Kan du ha basseng i hagen uten å søke kommunen om lov?
På egen tomt trenger du vanligvis ikke å søke hos kommunen for å sette opp et boblebad eller en badestamp utendørs. Det samme gjelder for mindre, prefabrikkerte basseng som du setter rett på bakken. Dette unntaket fra søknadsplikt forutsetter at stampen eller bassenget ikke blir koblet til vann og avløp, eller du kan koble til vann og avløp uten å legge ny stikkledning til hovedledningsnettet.
Det samme gjelder for hagefontene, frittliggende vanndam, fuglebad, mindre vanndam, oppblåsbart basseng, midlertidig utebasseng (maks 2 måneder). De vanlige, mindre basseng og boblebad kan ha ca. 1000 liter vann.
Kommunen oppfordrer til god dialog med naboer ved etablering av boblebad, badestamp eller svømmebasseng. Det er viktig at utebassenget ikke hindrer ferdsel og/eller friluftsliv. Etableringen skal heller ikke innebære vesentlige terrenginngrep eller kreve bygging av konstruksjoner på tomta.
Du er selv ansvarlig for å sette opp bassenget, og du må sørge for at bassenget er sikret slik at det ikke fører til skade eller fare for mennesker og dyr. Er du i tvil om du må søke, anbefaler vi at du tar kontakt med kommunen for nærmere avklaring
Se mer info om hva du må sjekke her.
Andre bassenger krever en byggetillatelse
Et tradisjonelt, nedgravd svømmebasseng, vil alltid være søknadspliktig. Det gjelder også større boblebad, spabad o.l. Det innebærer en full søknadsprosess med nabovarsler. Før du starter planleggingen, bør du undersøke om kommuneplaner og reguleringsplaner kan sette begrensinger for hva du kan gjøre.
Ta kontakt med fagfolk for bistand i byggeprosessen.
Hva bør du sjekke?
- Plassering: Snakk med naboene om plassering. Husk at du må plassere minst 4,0 m til tomtegrensen hvis en terrasse knyttet til huset skal også bygges.
- Utnyttelsesgrad: Du må sjekke at bassenget med tilhørende konstruksjoner ikke overskrider tillatt utnyttelsesgrad på din eiendom. Hvis du bygger en terrasse hvor bassenget skal stå på, og det er 50 cm over bakken, skal det regnes med i bebygd areal.
Du kan sjekke bestemmelser som gjelder for din tomt på kommunens nettside, og velg
- Terrenginngrep: Når tomten er bratt, og terrenget må endres for å plassere basseng, må du vise dette tydelig på terrengsnitt og situasjonsplan som sendes til kommunen sammen med byggesøknaden. Husk at eksisterende terrengs karakter skal ivaretas på best mulig måte. Du må innhente fagfolk for å prosjektere det.
- Byggegrense: Du bør sjekke begrensninger som byggegrenser. Når det ikke er regulert byggegrense mot vei, er det avstandsregler til senterlinje vei minst 15,0 m (for fylkesvei gjelder 50 m). Sjekk situasjonskart på vår nettside.
- Hovedledningsnett: Hvis du legger ny stikkledning til kommunale ledninger, må du ta kontakt med kommunalteknisk avdeling hos kommunen. Kommunalteknisk forhold må vurderes og godkjennes før du kan sende inn en byggesøknad. Du må redegjøre for tømming og vedlikehold. Velg Avfall, vei, vann, avløp og miljø på vår nettside for mer info.
- Sikring: Det er flere krav til sikring slik at barn eller dyr ikke kunne få tilgang og falle i vannet, uansett om det dreier seg om en mindre badestamp eller et større basseng. Du som eier har ansvar for at disse er forsvarlig sikret, også når de ikke er i bruk.
- Bygge inntil huset: Basseng eller vanndam som bygges inntil huset er inngrep i eksisterende konstruksjon. Du må ha fagfolk som kan hjelpe deg.
Veiledning og regelverk om hva kan bygges uten å søke og hva som krever en byggesøknad kan du se på nettsiden til Direktorat for byggkvalitet www.dibk.no