene, oppdatert matrikkelbrev og oppdatert grunnboksutskrift.
Når man har fått godkjent arealoverføringen skal grensene fastsettes i oppmålingsforretning og disse skal matrikkelføres før arealoverføringen kan tinglyses.
Berørte parter varsles og gis mulighet til å påvise eksisterende grenser og grenser for tilleggsarealet. Disse merkes, måles og registreres i matrikkelen. Til slutt sendes saken til tinglysing. Når saken er fullført får alle berørte parter tilsendt nytt matrikkelbrev over sin eiendom.
Mer informasjon om oppmålingsforretning finnes her.
Påvirker arealoverføring atkomst og veirett for eiendommene som er med i arealoverføring må det passes på at eiendommene har lovlig atkomst til offentlig vei etter arealoverføringen. Det er lagt med et skriv som beskriver dette nærmere:
Atkomst og veirett (PDF, 97 kB)
Når arealoverføringen er godkjent, sender kommunen ut faktura for:
- Saksbehandling
- Oppmålingsforretning
- Tinglysing og dokumentavgift
- Matrikkelbrev.
De kommunale gebyrene er i henhold til gjeldende gebyrregulativ og finner dem her:
Gebyr for tinglysning er statlig avgift og du finner informasjon hos Kartverket:
Situasjonskart betales ved bestilling til e-Torg og priser kan du finne
her.
Dersom kommunen bruker mer enn 12 uker på å behandle søknaden, avkortes saksbehandlingsgebyret med 25% per påbegynt uke. Merk det gjelder ikke selve oppmålingsforretningen, der er det egne frister.
Eksempel på gebyrer for 2022 ved en arealoverføring av grunneiendom:
- Punkt 2 i gebyrregulativ
- Saksbehandling av søknad: 11 200 kroner
- Punkt 8 i gebyrregulativ
- Oppmalingsforretning: 22 060 kroner
- Punkt 14 Tinglysning og dokumentavgift
- 1 papir til tinglysning: 585 kroner
- Dokumentavgift er som hovedregel 2,5 % av markedsverdi av arealet som blir arealoverført.
- Punkt 13 i gebyrregulativ
- 2 matrikkelbrev: 2 x 175 kroner
Lørenskog kommune
Postboks 304
1471 Lørenskog
Den kan også leveres til Lørenskog kommunes postmottak på Rådhuset, Hasselveien 6.
En kan klage på vedtak om arealoverføringen og matrikkelføringen. Klagefristen er tre uker etter at en ble kjent med vedtaket.
Klage må sendes i brev eller epost til Lørenskog kommune, geodata. Klagen må beskrive hva dere klager på, hvorfor dere klager og hvilke endringer som ønskes. Husk å opplyse fullt navn. Hvis kommunen ikke tar klagen tilfølge vil kommunen sende klagen videre til fylkesmannen i Oslo og Viken.
Hvis du vil ha veiledning kan du kontakte kommunen ved geodata-avdelingen.
Kontaktpersoner:
Sigve Kristiansen tlf.nr: 907 73 628
Elisabeth Bråthen tlf.nr: 902 05 355
Publisert av Gard Haglund
Sist endret 23.05.2023 10.42